Dronning Margrethe:

Nye bilder vekker oppsikt

Det blir ingen stor feiring av dronning Margrethes jubileum, men det betyr ikke at dagen går upåaktet hen.

TRE GENERASJONER: Tirsdag ble det offentliggjort nye bilder fra det danske kongehuset i anledning dronning Margrethes kommende fødselsdag. På kort tid har de fått massiv oppmerksomhet fra den rojale fansen. Her er de tre generasjonene avbildet i Riddersalen i Christian IX' Palæ på Amalienborg. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset
TRE GENERASJONER: Tirsdag ble det offentliggjort nye bilder fra det danske kongehuset i anledning dronning Margrethes kommende fødselsdag. På kort tid har de fått massiv oppmerksomhet fra den rojale fansen. Her er de tre generasjonene avbildet i Riddersalen i Christian IX' Palæ på Amalienborg. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På torsdag er det hele 80 år siden dronning Margrethe av Danmark kom til verden. Jubileet skulle egentlig feires med en storstilt fest, «med dejlig chokolade og kager til», men sånn blir det altså ikke. Coronapandemien har satt en stopper for festligheter verden over, som også gjelder kongelige.

Dronningen har derimot vært tydelig på at hun støtter kravene og restriksjonene regjeringen, med statsminister Mette Frederiksen i spissen, har pålagt det danske folk. Dronningen har bedt folk ta vare på hverandre i denne krevende tiden, og har oppfordret alle til å vente med festligheter.

Men - «firs» år på tronen kan likevel ikke gå helt upåaktet hen. Derfor har det danske kongehuset bestemt seg for å offentliggjøre noen nye bilder i anledning den store dagen. De faller derimot ikke i god jord hos alle, kan danske medier melde.

SAMLET: Her er dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian fotografert i Christian IX` Palæ. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset
SAMLET: Her er dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian fotografert i Christian IX` Palæ. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset Vis mer

- Stive

De nye bildene er tatt av fotograf Per Morten Abrahamsen, og viser tre generasjoner med tronarvinger. På bildet poserer nemlig dronninga med sønnen, kronprins Frederik, og barnebarnet - kommende kronprins Christian. De to mennene skal begge arve tronen på et tidspunkt, og derfor er bildene utvilsomt symbolsterke.

Abrahamsen er kjent for å fotografere mektige mennesker, og denne gangen var det et samarbeid mellom ham og dronningens egne forslag som var utgangspunktet for fotoseansen.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Enkelte mener derimot at det er en lite dynamisk familie det danske folk får presentert. I Danmark hagler kritikken, og flere eksperter mener at bildene er så oppstilte at det nesten grenser til en photoshop-blemme. Den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen er blant dem som reagerer.

TRE GENERASJONER: Kronprins Frederik, dronning Margrethe og prins Christian. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset
TRE GENERASJONER: Kronprins Frederik, dronning Margrethe og prins Christian. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset Vis mer

- Jeg kjenner jo Abrahamsen, som er en super fotograf, men disse bildene er litt stive. Han har vært litt for beæret over oppgaven, og det faller litt utenfor det han pleier å gjøre. Han har fotografert mange fremtredende forretningsfolk, hvor han har fått dem på nært hold. Han tilføyer ikke det kongelige portrettfoto særlig mye nytt her, sier han til Ekstra Bladet.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Jakobsen etterlyser mer frihet i bildene. Det samme gjør ekspert i kongelig portrettkunst, Thyge Christian Fønss-Lundberg.

- De ser merkelig retusjerte ut. Det blir kalt en kunstportrettserie, og selv om jeg er portrettekspert, har jeg aldri hørt det uttrykket før. Jeg lurer på om det i virkeligheten er sammensatt av flere bilder?, spør eksperten.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

Liknende i Norge

Fotografen selv kan derimot avvise dette. Han mener det er spontanitet og liv i bildene, og feier kritikken av banen. Det er ikke bare i Danmark bildene vekker oppsikt. Kongehusekspert i norske Se og Hør, Caroline Vagle, forteller at hun kan forstå hvor kritikken kommer fra.

- Vanligvis er det den faste hoffotografen som tar alle offisielle bilder av jubilanten, men denne gangen har hun valgt en utenfor huset. Per Morten Abrahamsen er kjent for sine iscenesatte bilder, og at han bryter rammene for tradisjonelle portrett. Og det er kanskje det mange reagerer på, forteller hun, og fortsetter:

- Det er ikke slik danskene vanligvis ser dronningen og hennes familie på bilder. Når det er sagt, må jeg si at jeg også synes de ser litt stive og utilpasse ut. Men det vil alltid være delte meninger om slike bilder, forklarer Vagle.

Bildebråket er på ingen måte særdansk. Da den anerkjente motefotografen Sølve Sundsbø skulle ta offisielle bilder av den norske kongefamilien i 2011, kom det liknende kritikk som det danske kongehuset mottar nå i disse dager, ifølge Aftenposten.

KRITISERT: Fotograf Hans Jørgen Brun kritiserte bildene av kongefamilien, og mente valget av Sølve Sundsbø som fotograf var feil. Foto: Søvle Sundsbø / Det norske kongehuset
KRITISERT: Fotograf Hans Jørgen Brun kritiserte bildene av kongefamilien, og mente valget av Sølve Sundsbø som fotograf var feil. Foto: Søvle Sundsbø / Det norske kongehuset Vis mer

- En av de største kritikerne da, var den premierte fotografen Hans Jørgen Brun. Han gikk så langt som å si at Sundsbø ikke behersket oppdraget, og påpekte at ikke mindre enn lyssetting, bakgrunn, komposisjon, oppstilling og anatomi var feil, sier Vagle.

- Så dette handler vel i stor grad om smak. Når bildene blir publisert, er de dessuten godkjent av kongefamilien selv. Og så lenge de som er fotografert er fornøyde, må vel det være det viktigste?, spør hun.

Slottet uttalte den gang at de var fornøyd med bildene.

Måtte avlyse feiringen

Som tidligere nevnt fyller dronning Margrethe 80 år på torsdag, men noen storartet bursdagsfeiring må hun dessverre se langt etter.

Som en konsekvens av coronaviruset har hun blitt nødt til å avlyse den offisielle fødselsdagsfeiringen. Det kom fram i en pressemelding fra det danske kongehuset i midten av mars.

- Hennes Majestet Dronningen har i kveld kommet tilbake fra sin årlige vinterferie i Norge. I lys av utbredelsen av COVID-19 og dens konsekvenser for samfunnet, har dronningen besluttet å avlyse alle kongehusets planlagte aktiviteter og begivenheter i forbindelse med den kommende 80-årsdagen i april, lød det i pressemeldingen.

Ifølge Ekstra Bladet har dronning Margrethe oppfordret om at man ikke skal sende henne blomster på bursdagen sin, men at man i stedet sender en blomst til en av Danmarks mange eldre innbyggere.

MORSOM: Prinsesse Ingrid Alexandra fikk en lattermild respons da hun holdt en tale under den kongelige konfirmasjonslunsjen. Video: NRK. Vis mer

Det danske kongehuset opplyser at det vil bli offentliggjort nye portretter i bildeserien hver morgen frem til dronningens fødselsdag.

LES OGSÅ: - Jeg var veldig, veldig syk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer