<strong>DEN SVENSKE KONGEFAMILIEN:</strong> Mandag ble det kjent at Bernadotte-slektens eldste familiemedlem, Dagmar Von Arbin, har gått bort. Hun ble 103 år gammel. Her er den svenske kongefamilien samlet i anledning kronprinsesse Vicotrias 40-årsdag. Foto: NTB Scanpix
DEN SVENSKE KONGEFAMILIEN: Mandag ble det kjent at Bernadotte-slektens eldste familiemedlem, Dagmar Von Arbin, har gått bort. Hun ble 103 år gammel. Her er den svenske kongefamilien samlet i anledning kronprinsesse Vicotrias 40-årsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den svenske kongefamilien:

Ny sorg i det svenske kongehuset

- Et fantastisk menneske.

Publisert
Sist oppdatert

Kongefamilien i Sverige er i sorg etter at det mandag ble kjent at Dagmar Von Arbin har gått bort, 103 år gammel. Det skriver Svensk Damtidning. Hun døde 22. desember, og var en nær familievenn av den svenske kongefamilien.

Von Arbin var med sine 103 år den svenske kongefamiliens eldste slektning. Hun ble ofte invitert til selskapeligheter på Slottet, og sto familien svært nær.

Hun var blant annet til stede i prins Nicolas (4) sin dåp i 2015, som er sønnen til prinsesse Madeleine (37) og Christopher O'Neill (45).

Dagmar Von Arbin var tremenningen til den nåværende svenskekongen, Carl Gustaf (73) sin far. 103-åringen skal ifølge Svensk Damtidning ha vært frisk til det siste og gikk bort på Nockeby hus, hvor hun bodde fram til sin død.

<strong>GÅTT BORT:</strong> Dagmar von Arbin (i rosa) har gått bort, 103 år gammel. Foto: NTB Scanpix
GÅTT BORT: Dagmar von Arbin (i rosa) har gått bort, 103 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Et fantastisk menneske

Dagmar von Arbin vokste opp på Frötuna gods og i 1936 giftet hun seg med offiseren Nils-Magnus von Arbin. De fikk sammen hele fem døtre: Cathrine, Marianne, Louise, Jeanette og Madeleine.

Datteren Cathrine Von Arbin setter ord på sorgen overfor Svensk Damtidning.

<strong>I DÅP:</strong> 103-åringen var en selvskreven gjest i prins Nicolas sin dåp i 2015. Hun sitter bak til venstre, kledd i rosa. Foto: NTB Scanpix
I DÅP: 103-åringen var en selvskreven gjest i prins Nicolas sin dåp i 2015. Hun sitter bak til venstre, kledd i rosa. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hun var det beste man har hatt i sitt liv, det var et fantastisk menneske, sier datteren og forklarer hva hun husker best ved moren:

- Det er så mye. Det er veldig mye å ta av. Vi har hatt kontakt hver kveld mellom kl. halv ti og ti i to års tid, og hun fikk 103 fantastiske år. Hun har klart seg selv hele tiden. Hun spilte bridge, og det var alltid full fart på mor. Hun hadde mange venner og var frisk frem til slutten, noe som er en stor glede. Hun var sterk, en sterk person og veldig godt likt der hun bodde, sier datteren videre.

Det svenske hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren, sier til ukebladet at en epoke er over.

- Det er alltid sørgelig når slekt og venner faller fra. En epoke er over. Dagmar von Arbin fikk et innholdsrikt liv i over 103 år. Kongefamilien vil holde dette privat, sier hun.

Vis mer

Nær venninne døde

Dette er imidlertid ikke den første sorgen det svenske kongehuset opplever i år. Dronning Silvia (76) og kong Carl Gustafs nære venn, Anki Wallenberg gikk bort i en ulykke i Sveits i juni.

Anki Wallenberg hadde vært venn av den svenske kongefamilien siden 1970-tallet, og var blant annet en viktig kontakt for prinsesse Madeleine (37) da hun flyttet til London på starten av 2000-tallet. Det var nemlig her, i en villa i Chelsea, at kongevennen bosatte seg på 1980-tallet.

Wallenberg døde i en båtulykke i Sveits, 68 år gammel.

Det nære vennskapet med det svenske kongeparet og deres barn sørget for at Wallenberg ofte var å se på kongelige arrangementer, samt at hun også var på private besøk.

Wallenberg var i bryllupet til prinsesse Madeleine i 2013, og prinsessa bodde blant annet hos Wallenberg i London en periode på starten av 2000-tallet.

LES OGSÅ: Slik tilbringer kjendisene romjulen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer