Fyrst Albert av Monaco fyller 60 år:

Nektet for uekte barn og hjemsøkes av rykter

Fyrst Albert av Monaco er i dag familiefar, men har gjennom livet anskaffet seg en del riper i lakken.

SVIN PÅ SKOGEN: Fyrst Albert er i dag gift med Charlene og sammen har de to barn. Hans fortid kan derimot ikke sies å være fullt så rolig og uproblematisk. I dag fyller skandalefyrsten 60 år. Foto: NTB Scanpix
SVIN PÅ SKOGEN: Fyrst Albert er i dag gift med Charlene og sammen har de to barn. Hans fortid kan derimot ikke sies å være fullt så rolig og uproblematisk. I dag fyller skandalefyrsten 60 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Da fyrst Rainier III av Monaco i 2005 ble alvorlig syk, bestemte han seg for å gi tittelen videre til sin førstefødte sønn Albert Alexandre Louis Pierre. Den 12. juli samme år tok han derfor over som suveren fyrste av Monaco, det bitte lille landet ved den franske rivieraen.

Den 14. mars er det 60 år siden den regjerende fyrsten kom til verden. Han ble født i prinsepalasset i Monaco, og er sønn av Rainier III og skuespiller Grace Kelly. Dåpen fant sted bare en måned seinere.

Saken fortsetter under bildet.

VERDENSKJENTE: Grace Kelly var en elsket skuespiller, og ble ikke mindre populær da hun ble fyrstinne av Monaco. Her fotografert i Philadelphia i 1966 med dattera Stephanie og sønnen Albert. Sistnevnte fyller nå 60 år, og er regjerende fyrst av Monaco. Foto: AP, NTB Scanpix
VERDENSKJENTE: Grace Kelly var en elsket skuespiller, og ble ikke mindre populær da hun ble fyrstinne av Monaco. Her fotografert i Philadelphia i 1966 med dattera Stephanie og sønnen Albert. Sistnevnte fyller nå 60 år, og er regjerende fyrst av Monaco. Foto: AP, NTB Scanpix Vis mer

Monaco er et religiøst land, der majoriteten tilhører den romersk-katolske kirke - fyrstehuset inkludert.

Lille Albert vokste opp med to søsken. Caroline Louise Marguerite (61), prinsesse av Hannover, var den førstefødte og kom til verden i 1957. Siden hun var kvinne, var hun ikke aktuell som tronarving i henhold til Monacos grunnlov. I 1965 kom søskenflokkens tredje barn, prinsesse Stéphanie Marie Elizabeth (53), til verden.

Saken fortsetter nedenfor.

STORFAMILIEN: Rainier III og Grace Kelly fikk tre barn. Gutten foran fyrsten er Albert, mens Grace Kelly har Stephanie på fanget. I midten er eldstedattera Caroline. Grace Kelly døde i en bilulykke i 1982, etter å ha fått et hjerteinfarkt mens hun kjørte. Stephanie var også i bilen, men overlevde. Foto: AP, NTB Scanpix
STORFAMILIEN: Rainier III og Grace Kelly fikk tre barn. Gutten foran fyrsten er Albert, mens Grace Kelly har Stephanie på fanget. I midten er eldstedattera Caroline. Grace Kelly døde i en bilulykke i 1982, etter å ha fått et hjerteinfarkt mens hun kjørte. Stephanie var også i bilen, men overlevde. Foto: AP, NTB Scanpix Vis mer

Gjennom sin oppvekst og godt inn i voksenlivet skulle Albert bli kjent som litt av en skandalemaker. Han tilbrakte blant annet mye tid i USA, der han også studerte. I dag snakker fyrsten hele fire språk som følge av sin internasjonale livsstil. Han var dessuten også aktiv i et kor.

Med fyrstelig blod i årene fulgte pressen stadig med på reisen hans, som med åra ble mer og mer skandaløs. I dag huskes han blant annet best for homorykter, ville fester og farskaps-skandaler.

Stor idrettskarriere

Det er ingen tvil om at Albert som 60-åring i dag lever i en mer rolig småbarnstilværelse. Men helt fram til begynnelsen av 2000-tallet var han en aktiv idrettsmann.

Han har blant annet drevet med friidrett, håndball, judo - som han for øvrig har svart belte i - og fekting. Det han kanskje huskes best for er derimot en helt annen gren.

En skulle kanskje tro at et så lite land som Monaco, med bare nærmere 30 000 innbyggere, ikke hadde noe uttak til OL. Men et eget bobkjøringslag, det skulle de ha. Laget ble stiftet i 1986, og Albert deltok i bob i samtlige vinter-OL fra 1988 til 2002, men oppnådde ikke spesielt gode plasseringer i noen av mesterskapene.

I 2015 ble det imidlertid kjent at en film om Alberts bobkarriere var i emning, med arbeidstittelen «Royal Ice».

Saken fortsetter under.

BOB: Fyrst Albert har kjørt bob også etter at han la opp som OL-utøver. Her er han avbildet i St. Moritz i 2011, like før løpet Bobsleigh Monaco Historic Race. Foto: Reuters/ NTB Scanpix
BOB: Fyrst Albert har kjørt bob også etter at han la opp som OL-utøver. Her er han avbildet i St. Moritz i 2011, like før løpet Bobsleigh Monaco Historic Race. Foto: Reuters/ NTB Scanpix Vis mer

Monarken har selv vært med på å forme historien i filmen, som skal ta for seg Alberts mange prøvelser med å danne det første monegaskiske bobkjøringslaget. Faren hans, daværende fyrst Rainier III, var imidlertid imot det hele, ifølge The Hollywood Reporter.

Fyrsten er også en ivrig sandvolleyballspiller, og den tidligere, norske proffduoen Jan Kvalheim og Bjørn Maaseide har spilt uhøytidelige turneringer med fyrsten en rekke ganger. Albert kan derfor enkelt kalles en norgesvenn.

Redd for tronen

Den internasjonale livsstilen tok den kommende fyrsten rundt hele verden, og han fikk rykte på seg for å være litt av en partyprins. Kjærligheten hans for idretten var stor, men han hadde alt annet enn hell i kjærlighet. Damer var det imidlertid nok av.

- Fyrst Albert levde et liv med piker, vin og sang i mange år, sier Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle til Dagbladet.

Han var singel i mange år, og det begynte smått om senn å versere homorykter om tronearvingen. Han hadde vært i korte forhold med skuespillere og modeller, og var blant andre koblet til Claudia Schiffer (47) og Naomi Campbell (47). Forholdene varte derimot sjelden lenge, og tronen følte på en bekymring.​

- Først var det morsomt, men det begynner å bli ganske irriterende på sikt å høre at folk sier at jeg er homofil, sa han til magasinet Madame Figaro i 1994.

Albert giftet seg ikke før i 2011, og før det var fyrstedømmet Monaco redde for sin framtid. Dersom han ikke produserte noen arvinger før sin død, ville Monaco blitt et protektorat av Frankrike. Det sto det i hvert fall i grunnloven fram til 2002, men den bestemte de seg for å endre.

- Albert må gifte seg, det er viktig. Det er ikke meningen at en gammel ungkar skal ha enerådighet over palasset. Jeg håper naturligvis at det kommer barn så fort som mulig, uttalte hans far før han døde.

Nektet farskap

De fryktet at den blivende fyrsten, som allerede var i 40-åra, ikke ville få barn, og bestemte seg derfor for å gjøre noen endringer. Grunnloven ble endret slik at søsken av den regjerende fyrsten kunne ta over dersom man døde uten å ha barn innenfor ekteskapet.

For barn var aldri Alberts problem. Han hadde flere rundt om i verden, men ingen av dem - fram til 2014 - var resultat av et ekteskap.

- Mange var bekymret for at han ikke skulle skaffe arvinger til fyrstedømmet. Han har riktignok to barn fra flyktige forhold, men siden disse er født utenfor ekteskapet, har de ingen arverett til tronen. Den som kanskje var aller mest bekymret var hans egen far, fyrst Rainier. Han endret faktisk loven, slik at også Alberts søsken kunne ta over tronen, sier Vagle til Dagbladet.

Saken fortsetter nedenfor.

BEKYMRET: Fyrst Rainier III, her fotografert med sønnen i 2001, var bekymret for framtida til Monaco. Han var redd sønnen aldri skulle få barn, som før lovendringen i 2002 ville betydd at Monaco ville opphørt å være et land. Foto: NTB Scanpix
BEKYMRET: Fyrst Rainier III, her fotografert med sønnen i 2001, var bekymret for framtida til Monaco. Han var redd sønnen aldri skulle få barn, som før lovendringen i 2002 ville betydd at Monaco ville opphørt å være et land. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Albert nektet faktisk for at han hadde fått barn med andre kvinner, som så seg nødt til å gå rettens vei for å få den anerkjennelsen de hadde behov for.

Tidligere flyvertinne Nicole Coste fra Togo hevdet i 2005 at hun hadde fått en sønn med fyrsten, ifølge CBS. Alexandre er i dag 14 år gammel, og det skulle ta flere måneder med forhandlinger før Albert faktisk anerkjente at barnet var hans. Det ble bevist som følge av DNA-prøver, men prinsen holdt tett.

Først etter at hans far, fyrst Rainier III, hadde gått bort, anerkjente Albert skandalen offentlig gjennom sine advokater. Ifølge Expressen i 2005 betyr det at Alexandre kommer til å arve store penger en dag - bare aldri tronen i lilleputtstaten Monaco.

Den regjerende fyrsten har også en 26 år gammel datter, ved navn Jazmin Grace Grimaldi. I 1992 påsto hennes mor, Tamara Rotolo, at Albert var jentas far - noe han offentlig nektet for. Saken ble berammet i retten i 1993, men ble henlagt etter at dommeren mente det var for lite bevis.

Saken fortsetter under bildet.

ALDRI FYRSTINNE: Jazmin Grace Grimaldi er et av fyrst Alberts uekte barn. De siste åra har hun selv valset inn i rampelyset, og er ofte å se på rød løper. Hun er sammen med Ian Mellencamp, nevøen til sanger John Mellencamp. Foto: NTB Scanpix
ALDRI FYRSTINNE: Jazmin Grace Grimaldi er et av fyrst Alberts uekte barn. De siste åra har hun selv valset inn i rampelyset, og er ofte å se på rød løper. Hun er sammen med Ian Mellencamp, nevøen til sanger John Mellencamp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 2006 sto fyrsten derimot fram som barnets far, ifølge Hello. Han hevdet at han holdt på hemmeligheten for å ikke avsløre den unge jentas identitet. Etter at katta var ute av sekken, inviterte han Jazmin til å studere og bo i Monaco.

Andre har også, i senere tid, hevdet at fyrsten er far til deres barn, men historiene er aldri blitt bekreftet. Albert har i dag gode forhold til begge barna han fikk utenfor ekteskapet, og har tidligere uttalt at deres økonomiske framtid er sikret for alltid.

Rykteflom rundt ekteskapet

Det skulle til slutt vise seg at gamle fyrst Rainier III hadde bekymret seg unødig. Sønnen hans skulle til slutt finne kjærligheten, gifte seg og få barn. Alles øyne var nemlig på den mystiske blondinen som kom sammen med fyrst Albert II av Monaco under åpningen av vinter-OL i 2006.

Han hadde tatt med seg den sørafrikanske proffsvømmeren Charlene Lynette Wittstock, som han for første gang møtte i 2000.

Saken fortsetter nedenfor.

REISTE RUNDT: Charlene ble med fyrst Albert på flere offisielle oppdrag. Her er de to fotografert sammen under en galla i New York i 2007. Den gang ble hun omtalt som Alberts venninne.Foto: NTB Scanpix
REISTE RUNDT: Charlene ble med fyrst Albert på flere offisielle oppdrag. Her er de to fotografert sammen under en galla i New York i 2007. Den gang ble hun omtalt som Alberts venninne.Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi fikk stadig se mer av Charlene, som på det tidspunktet fortsatt var en aktiv svømmer. Hun akkompagnerte fyrsten på offisielle oppdrag rundt om i verden, og det ble raskt klart at de to hadde et romantisk forhold.

Paret var blant annet i prinsesse Victorias bryllup 19. juni i 2010. Fire dager etter det romantiske bryllupet annonserte fyrst Albert og Charlene forlovelsen.

Ringen var stor, og hadde en pæreformet diamant på tre karat som sin midterste stein. Den var omringet av flere små diamanter, og ble laget i Paris.

Saken fortsetter under.

