ARVEOPPGJØR: Det er fortsatt ikke bestemt hvem av prinsene som skal arve det franske slottet Château de Cayx. Her er familien på fire fotografert utenfor den franske perlen. Foto: NTB Scanpix
ARVEOPPGJØR: Det er fortsatt ikke bestemt hvem av prinsene som skal arve det franske slottet Château de Cayx. Her er familien på fire fotografert utenfor den franske perlen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kronprins Frederik og prins Joachim av Danmark:

Nekter å blande seg i arvestrid

Skjebnen til det franske luksuslottet står usikker etter dronning Margrethes nye arve-uttalelse.

Publisert

Det har gått over et halvt år siden den danske kongefamilien mistet sin kjære prins Henrik av Danmark.

Siden den gang har vært alt annet enn stille rundt den danske kongefamilien. Kort tid senere kom spørsmålet om arv på banen, for det er ikke til å legge under en stol at den avdøde prinsen av Danmark eide en god del verdier.

Han eide opptil flere eiendommer sammen med dronning Margrethe (78), og ettersom han selv var av fransk opprinnelse var en av eiendommene her.

Slottet under navnet Château de Cayx ble bygget på 1500-tallet, og ligger i kommunen Luzech. Det kongelige ekteparet kjøpte det i 1974, og har siden brukt mye av tiden sin der i ferier og sammen med barna.

DRØMMESTED: Dronning Margrethe og prins Henrik tilbrakte flere sommerferier sammen på vinslottet sitt i Frankrike. Foto: NTB Scanpix
DRØMMESTED: Dronning Margrethe og prins Henrik tilbrakte flere sommerferier sammen på vinslottet sitt i Frankrike. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De har i tillegg sørget for at slottets opprinnelige formål, vinproduksjon, ble gjenopptatt. En restaurant har de også fått i stand ved slottet.

Trosser ønsket til den avdøde prinsen

Etter prinsens død ble det avklart hvem av sønnene som skal arve den flotte eiendommen, og etter prins Henrik sitt ønske var planen at kronprins Frederik (50) skulle overta. Begrunnelsen skal ha vært at prins Joachim (49) allerede hadde Schackenborg slott i sin besittelse den gang, og faren ønsket at det skulle vært likt fordelt.

Dessverre klarte ikke Joachim og opprettholde driften av slottet i Sønderjylland, og han, prinsesse Marie (42) og deres to barn, prins Henrik (9) og prinsesse Athena (6) så seg nødt til å flytte ut i 2014.

VINSLOTT: Her er dronning Margrethe fotografert i hagen på den franske eiendommen under pressemøtet forrige uke. Foto: NTB Scanpix
VINSLOTT: Her er dronning Margrethe fotografert i hagen på den franske eiendommen under pressemøtet forrige uke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge danske Se og Hør ser skjebnen til den franske perlen nå ut til å ha tatt en brå vending, etter at dronningen nylig uttalte seg på et pressemøte i Frankrike.

- Jeg regner med at familien finner ut av det, altså mine to sønner. Hvordan de ønsker å gjøre det vil jeg ikke overhodet ikke blande meg opp i, fortalte dronningen da hun ble spurt om fremtiden til det franske slottet.

Det er riktignok ingen av de danske prinsene som kan glede seg over å få nøkkelen til slottet enda. Så lenge dronning Margrethe lever er det hun som er ansvarlig for den franske eiendommen.

Saken fortsetter nedenfor.

De siste årene har vinslottet hatt en avtale med et firma som overvåker produksjon av vin, da regentene ikke har hatt tid til det selv. Det drives til daglig av en bestyrer, som ifølge danske Se og Hør fortsetter i jobben sin.

Dårlig likt

Den danske kongefamilien har skapt overskrifter ved en rekke anledninger, og blant familiemedlemmene som har fôret pressen med mer enn én saftig sak, er prins Joachim.

Den yngste sønnen har fått et rykte på seg for å være arrogant, snobbete - og en utagerende festløve. Tredje juledag i fjor ble dokumentarfilmen «Den anden prins» sendt på dansk TV, og der fortalte prinsen at han føler seg misforstått av det danske folk.

- Jeg er en følsom person. Jeg er også en person som har lært å ha en viss fremtoning, uansett om det er i store offisielle begivenheter, eller som privatperson. Der har jeg fått et rykte for å være arrogant. Jeg er som jeg er. Jeg er ikke som du tror, hører, og i noen tilfeller ønsker, at jeg skal være. Jeg er et menneske av kjøtt og blod, sa han i dokumentaren, ifølge TV2.dk.

SKILTE SEG: Prins Joachim og prinsesse Alexandra var gift fra 1995 til 2005. Hun skal ha innledet et forhold med parets fotograf, som hun senere var gift med fra 2007 til 2015. Foto: NTB Scanpix
SKILTE SEG: Prins Joachim og prinsesse Alexandra var gift fra 1995 til 2005. Hun skal ha innledet et forhold med parets fotograf, som hun senere var gift med fra 2007 til 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er ingen tvil om at prinsen har vært mye omtalt gjennom sitt 49 år gamle liv. Prinsen skilte seg blant annet fra prinsesse Alexandra i 2005 etter ni års ekteskap.

Etter bruddet brukte den danske prinsen flere år på festing, sjekking av unge jenter og havnet i trøbbel med lovens lange arm.

I 2004 ble prinsen anmeldt for råkjøring, der opptakene viste at 49-åringen kjørte i 140 km/t på Lyngbyveien hvor fartsgrensen er 90 km/t. Fotografen, som leverte anmeldelsen av prinsen, mener imidlertid at farten kan ha vært helt oppe i 170 kilometer i timen på det høyeste.

LES OGSÅ: Humorprinsens ville sprell

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer