Nekter å svare på bildekritikken

Debatten raser om de nye kongebildene, men fotograf Sølve Sundsbø er godt fornøyd med resultatet.

VOKSDUKKE?: Kronprinsesse Mette-Marit fremstår med porselenshud og ser ut som en voksdukke sier en fotograf om de nye bildene av kongefamilien. Foto: Sølve Sundsbø
VOKSDUKKE?: Kronprinsesse Mette-Marit fremstår med porselenshud og ser ut som en voksdukke sier en fotograf om de nye bildene av kongefamilien. Foto: Sølve Sundsbø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Den siste uken har det vært heftig debatt rundt Sølve Sundsbøs bilder av kongefamilien. Men selv har ikke fotografen tenkt å bidra i debatten.

- Han var veldig beæret over dette oppdraget og fornøyd med bildene. Men han vil ikke kommentere denne debatten og kritikken, skriver Sundsbøs agent Annemiek Ter Linden i agentselskapet som representerer Sundsbø, Art+Commerce i en e-post til Seher.no.

- Hun ser ut som Grace Kelly. Så vakker har vi aldri sett kronprinsesse Mette-Marit, sa moteekspert i Minmote.no, Silje Pedersen, til VG, etter at bildene ble offentliggjort.

Men i kjølevannet av hyllesten, har flere fotografer kritisert bildene. Først ute var Hans Jørgen Brun, som slaktet bildene i en kommentar på FotografiensHus.no.

«Sølve Sundsbø er motefotograf som gjør suksess i London, men når man ser på hvordan disse bildene av kongefamilien er utført med tanke på lyssetting, komposisjon, oppstilling og anatomi, er dette en type oppdrag han ikke behersker.», mente Brun.

Søndag fulgte fotograf Eivind Røhne opp med en kommentar på Foto.no, der han stiller spørsmålstegn med hvor alle «retusjeringskritikerne er nå når Mette-Marit er retusjert bort fra enhver virkelighet.» Han mener Mette-Marit ser ut som en «Photoshoppet voksdukke» på bildene. Kritikken hans retter seg ikke mot bildene, men mot de som vanligvis kritiserer reusjering av motebilder, men som nå har vært tause.

«For her ser vi en Mette-Marit som er retusjert bort fra enhver virkelighet, slik at også hun har den porselensperfekte huden som kritikerne og politikerne hyler over når det gjelder mote- og reklamebilder. Men hva nå da? Kan vi hylle en Photoshoppet voksdukke bare fordi hun er «kongelig», når vi raser mot det samme når det gjelder en mote- eller reklamemodell? Hvorfor er ikke dette like samfunnsnedbrytende som kritikerne mener moteserier og reklameannonser er? Merkelig,» skriver Røhne.

Seher.nos lesere ser imidlertid ut til å være enig med moteeksperten i sin bedømmelse av bildene. I en avstemning foretatt på Seher.no etter at vi som første store medium skrev om Bruns slakting av bildene, mente 83 prosent av leserne at bildene er flotte.

Det er imidlertid langt mer jevn i spørsmålet fra søndagen om bildene er for mye retusjert. Her svarer 52 prosent nei på spørsmålet, mens 47 prosent svarer ja, på tallene som ble tatt ut like etter klokka 12 mandag.

Sundsbø har også fått støtte av fotografkollegaer.

- Første gangen jeg så disse bildene av kongefamilien tenkte jeg: «Wow». Jeg synes det var tøft gjort at Kongehuset turte å bruke Sølve Sundsbø. Sølve vet hva han holder på med, synes jeg, sa tidligere redaktør og grunnlegger av Foto.no, Christian Fredrik Wesenberg, til Seher.no i starten av forrige uke.

At det har blitt bråk om kongebilder, er imidlertid ingen ny trend.

- Kongelige portretter har alltid vært gjenstand for diskusjon - og kritikk. I tidligere tider var det gjerne malte portretter av de kongelige som ble diskutert, uttalte Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne Totland til Seher.no i forbindelse med retusjerings-artikkelen søndag.

- Når det gjelder fotografiske portretter blir det nesten alltid debatt og kritikk -gjerne fra andre
fotografer. Jeg husker spesielt godt den heftige diskusjonen i mediene om de første offisielle bildene av Harald og Sonja som kongepar like etter tronskiftet i 1991. Selv må jeg innrømme at jeg liker Sølve Sundsbøs nye bilder av kongefamilien – og synes det er flott at Slottet tenker nytt, la han til.
 
Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: - Hun er retusjert bort fra enhver virkelighet!

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer