Prins Carl Philip og prinsesse Sofia:

- Naturlig å ta et steg tilbake

Prins Carl Philip og prinsesse Sofia kan få et veldig annerledes 2020.

SNUSER PÅ NYTT LIV: Tidligere i år ble det bestemt at barna til kongens barn skulle bli mindre offentlige. Nå vurderer prins Carl Philip og hans kone å gjøre det samme. Foto: NTB scanpix
SNUSER PÅ NYTT LIV: Tidligere i år ble det bestemt at barna til kongens barn skulle bli mindre offentlige. Nå vurderer prins Carl Philip og hans kone å gjøre det samme. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Julen er en høytid som feires i flere millioner hjem verden over, og det er mange som tar feiringen av Jesu' fødsel på grave alvor.

Kongelige er spesielt opptatt av jul, kanskje spesielt siden de representerer folket - og dermed vil gjøre god figur.

Den norske kongefamilien har allerede sendt sine julehilsener og vært på diverse gudstjenester. I den svenske kongefamilien er det likedan, med julekort, glede og hygge. Hvert år lar enkelte medlemmer av familien seg intervjue i «Nyhetsmorgon», der de snakker om året som har vært.

2019 har på ingen måte vært et stillestående år for Carl Gustaf (73) og co., som har stått i sentrum for flere stormer. De fikk blant annet mye oppmerksomhet da det ble kjent at barna til prinsesse Madeleine (37), Chris O' Neill (45), prins Carl Philip (40) og prinsesse Sofia (35) skulle ekskluderes fra kongehuset. De fratas apanasje og skal ikke representere kongehuset utad.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

- Naturlig steg

I intervjuet med det svenske TV4-programmet forteller Carl Philip at han og kona vurderer å ta en liknende avgjørelse for seg selv. 2020 kan nemlig bli et svært annerledes år for paret om de ønsker det.

Expressen er først ute med å omtale saken. Avisa skriver at journalisten i programmet, Jesper Börjesson, tar opp bestemmelsen barna prins Carl Philip og prinsesse Sofia. Det kom ikke som noe sjokk på paret at avgjørelsen falt.

FJERNET: Prins Alexander og prins Gabriel, barna til prins Carl Philip og prinsesse Sofia, er fjernet fra kongehuset. Nå snakker foreldrene om den nye framtida. Foto: NTB scanpix
FJERNET: Prins Alexander og prins Gabriel, barna til prins Carl Philip og prinsesse Sofia, er fjernet fra kongehuset. Nå snakker foreldrene om den nye framtida. Foto: NTB scanpix Vis mer

- På noen måter er det et naturlig steg. Det her er en mulighet for våre gutter til å skape en fremtid som de selv vil ha, med utdanning og jobb, sier han, og henviser altså til sine egne barn - sønnene prins Gabriel (2) og prins Alexander (3).

Prins Carl Philip skal trolig aldri arve tronen. Den rollen har hans storesøster, kronprinsesse Victoria (42), fått. Derfor har de mye friere tøyler enn henne, og vurderer derfor nå å forlate Sverige.

- Vi kan flytte utenlands om vi vil, akkurat som Madeleine og Chris gjorde med sine barn. De kan gå på skolen uten å tenke noe nærmere på det. Det gir andre valgmuligheter, forklarer prinsesse Sofia i intervjuet.

- Steg tilbake

I intervjuet snakker hun altså om svigerbror og -søster, som i perioder har bodd i både Florida og i London.

Det er ikke helt umulig at de ønsker å gjøre det samme på sikt, noe som kommer som en naturlig konsekvens av å bli mindre offentlige.

- Døgnene våre er oppdelt i flere forskjellige bolker. Den offentlige delen med oppdrag, som våre roller innebærer, er en del av det. Men på lang sikt tror jeg det kan bli naturlig å ta et steg tilbake, mener prinsessa - som for øvrig giftet seg med den svenske prinsen i 2015.

Vis mer

Det var altså i oktober at svenskekongen kunngjorde at barna ikke lenger skulle tilhøre kongehuset.

«Hensikten med disse endringene er å klargjøre hvilke personer i den kongelige familien som det forventes at blir brukt til offisielle oppgaver som statsoverhode, eller er i slekt med statsoverhode», het det blant annet i pressemeldingen.

«Prins Alexander, prins Gabriel, prinsesse Leonore, prins Nicolas og prinsesse Adrienne er fortsatt medlemmer av kongefamilien. De har derimot ikke lenger tittel som Kongelige Høyheter, og forventes ikke å i framtida påta seg kongelige oppdrag», sto det videre.

Barna vil også beholde sine hertug- og hertuginnetitler som de ble tildelt av kongen ved fødselen. Prins Carl Philip, prinsesse Sofia og prinsesse Madeleine kommer på sin side til å fortsette å jobbe i stiftelser og virksomheter som de har grunnlagt og engasjerer seg i. Likevel er det kronprinsessa som i høyest grad vil representere kongehuset framover.

Pause etter press

Det har ikke vært like enkelt for kronprinsessa etter omstillingen. Hun har tidligere uttalt at det var naturlig, men likevel hadde hun ikke forutsett hvor stressende alle oppdragene og representasjonen skulle være.

Selv om hun er født inn i rollen og har gått i dronninglære siden hun var liten, er hun også mamma, kone, søster og venn. Derfor kunne kongehuset i slutten av oktober melde om at kronprinsesse Victoria måtte ta en pause.

- Hensikten med denne pausen er selvfølgelig at familien skal få muligheten til å være sammen med sine barn, og det gjelder også for kronprinsparet, sa kommunikasjonssjef Margareta Thorgren den gang.

LES OGSÅ: Fikk ikke feire jul hjemme med datteren

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer