«Harry og Meghan»:

Om «det» brevet: - Forferdelig

Hertuginne Meghans private følelser ble tapetsert ut over britisk presse.

SNAKKER UT: Hertuginne Meghan har et brokete forhold til faren, Thomas Markle. Nå forteller hun endelig sannheten. Foto: NTB
SNAKKER UT: Hertuginne Meghan har et brokete forhold til faren, Thomas Markle. Nå forteller hun endelig sannheten. Foto: NTB Vis mer
Publisert

I 2019 ble det kjent at prins Harry (38) og hertuginne Meghan (41) hadde bestemt seg for å saksøke avisen Mail on Sunday, som følge av en langvarig konflikt.

Det hele bunner i at avisen publiserte et privat brev hertuginnen hadde skrevet til faren, Thomas Markle, i februar det året. Brevet skal ha inneholdt en bønn fra Meghan til sin far om å holde seg unna pressen, og et håp om å kunne ordne opp i familieforholdet.

HARRY OG MEGHAN: Slik vil dokumentaren påvirke kong Charles og det britiske folk. Video: Netflix Vis mer

I Netflix-dokumentaren «Harry & Meghan» snakker nå datteren ut om den vanskelige perioden. Meghan forklarer at hun alltid har hatt et godt forhold til faren - som hun snakket med flere ganger om dagen før de havnet i klinsj.

- Utrolig vondt

På spørsmål om når forholdet begynte å rakne, svarer hun:

- Så fort mediene begynte å blande seg inn.

Thomas Markle har som kjent vært ute i media og snakket om datteren ved flere anledninger. Ofte har det ikke vært av det positive slaget. Spesielt etter at hertuginnen giftet seg med prins Harry, var Markle ofte å se i amerikanske medier.

URETTFERDIG: Siste del av dokumentaren om Meghan og Harry, er rett rundt hjørnet, og dette tror Se og Hørs kongehusekspert at de siste tre episodene vil handle om. Video: Rød Løper Vis mer

- Det var utrolig vondt. Et drama utspiller seg foran alles øyne, så begynte han å kritisere kongefamilien. Det var flaut for familien. Det var et problem som måtte løses, og de ville at jeg skulle stoppe det, sier Meghan, og fortsetter:

- Jeg tok kontakt med dronningen og sa: «Dette er det som foregår, hva skal jeg gjøre? Gi meg alt du har av råd». Men til syvende og sist foreslo dronningen og prinsen av Wales (Charles red.anm.) at jeg skulle skrive et brev.

- Ulovlig

Brevet, som måtte sendes på en så diskret måte som mulig, havnet imidlertid i feil hender, og ble kort tid etter offentliggjort i internasjonal media.

- Det var forferdelig, minnes hertuginnen.

- Dere publiserer mitt brev, som dere vet er ulovlig, men dere publiserer og maler et helt annerledes bilde av hvem jeg er og forholdet jeg har til faren min. De fjernet alt jeg sa om hvordan mediene hadde manipulert ham.

STORM: Prins Harry og hertuginne Meghan har stått i en storm de siste årene. Nå kommer ny trailer til dokumentarfilmen hvor begge snakker ut. Video: Netflix Vis mer

Katastrofen førte til at prinsen og hertuginnen satt seg ned med kongefamiliens advokater, samt flere av seniormedlemmene. I samtalen skal hertuginnen ha minnet kongefamilien på at hun skrev brevet etter råd fra dronning Elizabeth. Paret forklarer at de ønsket å ta juridiske grep, uten at noe skjedde.

Hertuginne Meghan forklarer videre at brevet til faren, og det påfølgende søksmålet, var utslagsgivende for at alt raknet. Ikke lenge etter valgte paret å trekke seg fra sine kongelige plikter.

Flere vendinger

Saken har hatt flere vendinger siden søksmålet ble levert inn i oktober 2019. Meghan fikk blant annet avvist flere punkter av dommeren. Blant dem var at hertugparet mente de var utsatt for propaganda, en anklage retten forkastet.

TRAILER: Den mye omtalte «Harry & Meghan»-dokumentaren har premiere på Netflix 8. desember. Vis mer

Meghan fikk imidlertid medhold av dommeren i å holde navnene til fem av hennes venner anonyme. De var vitner i saken, og hertuginnen mente at det ikke var grunnlag for å publisere navnene deres. I februar i fjor fikk også prins Harry medhold i sitt søksmål mot Mail on Sunday.

Han inngikk et forlik med redaktørene av avisen, etter at de hadde anklaget ham for å snu ryggen til marinen etter at han og hertuginnen trakk seg ut av det britiske kongehuset i 2020.

Avisen publiserte i slutten av 2020 en beklagelse til prinsen, etter at det kom frem at prinsen faktisk hadde vært i kontakt med marinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer