Hertuginne Meghan:

Nytt nederlag: Må punge ut

Hertuginne Meghans feide i retten ble kostbar.

KOSTBART: Hertuginne Meghan er i disse dager i full strid med britisk presse, og det har foreløpig ikke gått i hennes favør. Nå må hun punge ut til en av avisene hun saksøker. Foto: NTB Scanpix
KOSTBART: Hertuginne Meghan er i disse dager i full strid med britisk presse, og det har foreløpig ikke gått i hennes favør. Nå må hun punge ut til en av avisene hun saksøker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det siste året har vært særdeles innholdsrikt for prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38). Ikke bare har de trukket seg tilbake fra sine offisielle plikter som kongelige, men de har også bestemt seg for å forlate Storbritannia. Parets nåværende bosted er Los Angeles.

Rigide rojalister har ment at paret devaluerer kongehuset, og de har opptil flere ganger fått passet påskrevet for oppførselen sin. Som følge av deres nye liv, har de også fått friere spillerom enn før.

MEGHAN: Hertuginnna går rettens vei for å hindre navneavsløring. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Det kan være en av grunnene til at de har gått såpass hardt til verks rettslig de siste månedene. Kongehuset har ingen tradisjon for å gå til krig mot den britiske tabloidpressen, som i løpet av årenes løp har skrevet både sant og usant om familien.

Det har Meghan og Harry bestemt seg for å endre på. Hertuginnen saksøkte tidligere i år Mail on Sunday og The Mails eiere for å ha publisert et privat brev hun sendte til faren Thomas Markle i forkant av bryllupet med prins Harry i mai 2018. Saken har vært mye omtalt, men den har ikke gått i hertuginnens favør.

Må punge ut

Allerede i starten av mai ble det klart at en dommer avviste store deler av søksmålet, fordi de mente mye av det hun hadde skrevet var irrelevant. Dommeren mente dessuten at enkelte beviser var mangelfulle.

Nå er det blitt kjent at hun har tapt første runde i saken. Det kommer til å koste henne dyrt, skriver Daily Mail. Avisa skriver altså om et søksmål de selv er involvert i, gjennom selskapet Associated Newspapers Limited - som eier avisene.

I et skriv fra 22. juli står det nå at hertuginnen har sagt seg villig til å betale rettsomkostningene til motparten, fra den første høringen som ble avholdt. Hertuginnen fikk ikke medhold, og må derfor punge ut for kostnadene aviskonsernet har brukt på advokater.

Den prisen er på hele 800 900 kroner. Da dommeren i mai avviste deler av søksmålet, under en høring, stilte begge parter med hvert sitt juridiske team. Det koster penger, og det er ofte den tapende parten i et søksmål som må punge ut. Det gjør hertuginnen nå. Hun må også betale sine egne saksomkostninger, og det anslår britisk presse at alt totalt kan ha kostet henne rundt en million kroner.

Hvor disse pengene kommer fra, altså om det er hennes private midler eller kongehusets, vites ikke. Britiske Express skriver at det er ventet at saken skal opp i sin helhet, altså uten aspektene som dommeren fjernet, til neste år. Da vil kostnadene trolig nå opp i mangemillionklassen.

KRITISERES: Prins Harry og Hertuginne Meghan deltok denne uka i et zoom-møte med unge ledere om rasisme. Det falt ikke i god jord hos alle. Reporter: Emilie Rydning / Rød løper Vis mer

Venner i fare

Saken angående brevet fra faren er ikke den eneste hertuginnen er involvert i om dagen. Hun prøver også å stoppe de britiske tabloidavisene fra å avsløre navnene til fem av vennene hennes i den pågående saken mellom henne og aviseierne, ifølge Sky News.

- Disse navnene har allerede blitt gitt til dommeren og The Mails forsvar konfidensielt av hertuginnen som en del av rettsprosessen, sa en kilde tett på hertuginnen til Sky News i juli.

- The Mails trussel om å publisere har ingenting med saken å gjøre, og blir bare gjort så avisa kan peke ut fem uskyldige kvinner i papiravisa og på nettsidene, sa kilden videre.

Videre hevdet kilden at det var et forsøk på å skremme hertuginnen og vennene hennes i den pågående striden mellom hertuginne Meghan og aviseierne.

RØRT: Hertuginne Meghan snakket om George Floyds død da hun talte til avgangselever på sin tidligere skole. Vis mer

Søksmål

Som nevnt har hertuginne Meghan saksøkt aviseierne for at de trykket deler av et privat og håndskrevet brev som hun sendte til sin far i 2018. Meghans advokat har tidligere uttalt at publiseringen krenket privatlivets fred.

I dokumentene som hertuginnen har levert inn til retten, anklager 38-åringen i en vitnebegjæring avisa for å «leke med virkelige liv».

- Associated Newspapers Limited, eieren av The Daily Mail og Mail on Sunday, truer med å publisere navnene til fem kvinner - fem private borgere - som på egen hånd valgte å snakke anonymt med en amerikansk medieaktør for over ett år siden - for å forsvare meg fra mobbingen fra den britiske tabloidpressen, skriver hun.

BURSDAGSBARN: Meghan og Harrys sønn, Archie, fyller ett år 6. mai. I den anledning er det blitt delt en ny video. Vis mer

Artikkelen hertuginnen sikter til, er et intervju med det amerikanske underholdningsmagasinet People fra februar 2019. I dette intervjuet snakket Meghans venninner anonymt ut om det de selv omtalte som mobbing fra deler av den britiske pressen.

Associated Newspapers Limited har på sin side hevdet at de trykket det private brevet fordi hertuginnens venninner allerede hadde omtalt det i intervjuet med People.

Nå er hertuginne Meghan altså redd for at avisa skal publisere disse navnene og på den måten gjøre venninnenes identiteter kjent for offentligheten. I dokumentet skriver Meghan videre at venninnene hennes har rett til privatliv - som alle andre.

INSPIRASJON: Meghan Markle ønsker å tre tilbake fra rampelyset, men det betyr ikke at vi skal slutte å la oss inspirere av Hertuginnen. Slik oppnår du hennes velkjente lave hårknute. Vis mer

- Både Mail on Sunday og retten har fått navnene konfidensielt, og det er ondskapsfullt av Mail on Sunday å eksponere dem for offentligheten uten annen grunn enn clickbait og kommersiell gevinst, skriver hun videre.

I mai gikk hertuginnen på et stort nederlag i retten, da hun som nevnt fikk flere punkter i søksmålet mot Mail on Sunday avvist av dommeren.

- Noen av anklagene er avvist fordi de er irrelevante for årsaken til søksmålet. Noen er avvist fordi de er utilstrekkelig og mangelfullt beskrevet. Jeg har også handlet for å begrense saken til det som er rimelig nødvendig og proporsjonalt i henhold til hensikten med å få rettferdighet mellom partene, skrev dommeren i avgjørelsen da.

LES OGSÅ: - Syden, hva da?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer