Dronning Sonja:

Om spontanaborten: - Helt grusomt

Snakker ut i nytt intervju.

MISTET BARN: Dronning Sonja har opplevd flere spontanaborter. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
MISTET BARN: Dronning Sonja har opplevd flere spontanaborter. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Da Sonja Haraldsen (85) i 1968 endelig kunne gifte seg med det som da var kronprins Harald (86), ble hun kronprinsesse i Norge. 23 år senere ble de konge og dronning, og Sonja ble dermed den første dronningen i Norge på 52 år.

Det betyr derimot ikke at det har vært en enkel vei å gå for Sonja.

Hun var nemlig en «vanlig» jente, og ikke kongelig - noe som gjorde at det tok lang tid å bli akseptert, både av sin svigerfar, avdøde kong Olav, og av folket.

Det resulterte i at hun la mye tid og innsats i jobben, for å få respekt. I et ferskt intervju med VG forteller hun blant annet at det tok henne hele 22 år få et eget kontor.

Leah Behn prater med sin stefar Durek Verrett om oppmerksomheten fra pressen. Video: «Powerwomen Norge». Vis mer

I intervjuet forteller dronningen ærlig om veien til anerkjennelse, og åpner seg også om spontanaborten.

- Jeg skulle helt sikkert ha brukt det rommet mye bedre. Jeg har angret litt på at jeg ikke var nok hjemme hos barna. Fordi også jeg ble revet mellom to ting, forteller dronningen om kontoret.

Sonja måtte jobbe hardt for å komme dit hun er i dag, og som kona til landets tronarving var også presset høyt. Da bryllupet og ekteskapet var et faktum, kom også forventningene om barn. En fremtidig tronarving, og aller helst en gutt.

Men heller ikke det var like lett gjort som sagt.

NON STOP: Leah Isadora Behn likte ikke denne vitsen under Vixen Awards. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

- Det er ikke noe hyggelig, det er klart. Jeg har abortert to ganger, og det mest intime ble spredd i offentligheten. (...) Den ene gangen skjedde det om bord på Kongeskipet utenfor Hankø, da ble jeg heist ned skutesida og lagt inn på Fredrikstad sykehus. Det var så grusomt, for der sto det altså så mange fremmede mennesker og tok imot, forteller dronningen.

- Det var helt grusomt, for det var et mediestyr når man skulle ut derfra. Det var vonde opplevelser, det er klart. Men så gikk det jo bra fortsetter hun.

Den traumatiske hendelsen dronningen forteller om fant sted i 1970. Året etter skulle sorgen bli snudd til lykke. I 1971 fikk Sonja og Harald sitt første barn. Riktignok ikke en sønn, men en jente de ga navnet Märtha Louise (51). To år senere fikk de Haakon (49), som nå er kongens første tronarving.

Kronprins Haakon svarer på spørsmål om sin søster prinsesse Märtha Louise. Video: Caroline Vagle. Vis mer

Kong Harald og dronning Sonja ga seg etter to barn, og har i ettertid fått fem barnebarn: prinsesse Ingrid Alexandra (19), prins Sverre Magnus (17), Maud Angelica (19), Leah Isadora (17) og Emma Tallulah (14).

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer