«Harry & Meghan»:

Norsk ekspert: - Ikke ekte

Kroppsspråkeksperten er ikke i tvil: hertuginne Meghans oppførsel er tilgjort.

REAGERER: Flere har tolket hertuginne Meghans stunt som «respektløst». Foto: Frank Augstein / AP Photo / NTB
REAGERER: Flere har tolket hertuginne Meghans stunt som «respektløst». Foto: Frank Augstein / AP Photo / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da prins Harry (38) og hans kone hertuginne Meghan (41) torsdag forrige uke slapp en «kongelig bombe» - i form av en utleverende dokuserie - var det flere som måpet.

Ikke bare fordi paret gir et sjelden innblikk i privatlivet deres, men fordi de også deler detaljer om både kongefamilien og Meghans vei til å bli godtatt av den rojale eliten.

STORM: Prins Harry og hertuginne Meghan har stått i en storm de siste årene. Nå kommer ny trailer til dokumentarfilmen hvor begge snakker ut. Video: Netflix Vis mer

En av tingene som har fått mye oppmerksomhet i ettertid, spesielt på sosiale medier, er hvordan hertuginnen minnes tiden da hun skulle møte prins Harrys familie for første gang - nærmere bestemt dronning Elizabeth, ifølge blant andre Independent.

Ifølge kongelig tradisjon skal man neie for monarken og andre seniormedlemmer av familien. Det opplyses på det britiske kongehusets nettsider.

TRADISJON: Da kongefamilien tok farvel med dronning Elizabeth, bukket og neiet de en siste gang. Foto: Christopher Furlong / Reuters / NTB
TRADISJON: Da kongefamilien tok farvel med dronning Elizabeth, bukket og neiet de en siste gang. Foto: Christopher Furlong / Reuters / NTB Vis mer

Da Meghan skulle gjøre dette for første gang - noe hun illustrerer i serien - visste hun ikke helt hvordan det skulle gjøres. Det resulterte i et litt pinlig øyeblikk, som ektemannen hennes tilsynelatende syntes var minst like flaut.

Ekspert: - Flau

I serien kan man nemlig se hertuginnen illustrere hvordan hun neiet foran dronningen. Ved siden av henne sitter prinsen, og flere har nå reagert på ansiktsuttrykket hans.

Sosiale medier flommer blant annet over av folk som stempler det som «ukomfortabelt» og «respektløst».

Overfor Se og Hør forklarer Vidar Hansen, tidligere politietterforsker og kroppsspråkekspert, at det ikke er noen tvil, på kroppsspråket å dømme, om at prins Harry er flau over kona. Se og Hør har vist ham klippet.

- Om det er fordi han blir flau i øyeblikket hun «bukker» foran kamera, om han blir flau fordi han minnes episoden eller om han blir flau fordi Meghan ikke viser respekt for hans bestemor, vet jeg ikke, men det er kanskje en kombinasjon av flere forhold, tolker han.

BUKKE, NIKKE, NEIE: Hertuginne Meghan illustrerer hvordan hun neiet foran dronningen første gang de møttes. Foto: Netflix
BUKKE, NIKKE, NEIE: Hertuginne Meghan illustrerer hvordan hun neiet foran dronningen første gang de møttes. Foto: Netflix Vis mer

Hansen forklarer videre at det er flere tegn på at Harry føler seg brydd. Blant annet blir man fort avslørt av ansiktsuttrykk.

- Når Meghan bukker er han helt alvorlig, og smiler ikke. Han smiler én gang, og det er når Meghan ser på ham rett etter at hun har reist seg. Da har han det som kalles et «høflighetssmil» eller «sympatismil».

SYMPATISMIL: Vidar Hansen forklarer at prinsen ble tydelig flau av hendelsen. Foto: Netflix
SYMPATISMIL: Vidar Hansen forklarer at prinsen ble tydelig flau av hendelsen. Foto: Netflix Vis mer

Ifølge kroppsspråkeksperten regnes ikke det som et ekte smil, men et smil for å anerkjenne det hun har utført. Rett etter at han smiler, ser han ned i gulvet.

- Det er vanlig når en må prosessere eller tenke over hva som har skjedd. Når han ser opp igjen, og har fått tenkt over det som nettopp skjedde, er han alvorlig i ansiktet igjen. Han synes nok ikke dette var en god hendelse.

TRAILER: Den mye omtalte «Harry & Meghan»-dokumentaren hadde premiere på Netflix 8. desember. Vis mer

Brydd

Hansen forklarer også at det ser ut til at fargen i prinsens kinn og deler av ansiktspartiet skifter farge etter konas illustrasjon.

- Han blir rødere i ansiktet etter hendelsen. Dette er også et tegn på flauhet, fordi blodgjennomstrømningen øker og temperaturen i ansiktet stiger når en opplever uro og stress.

SER EN ANNEN VEI: Prins Harry var tydelig ukomfortabel. Foto: Netflix
SER EN ANNEN VEI: Prins Harry var tydelig ukomfortabel. Foto: Netflix Vis mer

Man kan også se etter mental uro på leppene, forklarer han. Når man er avslappet og ikke har noen bekymringer er leppene normale. Med en gang det oppstår en bekymring, eller en følelse av flauhet, blir leppene smale og stramme.

FALSKT: Flere har reagert på bildebruken i traileren til Netflixs dokumentar om prins Harry og hertuginne Meghan. Video: Netflix/Dagbladet. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Jo smalere lepper, jo verre oppleves stresset, forklarer Hansen.

- Når det virkelig er stress og bekymring kan leppene skifte farge og bli lilla, fordi blodet forsvinner når man presser de hardt sammen. Harry har helt klart stramme lepper når hun bukker, og han har det også etter at han har smilt til henne. Det viser at han føler seg brydd.

- En overdrivelse

Når det gjelder hertuginne Meghan, forklarer eksperten at det kan se ut til at stuntet var planlagt. Rett og slett et skuespill, ifølge ham.

- Situasjonen har helt sikkert skjedd, men slik hun fremstår på kamera så virker det som en overdrivelse av situasjonen.

KLEINT: Det gikk ikke helt etter planen da hertuginne Meghan skulle overrekke et trofé til prins Harry og hans lagkamerater. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

- Når hun kommer opp igjen etter å ha bukket har hun det som kalles et falskt smil. Altså et tilgjort smil, som er stramt.

TILGJORT: Kroppsspråkeksperten mener hertuginne Meghan overdriver situasjonen. Det kan man blant annet tolke fra smilet hennes. Foto: Netflix
TILGJORT: Kroppsspråkeksperten mener hertuginne Meghan overdriver situasjonen. Det kan man blant annet tolke fra smilet hennes. Foto: Netflix Vis mer

Han forklarer at når mennesker smiler på ekte, vil hele ansiktet lyse opp - på grunn av at musklene rundt øynene og munnen trekker seg sammen.

Det skjer ikke i hertuginnens tilfelle.

- Her er det kun musklene rundt munnen som er aktivert, og dermed er det et bevisst og tilgjort smil. Det er ikke styrt av følelser, avslutter han.

LES OGSÅ: - Trodde ikke det var mulig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer