Prins Andrew fyller 60 år

Nekter å flagge for prinsen

Mener det er upassende å feire prins Andrew når han har trukket seg fra sine offentlige plikter.

BLIR 60 ÅR: Skandaleombruste prins Andrew fyller snart år. Her er han med døtrene prinsesse Eugenie og prinsesse Beatrice i bryllupet til William og Kate i 2011. Foto: NTB Scanpix
BLIR 60 ÅR: Skandaleombruste prins Andrew fyller snart år. Her er han med døtrene prinsesse Eugenie og prinsesse Beatrice i bryllupet til William og Kate i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

19. februar fyller Storbritannias prins Andrew 60 år.

Den siste tiden har prinsen stått midt i en mediestorm uten like, etter at han for første gang snakket ut om vennskapet med Jeffrey Epstein. Epstein var tiltalt for menneskehandel og seksuell utnyttelse av mindreårige da han ble funnet død på fengselscellen i august i fjor.

Prins Andrew har siden trukket seg fra alle offentlige oppdrag og kontoret hans er flyttet ut av Buckingham Palace.

Nå har også debatten gått for fullt om hvordan britene skal feire prinsens kommende bursdag. Tradisjonen er nemlig å flagge, slik vi også gjør for kongelige i Norge.

- Upassende

Nå ser imidlertid den britiske regjeringen på denne praksisen på nytt for medlemmer som har trukket seg fra sine offentlige plikter, melder CNN. Torsdag ble det sendt ut en e-post til distriktene, som minnet dem på at de skulle feire prinsens bursdag som vanlig.

Det har imidlertid høstet kritikk. Feiringen blir ifølge Sky News omtalt som «fornærmende».

- Vi kommer ikke til å heise flagget, sier en talsperson i Liverpool til CNN. Borgermester Joe Anderson legger til overfor Liverpool Echo:

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew sier i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie... Vis mer

- Hvis du ser på alt som har skjedd... det ville vært upassende for oss å markere bursdagen hans.

Derfor kom det torsdag en uttalelse fra en regjeringstalsmann som sa at distriktene ikke var pliktige til å heise flagget 19. februar, skriver Sky.

I Westmister Abbey kommer imidlertid klokkene til å ringe, slik de pleier å gjøre for et medlem av kongefamilien som har bursdag.

Kontroversielt vennskap

Etter at Andrew i midten av november stilte opp i et kontroversielt intervju med BBC, har prinsen fått passet påskrevet av både familie og kritikere. Det var første gang han ytret seg om anklagene om seksuelle overgrep han angivelig skal ha begått.

Dette nekter han hardnakket for selv, men seerne har ikke latt seg overbevise. Bilder med vakre, unge kvinner, manglende sympati og et nært vennskap med den dømte og avdøde serieovergriperen Jeffrey Epstein gjør at enkelte aner ugler i mosen.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Epstein, som døde i august, var tiltalt for både menneskehandel og overgrep mot flere mindreårige. I 2008 ble han dømt for å ha tvunget kvinner til å utføre seksuelle tjenester.

«Da jeg kjente ham, så jeg ham sjelden, antakelig ikke mer enn en eller to ganger i året. Jeg har bodd på flere av eiendommene hans. Jeg så, hørte eller mistenkte aldri noe av den oppførselen som seinere førte til hans arrestasjon og tiltale», heter det i en tidligere uttalelse fra prinsen.

LES OGSÅ: Derfor har hun ikke tatt ned julepynten - før nå