Prinsesse Diana:

Nye opptak avslører: Diana skyldte sykdommen på Charles

Prinsesse Diana mente ektemannens kommentar trigget noe i henne. 

NYGIFTE: Diana og Charles så svært forelskede ut på bryllupsdagen sin i 1981. I nye opptak kommer det fram at forholdet kanskje ikke var så rosenrødt som først antatt. Foto: NTB scanpix 
NYGIFTE: Diana og Charles så svært forelskede ut på bryllupsdagen sin i 1981. I nye opptak kommer det fram at forholdet kanskje ikke var så rosenrødt som først antatt. Foto: NTB scanpix  Vis mer
Publisert

I 1992 fikk forfatter Andrew Morton massiv oppmerksomhet da han ga ut boka «Diana: Her True Story – in Her Own Words», som var basert på prinsesse Dianas liv.

I ettertid ble det kjent at det var Diana selv som hadde spilt inn og sendt Morton timelange lydopptak, der hun blant annet snakket åpenhjertig om det ulykkelige ekteskapet med prins Charles (68).

I forbindelse med at det nå er 20 år siden prinsessen av Wales døde i en tragisk bilulykke, har forfatteren delt hemmelige lydopptak med nettsider som Daily Mail og People, der Diana blant annet forteller om problemene hun hadde med spiseforstyrrelser.

«SKAL IKKE PUBLISERES»: Dette bildet av en ung Diana Spencer på en sofa sammen med en mannlig venn, har hittil vært upublisert. Nå skal det selges på auksjon. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Desperat

- Bulimien startet uka etter at vi forlovet oss. Ektemannen min holdt meg rundt livet og sa: «Du er litt lubben rundt her», og det trigget noe i meg, forteller Diana i opptakene People har fått tilgang til.

Bulimi er ifølge Rådgivning om spiseforstyrrelser en lidelse som kjennetegnes av episoder med overspising, etterfulgt av at man spyr opp maten igjen. Mange bruker legemidler for å få til dette. Andre overtrener eller faster for å kompensere for overspisingen.

Prinsessen forteller også at ektemannens utroskapsskandale med Camilla Parker Bowles kan ha bidratt til at hun ble syk. Utroskapen ble slått opp i flere britiske medier, og var tungt for den unge jenta.

SYK: Prinsesse Diana av Wales led av bulimi, en spiseforstyrrelse hun skyldte på ektemannen. Foto. NTB scanpix
SYK: Prinsesse Diana av Wales led av bulimi, en spiseforstyrrelse hun skyldte på ektemannen. Foto. NTB scanpix Vis mer

- Jeg var desperat. Jeg husker første gang jeg gjorde meg selv dårlig. Jeg var i ekstase fordi jeg trodde at dette var frigjøring av stress, sa hun om sykdommen.

Den allerede slanke prinsessen forklarer i lydopptakene at hun slanket bort 15 centimeter rundt midjen fra første gang hun prøvde brudekjolen og fram til den store bryllupsdagen.

- Jeg hadde krympet til å bli ingenting, sa hun i de nylig utgitte klippene.

Psykiater Finn Skårderud fortalte til Dagbladet i 1997 at det betydde mye for folk med spiseforstyrrelser at Diana sto fram med sine.

Overhørte kjærlighetserklæring

Den unge prinsessen skal også ha hatt mistanker om ektemannens utroskap i lang tid.

- Vi diskuterte masse når det gjaldt Camilla. En gang hørte jeg ham da han satt i badekaret og snakket i telefonen, og han sa til personen i andre enden: «Uansett hva som skjer, kommer jeg alltid til å elske deg». Jeg sa til han at jeg hadde hørt det, og vi hadde en stygg krangel, sier hun i opptakene.

I 1992 lekket noen et hemmelig lydopptak av en samtale mellom Charles og Camilla. At en privat telefonsamtale mellom prinsen og Camilla med seksuelt innhold ble lekket til pressen, sørget for kioskveltende forsider på verdensbasis.

Camilla og Charles var nære på 70-tallet, og skal ha opprettholdt kontakten - selv om de begge gikk separate veier med andre forhold. Telefonsamtalen som ble lekket fant sted en gang i 1989.

Skandalen ble døpt «tampon-gate» og «Camilla-gate», fordi prins Charles fortalte Camilla over telefonen at han kunne tenkte seg å leve resten av livet som tampongen hennes, ifølge Newstalk.

- Jeg vil bare bo i buksene dine eller noe. Det hadde gjort alt enklere, sa Charles blant annet da.

Diana og Charles gikk hver til sitt like etter at opptakene ble lekket, og ble formelt skilt fire år senere. Selv om Diana har uttalt at forholdet mellom Charles og Camilla var vanskelig for henne, har hun selv innrømmet utroskap.

I 1995 fortalte hun at hun hadde hatt en femårig affære med yrkesoffiseren James Hewitt (59).

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer