Nytt kreftsjokk i kongefamilien

15 år etter at kona fikk kreft, oppdaget dronning Elizabeths søskenbarn en ondartet svulst.

2014: Prins Michael og prinsesse Michael har begge blitt rammet av kreft. Her fra Slottsbalkongen i forbindelse med Trooping of the Colour sammen med prins Charles og hertuginne Camilla. Foto: WeirPhotos / Splash News/ All Over Press
2014: Prins Michael og prinsesse Michael har begge blitt rammet av kreft. Her fra Slottsbalkongen i forbindelse med Trooping of the Colour sammen med prins Charles og hertuginne Camilla. Foto: WeirPhotos / Splash News/ All Over Press Vis mer

SEOGHØR.NO: Dronning Elizabeths søskenbarn, prins Michael av Kent (72), har blitt rammet av prostatakreft, skriver melder den britiske storavisen Daily Mail.

Prinsen er medlem av den britiske kongefamilien,og representerer ofte i hjemlandet. Han bor sammen med sin hustru i en stor leilighet i Kensington Palace, og er en av prins William og hertuginne Kates nærmeste naboer.

Vanligvis holder den britiske kongefamilien kortene tett til brystet når det gjelder sykdom, men prinsen har besluttet å gå åpent ut i mediene og bekrefter nå via en talsmann at han er nyoperert og på bedringens vei.

Han vil være åpen for å støtte alle andre som er i samme situasjon.

Kreften ble hos prinsen oppdaget på et tidlig stadium, og prins Michael gjennomgikk en operasjon for å fjerne svulsten.

Hvert år blir nærmere 40.000 briter rammet av prostatakreft. Så mange som en av åtte menn får prostatakreft, og de fleste tilfellene blir oppdaget etter at man er fylt 65 år.

Kona overlevde kreft

Prins Michaels kone - som heter prinsesse Michael - har også hatt kreft. Prinsessen fikk påvist hudkreft på beinet i 1999, og fikk med hjelp av en laser fjernet føflekken.

Også prinsesse Michael valgte å være åpen om sykdommen.

Saken fortsetter under bildet.

KREFT I BEINET: Prinsesse Michael valgte å være åpen om sykdommen i 1999. Foto: All Over Press
KREFT I BEINET: Prinsesse Michael valgte å være åpen om sykdommen i 1999. Foto: All Over Press Vis mer

- Folk får vanligvis panikk når man hører ordet kreft, men jeg ble verken fra meg eller redd da legen ga meg budskapet, fortalte hun den gang.

Ektemannen prins Michael, som også snakker russisk flytende, er i slekt med den russiske tsaren Alexander II. Da de i 1979 fant levningene etter Tsar Nicholas og hans familie var det takket være prinsens DNA man med sikkerhet kunne fastslå at det virkelig var den avdøde tsaren de hadde funnet.

Det har også blitt spekulert i om dronning Elizabeth har hatt kreft, etter at hun plutselig ble syk i fjor og innlagt på sykehus med mystisk  «mageonde».

Kongen overlevde

Den norske kongefamilien, som også er i slekt med den britiske, har også vært hardt rammet av kreft. Dronning Maud døde av kreft på et sykehus i London, men det gikk veldig mange år før folket fikk vite hva hun døde av. 

Ettersom kreft på den tiden var forbundet med skam det ble sykdommen holdt hemmelig.

GOD STØTTE: Dronning Sonja holdt godt om kong Harald da han ble innlagt på Rikshospitalet for kreftoperasjon i 2003. Foto: Espen Solli
GOD STØTTE: Dronning Sonja holdt godt om kong Harald da han ble innlagt på Rikshospitalet for kreftoperasjon i 2003. Foto: Espen Solli Vis mer

Også kong Harald har vært rammet av kreft. I begynnelsen av desember 2003 annonserte Slottet at Harald hadde fått blærekreft, og kongen ble operert få dager senere.

Slottet valgte den gang å være svært åpen om sykdommen, og det har vært spekulert i om kong Harald valgte å kjøre en så åpen linje nettopp på grunn av at Mauds sykdom ble holdt skjult.

Kronprins Haakon Magnus fungerte som en utmerket vikar for Kongen før han gjenopptok sine plikter som monark  i april året etter.

LES OGSÅ: Det var et mareritt.