Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit:

- Noen utnyttet pappa

Kronprinsparet deler åpent i ny biografi.

ÅPNER OPP: Torsdag kom Kronprins Haakon med selvbiografi. Foto: Danny Lawson / AP / NTB
ÅPNER OPP: Torsdag kom Kronprins Haakon med selvbiografi. Foto: Danny Lawson / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kommer boken til kronprins Haakon (50) «Haakon – historier om en tronarving». Her åpner kronprinsparet om den vanskelige tiden da forholdet deres ble kjent.

Mette-Marit (50) beskriver at forholdet bar preg av kriser.

«Jeg får vondt i magen av det her. Derfor har jeg sjelden snakket om det. Ubehaget fra det året er med meg fortsatt», skriver kronprinsesse Mette-Marit i boken.

Kronprins Haakon leste farens tale under årets slottsmiddag til latter fra salen. Vis mer

Kronprinsessen forteller at hun følte seg jaget fra tiden det ble kjent at hun og kronprinsen ble kjærester, og frem til de giftet seg. For 24 år siden ble forholdet mellom paret kjent i norsk presse.

Blant annet ble det skrevet flere oppslag om Mette-Marits fortid. Hun innrømmer at hun i dag ikke er helt ferdig med at den mest sårbare delen av livet hennes ble diskutert i offentligheten.

«Forholdet til pappa gjorde det sårere. Han og jeg hadde allerede en komplisert relasjon, og det utnyttet deler av pressen. Noen utnyttet pappa», forteller hun videre, og legger til at mediene tråkket på henne og familien hennes.

Da kongefamilien skulle gå inn til den høytidelige slottsmiddagen, måtte Mette-Marit gå alene. Nå forklarer Se og Hørs kongehusekspert hvorfor. Video: NRK. Vis mer

Kronprinsen forteller at han husker at det var voldsomt mye negativitet rundt Mette-Marit og han.

«Mange følte seg i sin fulle rett til å mene noe høylytt om oss to, og om henne. Det er en surrealistisk opplevelse å se folk på TV snakke ned kjæresten din og mene at to som er forelsket, bør gjøre det slutt».

Det skapte flere reaksjoner da paret flyttet sammen før de ble forlovet. Dermed ble redaktører i de store, norske mediehusene kalt inn til et møte på Slottet. Dette for å unngå videre spekulasjoner på en forlovelse.

Mediene tolket det heller som en bekreftelse på at de skulle forlove seg.

«Da datt jeg sammen. Jeg ler av det nå, men da? Jeg var så sliten og lei meg at jeg måtte ta en halvtimes timeout for meg selv inne på et tomt kontor på UD. Der inne begynte jeg rett og slett å gråte», innrømmer kronprins Haakon.

Se de eksklusive bildene fra kronprinsesse Mette-Marits private bursdagsfeiring. Bilder: Andreas Fadum. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

Kronprinsessen mener at presset utenfra fortsatte helt frem til de giftet seg, og helt frem til de hadde en pressekonferanse på Slottet for å snakke om fortiden hennes.

«Ennå kan seansen gjøre meg sint. Jeg forstår behovet for fortellinger, en ung alenemor må bekjenne sine synder før hun kan slippe inn i denne familien. Jeg skjønner at det må til for at folk kan akseptere meg. Samtidig er det for lett å bli bergtatt av det romantiske i den fortellingen, hun som bekjenner sine synder og vaskes ren. Men det kan jeg love deg, at å bli vasket fri for synder i full offentlighet, er det ingen romantikk i. Det er forferdelig», skriver Mette-Marit.

Kongehusekspert i Se og Hør Caroline Vagle understreker at det ikke er noe tvil om at dette var en vond periode for kronprinsparet.

- Samtidig som at de var stormende forelsket, måtte de tåle at et helt folk skulle mene noe om dem. Og det var mye negativ omtale, sier Vagle.

KONGELIG: De to dronningene sine smykker har fått flere til å lure. Video: Nora Skavhaug, NTB. Vis mer

Hun fortsetter:

- Det er lett å forestille seg at det var både vondt og vanskelig, og sikkert til tider føltes uutholdelig. Men samtidig umulig å forstå hva det faktisk gjør med et menneske å må være så sårbar i offentligheten. Det slipper heldigvis de fleste av oss. Det er desto sterkere å lese deres egne beskrivelser av denne tiden.

LES OGSÅ: Voktes døgnet rundt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer