En mann i 50-åra, som er en nær slektning av det svenske kongeparet, er mistenkt for å ha kjøpt sex - for så å ha gjemt seg for politiet på Drottningholm slott i Stockholm.
Flere detaljer kommer til stadighet fram i lyset, og skandalen bare vokser og vokser.

Sjokkpåstander: - Nei, nei, nei
I Expressens podkast «Läget», forteller krimjournalist Katrin Krantz at politiet mener mannen har vært blant kundene til et så kalt «Vippsbordell» på Östermalm i Stockholm, som utga seg for å drive med thaimassasje.
Det er da et bordell som tar betalt med Vipps, eller Swish, som pengetjenesten heter i Sverige.
Den mistenkte skal være i så nær slekt at han har rett på den kongelige disposisjonsretten.
Det betyr at han kan bruke bygninger, leiligheter og slott som fritt disponeres av kongen. Det er bygninger som staten og skattebetalerne betaler for, fortelles det videre.
Grunnen til at politiet er sikre i sin sak, er fordi mannen har utført flere Swish-transaksjoner til det aktuelle stedet - som også kobles til organisert kriminalitet og menneskehandel.

Politiet ville ransake Slottet
Det hele startet med da en annen mann, som er kjent fra flere store TV-produksjoner i Sverige, ble dømt for å kjøpe sex fra samme sted.
I tillegg skal flere hundre person ha blitt avslørt for sexkjøp på grunn av Swish (svenske Vipps, red.anm.). En tidligere FN-medarbeider skal også være blant kundene, skriver Aftonbladet.
Hans dom ble derfor veiledende i etterforskningen i dette tilfellet. Det var også under etterforskningen av denne saken at navnet på kongeparets slektning dukket opp.
Grunnen til at det trygt kan omtales som en skandale er fordi mannen skal ha gjemt seg på Drottningholm i Stockholm, mens politiet prøvde å lokalisere ham.
Det svenske politiet fikk verken kontakt med ham via telefon, sms eller e-post, og måtte derfor ut å lete etter ham, skriver Aftonbladet.
Politiet måtte jobbe raskt
Politiet hadde funnet mye som tydet på at mannen befant seg på det svenske slottet - blant annet ved at bilen hans befant seg der.
Politiet måtte jobbe raskt ettersom påtalefristen nærmet seg. Det ble til og med søkt om begjæring av ransakelse på slottet, i håp om å finne mannen - men det fikk politiet et avslag på.
Krantz omtaler det som «sensasjonelt» at politiet ønsket å ransake slottet - selv om de ikke fikk godkjent ønsket.
Det er imidlertid delte meninger i hvor hjelpsomme hoffet har vært i å få tatt den sexkjøp-mistenkte mannen.

Klar beskjed fra Frederik
- Hoffet mente at saken ikke hadde noe med dem å gjøre, fordi det var en privatperson. Men når jakten begynte, og utspilte seg på slottet, ble det vanskelig å late som ingenting. Så nå mener hoffet at de har vært behjelpelige og bidratt på ulike måter. Flere jeg har snakket med i etterforskningen er delt i sin mening, og sier at hoffet kunne hjulpet mer til, selv om de svarte på spørsmål.
Expressens redaktør mener dette er en svært alvorlig sak for den svenske kongefamilien.
- At det nå finnes mistanke om at hoffet nå delvis har holdt denne mannen skjult, eller hvert fall ikke gjort alt de kan for å hjelpe politiet med å finne ham. Det ser ikke bra ut!
Videre trekker Olsson fram det faktum at sjefen for det Kungliga Hovstaterna er Fredrik Wersäll, som er jurist og som blant annet tidligere har jobbet i justisdepartementet.

Svarer på spekulasjonene
Mannen er ikke kongelig selv, noe hoffet bruker som begrunnelse. Men Expressens redaktør mener det fortsatt er en vanskelig sak for kongefamilien ettersom det handler om Drottningholm, som er kongeparets hjem, og at personen faktisk finnes i deres nærhet.
- Vil se verre ut for Silvia
Hun tror skandalen vil fortsette å vokse i takt med at flere forstår hva som faktisk har skjedd.
- Kongen er veldig respektert blant folket. Noe som henger sammen med at han har sittet veldig lenge, og ridd gjennom alle «stormer», men det kan hende dette vil påvirke hvor respektert han her. Selv om jeg tror det vil se verre ut for Silvia som har dette engasjementet.
Dronning Silvia er nemlig svært engasjert i kampen mot trafficking, også mot barn. Blant annet gjennom hennes veldedighetsorganisasjon «Childhood» som ble stiftet i 1999.
Boikott
I 2014 nektet også kongefamilien å delta da den amerikanske stjerna Chuck Berry skulle motta «Polarprisen», fordi han i 1959 ble dømt for nettopp trafficking. Silvia nektet å være i samme rom som avdøde Berry.

I sorg
Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, reagerer med sjokk og vantro på avsløringene om at det nå kan se ut som en nær slektning av kongeparet har gjemt seg fra politiet i deres hjem.
- Hvis det stemmer at hoffet delvis har vært med på å holde mannen skjult, synes jeg det er hårreisende. Det harmonerer jo ikke med dronning Silvia og hennes engasjement rundt trafficking gjennom mange år.
Politiet søkte intensivt etter mannen i helga for å rekke påtalefristen, men rakk ikke lokalisere mannen før saken ble foreldet mandag.
Han er derfor en fri mann, og vil ikke kunne straffes i saken.
LES OGSÅ: Bryter tausheten