- Når du har tråkket i salaten, så stå for Guds skyld stille!

Norske medieeksperter totalslakter svenskekongens opptreden.

BURDE HOLDT TETT: Svenskekongen har mottatt massiv kritikk etter gårsdagens pressekonferanse. Både svenske og norske medie- og kongeeksperter mener kongen burde snakket ordentlig ut, eller holdt tett.  Foto: Reuters
BURDE HOLDT TETT: Svenskekongen har mottatt massiv kritikk etter gårsdagens pressekonferanse. Både svenske og norske medie- og kongeeksperter mener kongen burde snakket ordentlig ut, eller holdt tett. Foto: Reuters Vis mer
SEHER.NO: Det har de siste dagene vært totalt krisetilstand på det svenske slottet, etter at flere sjokkerende detaljer fra boken  «Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken» har blitt lekket ut til pressen.

Og det gjorde ikke saken bedre, da svenskekongen selv skulle kommentere skriveriene under en pressekonferanse i Hunneberg torsdag ettermiddag.

- Jeg har forstått at det har kommet ut en bok i mitt navn, eller det kommer an på hvordan man ser på det.  Jeg fikk den sent i går ettermiddag, men jeg kan ikke lese bøker hele dagen. Jeg har fundert på det her, men det er ikke så lett å kommentere boken ettersom jeg ikke har lest den. Det som jeg forstår at den handler om skjedde for lenge siden, derfor velger jeg og min familie nå å se fremover, var alt kongen sa i forhold til boken, men bekreftet at han har diskutert saken med sin familie, og dronning Silvia.

Carl Gustaf virket smånervøs og tydelig utilpass over all oppmerksomheten, foran de vel 60 fremmøtte pressefolkene fra hele Norden.

- Men jeg har forstått, jeg har sett masse saker, de er ikke særlig trivelige. Jeg har snakket med min familie og dronning Silvia, sa kong Carl Gustaf.

Pressen fikk ikke mulighet til å stille flere spørsmål i forhold til boken, og svenske medieeksperter slakter i dag kongens opptreden, og mener han indirekte bekreftet skriveriene med sine vage uttalelser.


Expressens hoffreporter Johan T. Lindwall går i fredagens avis sterkt ut mot kongen, og mener han burde latt være å si noe som helst om saken. 

- Dette ble helt enkelt ikke bra. Han hadde ikke behøvd å gjøre det sånn som dette, og det hadde gått langt bedre om han bare hadde snakket ut, eller ignorert påstandene totalt, skriver Lindwall på nettsidene til avisen. 

En rekke norske medie- og kongehuseksperter  er enige i de svenske ekspertenes uttalelser, og mener kongen gjorde en svært dårlig figur torsdag.

- Når du viser deg frem og tar del i ting, så må du bidra til å stoppe debatten, ikke etterlate deg flere spørsmål enn svar. Enten så holder du kjeft, eller så står du frem som en alminnelig synder, slik Tiger Woods gjorde, sier Elizabeth Hartmann, daglig leder i kommunikasjonsbyrået Siste Skrik til Seher.no.

Og:

- Det at han sier at han ikke leser bøker, bidrar også bare til at saken varer enda lenger. Er det én bok han burde tatt seg tid til å lese, så er det denne. Han gjør det ikke lettere for seg selv eller familien. Denne saken kommer til å strekke ut i lang tid, og han kan bare takke seg selv for det.

Ifølge Hartmann var det svært tydelig at kongen ikke helt visste hva han drev med.

- Når du kaller inn til dialog med pressen må du vite hva du gjør. Så du kan lure på hvor rådgiverne har vært oppe i alt dette. Enten så har han ikke hørt på dem, eller så har de ikke vært der. Det er et veldig godt ordtak som sier «når du først har tråkket i salaten, så stå for Guds skyld stille!». Han har servert saken på et gullfat til pressen. 

Også Carl-Erik Grimstad, medieforsker, forfatter og tidligere soussjef ved det kongelige slott, mener svenskekongen burde snakket ut, eller holdt tett. 

- Jeg synes det var en litt ydmykende forestilling i den grad at dette var noe han ikke burde gjort. Han la det ut på en måte som fikk det til å virke uforberedt, og det var ikke heldig. Han burde latt vær. Han kom rett og slett veldig dårlig ut av det. Det var et lærestykke i hvordan man ikke burde gjøre det, sier Grimstad til Seher.no:

- Det kommer ikke til å gå over nå. Dette blir en sak som varer veldig lenge, og selv om det kanskje dabber litt av, så vil det henge ved hans navn i lang tid. Dette har ikke gjort noe positivt for ham. 

Hvordan tror du dette vil påvirke det svenske monarkiet?

- Det er vanskelig å si. Ofte i slike utroskapsskandaler, så faller hovedfokuset på den som lider, som på forsiden av Se og Hør i dag, hvor de snakker om «stakkars Silvia». Men jeg har vanskelig for å tro at dette vil styrke det svenske monarkiet, sier kongeeksperten

Ifølge Grimstad har nok Carl Gustaf på mange måter følt seg tvunget til å si noe om saken, på grunn av det voldsomme mediekjøret.

- Jeg legger merke til at flere svenske medieeksperter mener kongen burde sagt at dette var under hans verdighet å kommentere, men han har nok vært under et voldsomt mediepress. Jeg tror nok kongen har hatt et enormt forventningspress på seg under den konferansen. Likevel mener jeg han enten burde kommentert dette fullt ut, eller latt være å si noe, sier han.

Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne Totland fikk med seg pressekonferansen via web-TV torsdag, og sa til Seher.no i etterkant at han synes det hele var en «selsom affære».

- Jeg synes pressemøtet med kong Carl Gustaf ble en selsom seanse. Det var tydelig at Majesteten var litt utilpass og preget av situasjonen. Jeg vet faktisk ikke om det er så klokt av en monark å kommentere en slik skandalebok på denne måten. Mange opplever nok at Kungen med sitt svar går langt i å innrømme at påstandene i boken kan være sanne, sa Totland til Seher.no etter konferansen.

Hoffreporteren tror uttalelsene kan få en negativ effekt, og bidra til at boken vil selge enda mer.

- Slik jeg ser det, vil Kungens ord bare bidra til enda større oppmerksomhet om boka - og større salg.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.


LES OGSÅ: - Festet med unge kvinner i jakthytte