Prins Harry og hertuginne Meghan:

Navnedebatten som splitter britene

Hva skal den lille hete?

NAVNESTRID: Selv om prins Harry og hertuginne Meghan sikkert har bestemt seg for hva barnet deres skal hete for lengst, har ikke det stoppet ivrige entusiaster fra å gjette vilt - med store penger i potten. Foto: NTB scanpix
NAVNESTRID: Selv om prins Harry og hertuginne Meghan sikkert har bestemt seg for hva barnet deres skal hete for lengst, har ikke det stoppet ivrige entusiaster fra å gjette vilt - med store penger i potten. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det virker som en evighet siden prins Harry (34) og hertuginne Meghan (37) kunngjorde at de for første gang skulle bli foreldre, etter ukevis med spekulasjoner. Nå nærmer fødselen seg med stormskritt, og selv om paret har holdt den offisielle termindatoen hemmelig, har det hele tiden kommet hint om blant annet fødsel og barnets kjønn.

Ingenting er derimot bekreftet, så kongelige tilhengere over hele verden får smøre seg med tålmodighet enn så lenge. I venteperioden, der vi har sett den inngifte hertuginnens mage vokse seg stadig større, har de aller ivrigste bestemt seg for å følge god tradisjon. De har nemlig begynt å gjette på navn, noe som har blitt gjort før samtlige kongelige fødsler de siste tiårene.

For hva skal egentlig hertugparet av Sussex' førstefødte hete? Det strides britene om nå, og det er mye penger på spill.

I EKSTASE: Flere tusen unge mennesker tok fullstendig av da prins Harry hadde en overraskelse på lur. Prinsen talte under det veldedige arrangementet WE DAY. Video: WE.org. Foto: Reuters Vis mer

Mulige forslag

Våre naboer i danske Se og Hør skriver at oddsselskapet Betfair er blant dem som har latt brukerne sine vedde på hva navnet på barnet blir. Og skal vi tro dem, må vi ikke mange grener opp i familietreet for å finne navnet.

Det britiske kongehuset har sterk tradisjon for å plukke navn fra sine forfedre, og går gjerne tilbake til oldtidens store konger når de skal navngi sine nye avkom. Rojalistene som nå vedder vil derimot ha et langt nyere navn på barnet, dersom det blir en jente - Diana.

SNART FORELDRE: Hertuginne Meghans termindato er rett rundt hjørnet, og magen har derfor blitt svært stor. Nå spekulerer britene på hva parets førstefødte barn skal hete. Foto: NTB scanpix
SNART FORELDRE: Hertuginne Meghans termindato er rett rundt hjørnet, og magen har derfor blitt svært stor. Nå spekulerer britene på hva parets førstefødte barn skal hete. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prins Harrys mor bar navnet frem til hun døde i en tragisk ulykke i Paris i 1997. Hun ble 36 år gammel, men er på ingen måte glemt. Hun kan enkelt kalles et av vår tids største ikoner.

For prins Harry og hans bror, prins William (37), var hun en omsorgsperson. De fikk ikke mange år med henne før hun døde, og flere tror derfor at han kommer til å oppkalle en eventuell datter etter henne.

Han har allerede valgt å hylle sin mor ved flere anledninger opp gjennom forholdet med Meghan. En av stenene i forlovelsesringen hennes var blant annet hentet fra Dianas private samling.

Navnet har en odds på seks, og den seksdobler altså sin innsats om paret bestemmer seg for å gå for det koselige navnet. Det er derimot en hel rekke andre som mener at barnet trolig får et annet navn.

DOKUMENTAR: I forbindelse med at det er 20 år siden Diana døde, stiller Prins William og Harry opp i en dokumentarfilm om moren. Video: HBODocs Vis mer

Dersom det blir en gutt paret får, er det Arthur som ligger best an på oddslisten. Det er et navn med sterk tradisjon i det britiske monarkiet. Blant andre heter prins Charles og prins William det til mellomnavn. Den yngste sønnen til sistnevnte har også fått Arthur som mellomnavn. Valget har en odds på ni, som vil si at fansen tror det er hakket mindre sannsynlig enn Diana. Det avhenger derimot av kjønn.

Listen inneholder i tillegg andre navn som Grace, James, Victoria, Alice og Edward, som alle er historiske navn.

Nederst på oddslisten er det også listet opp en rekke mindre sannsynlige navn. Dersom hertugparet skulle bestemme seg for å døpe sin førstefødte Donald eller Muhammed, vil en veddende part kunne gange innskuddet sitt med hele 500. Det er likevel heller usannsynlig at akkurat det skjer.

Paret har nok bestemt seg for lengst, og det vil neppe bli avslørt før de selv kommer med kunngjøringen i en pressemelding.

«SKREMMENDE»: I desember 2018 ble de levende voksfigurene av hertuginne Meghan og prins Harry vist frem ved Madame Tussauds i Berlin. Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Video: NTB Scanpix / Madame Tussauds Vis mer

- Vil samle familien

Det er mye som skal forberedes før en fødsel, og skal vi tro informasjon kilder nær paret har kommet med tidligere, var paret tidlig i gang med planlegging av både barnerom og fødselen. Det har vært spekulert på at Meghan ønsker å føde hjemme, samtidig som andre kilder har kommet med informasjon som tilsier at det står et rom klart til henne på St. Mary's-sykehuset i London.

GIFT: Harry og Meghan av har avlagt sine troskapsløfter, og er nå mann og kone. Video: AP Vis mer

Perioden er i hvert fall utvilsomt stressende, selv med god hjelp fra hoffet. Likevel er det en ting som angivelig plager henne midt opp i denne tiden, som egentlig skal være magisk og flott.

Siden den tidligere «Suits»-skuespilleren for et snaut år siden gikk til alters og fikk sin prins, skal hun nemlig ikke ha hatt noe kontakt med faren sin, Thomas Markle (74).

Dette har både hertuginnens far og hennes halvsøster, Samantha Grant (54) reagert kraftig på ved flere anledninger, og de har begge uttalt seg titt og ofte om den private situasjonen til pressen.

Mens Samantha har gått hardt ut mot halvsøsteren og blant annet uttalt at det er Meghans feil hvis faren deres dør, har Thomas på sin side sagt at han føler seg «frosset ut» av det britiske kongehuset og datteren, og at han frykter at forholdet deres er over for godt.

Alt håp er derimot ikke dødt. En kilde som står Meghan nær fortalte nylig til Daily Mail at Meghan har planer om å gjenoppta kontakten med faren og hans familie så fort barnet blir født.

Den kongelige babyen skal også være en av grunnene til at Meghan ønsker å gjenforenes med faren og hans øvrige familie.

- Meghan vet hvordan det er å få et intenst press fra mediene, og er lei seg for at familien har måttet stå i det. Hun har planer om å strekke ut en hånd til familien og invitere dem på besøk så fort barnet er født - også Samantha. Meghan håper og ber for at den kommende babyen vil samle familien igjen, hevdet kilden.

LES OGSÅ: - Mange briter rynket nok på nesen da de hørte navnet