Hertuginne Meghan:

Offer for brutal mammahets: - Skjerpings

Hertuginnen tok med babyen på trilletur. Så tok internett fyr.

UTSATT: Helt siden det ble kjent at hertuginne Meghan skulle bli en del av den britiske kongefamilien, har hun stått i stormen av kritikk. Forrige uke gikk det også utover henne som mor. Foto: NTB Scanpix
UTSATT: Helt siden det ble kjent at hertuginne Meghan skulle bli en del av den britiske kongefamilien, har hun stått i stormen av kritikk. Forrige uke gikk det også utover henne som mor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Da hertuginne Meghan (37) for første gang viste seg ute i gatene med sønnen Archie Harrison Mountbatten-Windsor (to mnd.) forrige uke, var det flere som åpenbart fikk et behov for å slenge med leppa.

Hertuginnen hadde tatt med den nyfødte gutten for å heie fram ektemannen, prins Harry (34), som deltok i en veldedighetskamp i polo.

Selv om mange trolig satte pris på å få et nytt glimt av den populære hertugfamilien, er det likevel slengbemerkninger mot Meghan - og hvordan hun håndterer morsrollen - som har stjålet det meste av oppmerksomheten.

I sosiale medier har flere hengt seg opp i hvordan 37-åringen holder sin to måneder gamle sønn, som har utløst et skred av stygge kommentarer.

REAGERER: Disse nye bildene av Meghan og Archie har fått mange til å sperre opp øynene. En norsk jordmor reagerer på kritikken mot hertuginnen. Foto: NTB Scanpix
REAGERER: Disse nye bildene av Meghan og Archie har fått mange til å sperre opp øynene. En norsk jordmor reagerer på kritikken mot hertuginnen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ser ubehagelig ut

«Hun burde tatt på sokker og en hatt på den stakkars babyen! Hun klarer heller ikke i å holde babyen», heter det i et av de mange utspillene på Twitter, mens andre eksempler lyder:

«Stakkars Meghan! På alle bildene jeg har sett fra polokampen ser hun så unaturlig ut når hun holder sønnen sin. Veldig keitete».

«Det ser ut som hun mister ham i bakken når som helst».

«Måten hun holder ham på, ser veldig ubehagelig ut for lille Archie».

At Meghan er blitt skyteskive for det beryktede mammapolitiet, har fått stor oppmerksomhet i internasjonale medier den siste uken. Cosmopolitan er blant dem som ber folk skjerpe seg:

«Kan folk snart la Meghan være i fred? Det er ingen hemmelighet at hertuginnen har opplevd et enormt press fra offentligheten siden hun ble en del av den britiske kongefamilien. Dessverre ser det ikke ut til å ta slutt med det første».

STOLTE: Det var to tydelig stolte foreldre som viste fram babyen sin til pressen for første gang. Hertuginne Meghan Markle og prins Harry fikk en sønn mandag 6. mai. Video: AP DV/NTB Scanpix Vis mer

Avfeier påstandene

For ordens skyld: Hertuginne Meghan holder ikke babyen sin «feil». Det kan jordmor og politisk leder i Jordmorforeningen, Kari Aarø, skrive under på. Aarø stiller seg uforstående til kritikken mot hertuginnen.

- HELT NORMALT: Jordmor og politisk leder i Jordmorforeningen, Kari Aarø, mener hertuginne Meghan ikke gjør noe galt. Foto: NTB Scanpix
- HELT NORMALT: Jordmor og politisk leder i Jordmorforeningen, Kari Aarø, mener hertuginne Meghan ikke gjør noe galt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er viktig å holde babyen godt inntil seg, og passe på hodet og nakken. Ut fra hva jeg ser på bildene, synes jeg det ser helt normalt ut, forteller jordmoren til Se og Hør, og fortsetter:

- Dette er nok uberettiget kritikk på grunn av hennes rolle i søkelyset.

På spørsmål om hvordan nybakte foreldre lærer å holde barna sine, forklarer jordmoren at hvis foreldre viser tegn til usikkerhet eller ønsker opplæring, gjøres dette på fødeavdelingene.