FYRSTEDØMMET SIKRET: Bildet til venstre er tatt i bryllupet til Grace Kelly og fyrst Rainier III i 1956. Bildet til høyre er tatt i 2011, like før middagen etter bryllupet til Charlene og fyrst Albert. Foto: AFP, NTB Scanpix
FYRSTEDØMMET SIKRET: Bildet til venstre er tatt i bryllupet til Grace Kelly og fyrst Rainier III i 1956. Bildet til høyre er tatt i 2011, like før middagen etter bryllupet til Charlene og fyrst Albert. Foto: AFP, NTB Scanpix Vis mer

Selv om mange nå var glade for at partyprinsen slo seg til ro, var det ikke helt uten sine tumulter. En fransk tabloidavis hevdet at Charlene hadde forsøkt å forlate Monaco like før bryllupet, etter å ha funnet ut at Albert hadde barn utenfor ekteskapet.

Ryktene om at den kommende fyrstinnen hadde kalde føtter, ble kategorisk avvist av palasset i Monaco, ifølge AP. Den 1. juli 2011 giftet paret seg, noe som ble en internasjonal hendelse.

Saken fortsetter under.

HURRA: Fyrsteparet giftet seg i 2011, til folkets store glede. Foto: NTB Scanpix
HURRA: Fyrsteparet giftet seg i 2011, til folkets store glede. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Hele verden» fulgte med da fyrsten fikk sin fyrstinne. De giftet seg i tronerommet, som ligger i prinsens palass i Monaco.

Det gikk rykter om at de ikke bodde på samme hotell under bryllupsreisen, og disse ble aldri direkte kommentert. Rykteflommen gikk også høyt og lavt i en rekke europeiske land etter at fyrst Albert kom alene til kroningen av kong Willem-Alexander (50) og dronning Maxima (46) i Nederland i slutten av april 2013.

Charlene valgte å reise hjem til Sør-Afrika i stedet, og flere hevdet at Charlene og Albert gikk gjennom en dyp krise i ekteskapet. For første gang benektet hun påstandene selv.

- Albert og jeg er veldig lykkelige og alt er bra, sa fyrstinnen til tyske Bild Am Sonntag.

I mai 2014 kunngjorde fyrsteparet at de ventet barn, etter flere år med spekulasjoner om hvorfor de to ikke hadde stiftet familie. Seinere ble det kjent at det ikke bare var ett barn i magen, men to.

Saken fortsetter under bildene.

YNDIGE: Monaco-tvillingene, som de omtales som, stjeler ofte showet. Her blir de vist fram på nasjonaldagen i 2015, knapt et år gamle. Foto: Reuters, NTB scanpix
YNDIGE: Monaco-tvillingene, som de omtales som, stjeler ofte showet. Her blir de vist fram på nasjonaldagen i 2015, knapt et år gamle. Foto: Reuters, NTB scanpix Vis mer
VOKSER: Tvillingene, her fotografert på nasjonaldagen i fjor, begynner å bli store. De stjeler derimot fortsatt showet, og applauderes av folket som står utenfor palasset. Foto: NTB scanpix
VOKSER: Tvillingene, her fotografert på nasjonaldagen i fjor, begynner å bli store. De stjeler derimot fortsatt showet, og applauderes av folket som står utenfor palasset. Foto: NTB scanpix Vis mer

I starten av desember samme år kom en liten gutt og en liten jente til verden på Fyrstinne Grace-sykehuset i fyrstedømmet, bekreftet hoffet i Monaco.

- Fyrsten og fyrstinnen har den store gleden av å annonsere fødselen av barna deres, som har fått navnene Gabriella Thérèse Marie og Jacques Honoré Rainier. Fyrstinnen og barna har det bra, sto det på deres offisielle Facebook-side.

Selv om Charlene fødte datteren først, så er det sønnen som stiller først i arverekkefølgen og blir tronarving. Ifølge Svensk Damtidning ble barna ønsket velkommen med 21 kanonskudd hver, samt en 15 minutters lang klokkeringing.

Fyrst Rainier III ble hele 81 år før han døde i 2005, så selv om Albert nå er 60 år, er han nok regent i Monaco fram til sin egen død en gang. Da vil hans eneste ekte sønn, Jacques Honoré Rainier, bli ny fyrst av Monaco - dersom lovverket fortsatt gjelder.

LES OGSÅ: Snakker ut om ekskjærestens tragiske dødsfall​​

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer