KONGEFAMILIEN MED MANDELA: Kong Harald og den øvrrige kongefamilien har møtt Nelson Mandela flere ganger, her er de under Norges-besøket hans i 2005.  Foto: All Over Press
KONGEFAMILIEN MED MANDELA: Kong Harald og den øvrrige kongefamilien har møtt Nelson Mandela flere ganger, her er de under Norges-besøket hans i 2005. Foto: All Over PressVis mer

- Nelson Mandela har vært et forbilde for meg

Sent torsdag kveld døde frigjøringshelten Nelson Mandela. Kong Harald har møtt ham flere ganger, og hyller den tidligere presidenten.

SEOGHØR.NO: I 22.40-tiden torsdag kveld kom Sør-Afrikas president Jacob Zuma med den triste nyheten om at landets tidligere president Nelson Mandela er død.

- Han gikk fredfullt bort. Vi er i bunnløs sorg. Vår nasjon har mistet sin største sønn. Medsørafrikanere: Nelson Mandela brakte oss sammen, og sammen tar vi farvel, sa Zuma.

95 år gamle Mandela skal ha gått bort klokka 19.50 norsk tid, ifølge Dagbladet.

Kong Harald møtte Mandela flere ganger, og er i sorg over presidentens død.

- Det er med stor sorg vi har mottatt meldingen om president Nelson Mandelas bortgang. Våre tanker og kondolanser går til hans familie og det sør-afrikanske folk, sier Kong Harald i en uttalelse på Kongehuset.no.

- Jeg har vært så heldig at jeg har fått møte ham flere ganger. Nelson Mandela har vært et forbilde for meg. Jeg har beundret hans lederskap, mot og visdom. I en situasjon preget av vold og hevnlyst klarte han å hente ut det beste – både i seg selv og sine medborgere. Han har vist verden at det er mulig å velge forsoning fremfor hevn, velge det som bygger opp fremfor det som river ned, sier kong Harald.

Send din siste hilsen til Nelson Mandela her.

Nelson Mandela ble født 18. juli 1918, og ble tidlig aktivist mot apartheid-regimet i Sør-Afrika.

I 1963 ble han dømt til livsvarig fengsel, og satt fengslet i 27 år fram til 1990.

Han har seinere vært svært delaktig i å gi mørkhudede stemmerett, og fikk i 1993 Nobels fredspris. Fra 1994 til 1999 var han Sør-Afrikas første svarte president.