JORDMOR: Kari Aarbø forklarer at babyer skal holdes godt inntil med god støtte i nakken. Noe det ser ut til at Meghan gjør helt fint på bildene. Foto Privat
JORDMOR: Kari Aarbø forklarer at babyer skal holdes godt inntil med god støtte i nakken. Noe det ser ut til at Meghan gjør helt fint på bildene. Foto Privat Vis mer

- Det viktigste er som sagt å holde det godt inntil seg, nesten litt fast, og passe på nakken, forklarer Aarø, som igjen understreker at det ikke ser ut til at hertuginnen gjør noe galt.

Sjokkert

Her hjemme har toppblogger og tv-profil Kristin Gjelsvik (32) selv nylig fått et ublidt møte med det såkalte mammapolitiet, etter at hun i et intervju med Se og Hør fortalte at hun ønsker å oppdra sønnen på kjøttfri diett.

Gjennom blogginnlegg og innlegg på sosiale medier har Gjelsvik beskrevet hvordan hun er blitt møtt med en storm av hatefulle kommentarer fra mennesker som mener «hun aldri burde hatt barn». Kostholdskritikken ble så voldsom at 32-åringen valgte å logge av sosiale medier.

NYBAKTE FORELDRE: Kristin Gjelsvik og Dennis Poppe Thorsen er foreldre til to måneder gamle Falk. Gjelsvik og Poppe Thorsen er veganere. Slik planlegger de Falks kosthold. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Gjelsvik er sjokkert, men samtidig ikke overrasket over nettsjikanen mot hertuginne Meghan.

- Det er så sprøtt at enkelte mener de sitter på fasiten hva gjelder andres barn. Noen er sikkert ikke mødre selv, engang. Ingen barn kommer med en bruksanvisning, og selvfølgelig holder hun ikke ungen sin feil, sier 32-åringen til Se og Hør, og fortsetter:

- Jeg forstår ikke hvordan noen kan finne på å kritisere dette, og lurer på om disse nettrollene hadde gjort det samme i nære relasjoner. Hvis svaret er nei, bør de få fingrene bort fra tastaturet. Skjerpings!

Har tatt grep

Det britiske kongehuset har ikke uttalt seg om den ovennevnte mammahetsen mot hertuginne Meghan. Kongehuset har riktignok sett seg nødt til å komme på banen ved tidligere anledninger, og har offentliggjort retningslinjer for hvordan sosiale medier-brukere skal bete seg når de kommenterer på de kongelige innleggene.

Saken fortsetter under.

Blant annet oppfordres det til at brukere heller skal la være å kommentere hvis de ønsker å dele spam eller hatefulle ytringer.

- Vi ber alle som engasjerer seg på våre kanaler om å være høflige, snille og vise hverandre respekt, heter det fra kongehuset.

Ifølge Fox News har det britiske kongehuset tilbrakt flere timer hver uke for å moderere upassende kommentarer på blant annet den offisielle Instagram-profilen til Kensington Palace.

- Mer utsatt

Kampanjeleder i Amnesty, Nina Langslet, er ikke overrasket over at netthets av denne typen forekommer.

- Netthets er den største trusselen mot ytringsfrihet i Norge i dag. I en undersøkelse gjennomført blant kvinner i Norge i fjor sommer, oppga tolv prosent at var utsatt for netthets.

Det tilsvarer mer enn 300 000 kvinner i Norge. Da Amnesty spurte kvinnelige politikere om det samme, svarte to av tre at de var utsatt for hets på nettet.

- Det er rimelig å anta at de som er mer profilerte også utsettes for mer netthets, fortsetter hun.

Saken fortsetter under.

FØDSEL: Mandag 6. mai kom endelig babyen til Prins Harry og Hertuginne Meghan av Sussex til verden. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Amnesty mener netthets er den største trusselen mot ytringsfrihet. Når folk hetses på bakgrunn av noe de har sagt eller gjort, fører det ikke bare til personlig belastning for den enkelte, men det kan bidra til å skremme andre til å delta i offentlige arenaer, forklarer Langslet videre.

Hun forteller at Amnesty er usikre på hvorfor det skjer, men at det trengs mer forskning - og at det kan virke som mange mister et slags emosjonelt filter når de sitter foran tastaturet.

LES OGSÅ: Instagram-profil (17) brutalt drept

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer