Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon:

Nila (7) sjarmerte Mette-Marit i senk

Kronprinsesse Mette-Marit fikk nærkontakt med norske rovdyr under besøket i Nord-Trøndelag onsdag.

TETT PÅ DYRENE: Kronprinsesse Mette-Marit fikk se jerv og andre rovdyr på nært hold under besøket i Nord-Trøndelag onsdag. Foto: Andreas Fadum.
TETT PÅ DYRENE: Kronprinsesse Mette-Marit fikk se jerv og andre rovdyr på nært hold under besøket i Nord-Trøndelag onsdag. Foto: Andreas Fadum. Vis mer

(Seoghør.no): Onsdag gikk startskuddet for årets fylkestur for kronprinsparet, og i år er det Nord-Trøndelag som får gleden av storfint besøk.

I løpet av tre dager skal kronprins Haakon (44) og kronprinsesse Mette-Marit (44) besøke hele syv kommuner - Høylandet, Namsskogan, Grong, Namsos, Fosnes, Flatanger og Frosta. Og tradisjonen tro på slike turer benytter de Kongeskipet som base.

Kongehuset skriver på sine nettsider at både kongeparet og kronprinsparet har ønske om å besøke flest mulig av landets kommuner, og de årlige fylkesturene er en fin mulighet til å møte befolkningen i ulike deler av landet og få et innblikk i deres liv og virke.

Nærkontakt med jerv

Men det er faktisk ikke bare folk kronprinsparet skal få møte på denne turen. Onsdag formiddag fikk de også nærkontakt med Norges fire rovdyrarter.

SMILTE BREDT: Kronprinsesse Mette-Marit var i godt humør, da hun ankom dyreparken. Foto: Andreas Fadum.
SMILTE BREDT: Kronprinsesse Mette-Marit var i godt humør, da hun ankom dyreparken. Foto: Andreas Fadum. Vis mer

Jerven Nila (7) satt sulten og ventet, da de kongelige gjestene kom. De ble tatt inn i innhengningen av dyrepasser Ann Karin Steinkjer, som delte av sin kunnskap.

Kronprinsen matet jerven med elgkjøtt, mens kronprinsessen holdt seg bokstavelig talt i bakgrunnen.

NYSGJERRIG: Det var ikke bare mennesker som var nysgjerrige på det kongelige besøket. Foto: Andreas Fadum.
NYSGJERRIG: Det var ikke bare mennesker som var nysgjerrige på det kongelige besøket. Foto: Andreas Fadum. Vis mer

Hun var nok litt skeptisk til møtet med rovdyret, og beskyttet seg rett og slett bak ektemannen.

Etter møtet sa kronprinsessen til pressen at hun likte møtet med rovdyrene.

- Det var veldig hyggelig. Jeg var kanskje litt skeptisk i starten, men jeg blir fort glad i folk.

- Og dyr da, skjøt kronprins Haakon inn.

Elgkjøttet ble ikke gitt direkte til jerven, men lagt på gjerdet innenfor innhengningen. På den måten fikk også Nila imponere det storfine besøket med sine klatrekunnskaper.

GOD STEMNING: Kronprinsparet fikk også prøve seg på skothyllkasting. Der slo Mette-Marit sin ektemann med 30 poeng. Foto: Andreas Fadum.
GOD STEMNING: Kronprinsparet fikk også prøve seg på skothyllkasting. Der slo Mette-Marit sin ektemann med 30 poeng. Foto: Andreas Fadum. Vis mer

Ble sjarmert

Og Mette-Marit lot seg nok sjarmere til tross for litt sunn skepsis i starten. Da hun kom trygt på utsiden igjen, ble hun nemlig stående lenge for å se på den sjarmerende typen gjennom nettingen.

I sin tale etterpå takket kronprinsen for at de fikk besøke den flotte parken, og kunne samtidig avsløre at de begge hadde fått se bjørn for aller første gang.

Etterpå var det sang med humoristiske innslag, hvor blant annet damene sang "hvis æ fikk være jenta di" rettet mot Haakon - og det til stor latter fra hans kone.

Besøket i parken ble avsluttet med lunsj og samisk underholdning.

Årets tur startet onsdag morgen i Høylandet med kultur og familieteater på Øyrkollen.

Åpner kulturhus

Senere på dagen skal de også til Grong, hvor de er med på åpningen av kulturhuset Kuben.

De skal også besøke det lokale biblioteket, hvor bokormen Mette-Marit skal lese fra boken «Jakob og Neikob» til forventningsfulle små barn. Kronprinsessen er som kjent svært glad i å lese, og har de siste årene vært Norge rundt med sitt eget litteraturtog - senest i juni da hun tok Sørlandsbanen fra hjem til hjem.

BAMSE PÅ BESØK: Også dyreparkens bjørn kom for å se på de kongelige gjestene. Foto: Andreas Fadum.
BAMSE PÅ BESØK: Også dyreparkens bjørn kom for å se på de kongelige gjestene. Foto: Andreas Fadum. Vis mer

DDE-konsert

Fylkesturens første dag avsluttes i Namsos, hvor det musikkinteresserte paret skal overvære en rockekonsert med lokale artister. Headlineren for kvelden er selveste DDE, som i tillegg til en rekke kjente slagere skal fremføre låten «Byen æ bor i».

Torsdag står Fosnes og Flatanger for tur. Her skal kronprinsparet blant annet besøke Olav Duuns barndomshjem og lokalt næringsliv, samt legge ut på halvannen times fottur. På kvelden inviterer de selv utvalgte gjester i fylket til en mottakelse på Kongeskipet.

Besøkets siste dag går til Frosta, hvor de blant annet få oppleve Tautra Mariaklosteret og Viken gartneri.

Fylkesturen avsluttes fredag formiddag, men Haakon og Mette-Marit kan ikke unne seg helt helgefri, til tross for tre travle dager i Nord-Trøndelag. Søndag er de ventet til Bergen, hvor de skal kaste glans over Sykkel VMs siste dag og få oppleve folkefesten i byen mellom de syv fjell.

LES OGSÅ: Se Mette-Marits smykkegest