Prins Philips begravelse:

Nær venninne kapret plass på gjestelisten

Prins Philips nære venninne fikk en av de få plassene i begravelsen lørdag.

1975: Prins Philip og Penelope Knatchbull møttes for første gang under en polokamp i 1975. Lørdag deltar hun i begravelsen. Foto: Paul Fievez / Daily Mail / REX / Shutterstock / NTB
1975: Prins Philip og Penelope Knatchbull møttes for første gang under en polokamp i 1975. Lørdag deltar hun i begravelsen. Foto: Paul Fievez / Daily Mail / REX / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ettermiddag tok den britiske kongefamilien og hele folket farvel med dronning Elizabeths (94) ektemann prins Philip i St. Georges kapell i Windsor. Prinsen døde forrige fredag, 99 år gammel.

Torsdag ble gjestelista til begravelsen avslørt. På grunn av pandemien var det bare 30 personer som fikk ta del i seremonien - hovedsakelig nær familie.

Gjestene besto av prinsens kone dronning Elizabeth, deres fire barn og barnebarn med ektefeller - med unntak av prins Harrys gravide kone, hertuginne Meghan (39). I tillegg kom tre slektninger av prins Philip fra Tyskland, foruten andre familievenner og barna til dronningas avdøde søster, prinsesse Margaret.

De fleste av navnene på gjestelista er kjente, men Penelope Knatchbull (68) har du kanskje ikke hørt om.

BEGRAVELSE: Kroppspråkssekspert kommenterer kontakten mellom prins William og prins Harry i begravelsen til prins Philip Vis mer

Hun går under tittelen grevinne Mountbatten av Burma, og har vært ei nær venninne av prins Philip i en årrekke.

Nær fortrolig

At grevinna fikk en av de få plassene i kapellet lørdag, sier mye om hvor nære de to sto hverandre. De skal ha møtt hverandre for første gang da Knatchbull var 20 år gammel, under en polokamp.

De beholdt det nære vennskapet helt til det siste, og 68-åringen skal hyppig ha vært på besøk hos prins Philip etter at han trakk seg tilbake fra sine kongelige plikter i 2017.

HEST ER BEST: Prins Philip og Penelope Knatchbull kjører med hest og vogn i 2009. Foto: Steve Parsons / AP / NTB
HEST ER BEST: Prins Philip og Penelope Knatchbull kjører med hest og vogn i 2009. Foto: Steve Parsons / AP / NTB Vis mer

Til tross for aldersforskjellen på hele 32 år, ble de gode venner - noe som kanskje skyldtes at de hadde mange felles interesser. Blant annet lærte prins Philip 68-åringen å kjøre med hest og vogn på 1990-tallet, skriver Hello! Magazine.

Foruten å være vognkjører-kompanjong, var Knatchbull også en nær fortrolig av prins Philip.

Sosietetskvinnen har vært en selvskreven gjest ved kongelige tilstelninger i flere tiår, og prins Philips begravelse er intet unntak, tross begrensningen på 30 gjester.

Buckingham Palace har uttalt at dronning Elizabeth sto overfor flere tøffe valg da den opprinnelige gjestelista på 800 personer skulle kuttes ned til skarve 30.

Men Penelope Knatchbull har monarken helt klart hatt i tankene.

SNAKKER UT: Prins Charles uttaler seg om farens bortgang. Prins Philip ble 99 år gammel. Video: Clarence House Vis mer

Akvarellmaling

Penelope Knatchbull giftet seg med Norton Knatchbull (73) i 1979, som er den tredje jarl Mountbatten av Burma. Bryllupet ble imidlertid utsatt to måneder på grunn av IRA-angrepet mot Mountbatten-familien i Irland i 1979.

I august dette året sprengte gruppa Mountbatten-familiens båt i fillebiter. Norton Knatchbull mistet både sin yngre bror Nicholas og besteforeldrene i angrepet, som fant sted på sjøen ved familiens feriested i Sligo i Irland.

2012: Prins Philip og grevinna har stått hverandre nær i nesten femti år. Foto: Shutterstock / REX / NTB
2012: Prins Philip og grevinna har stått hverandre nær i nesten femti år. Foto: Shutterstock / REX / NTB Vis mer

Nortons bestefar Louis Mountbatten var en nær fortrolig av prins Philips eldste sønn prins Charles (72) da han var yngre, en relasjon som portretteres i fjerde sesong av Netflix-suksessen «The Crown». I serien blir også angrepet mot Mountbatten-familien og den påfølgende sorgen viet mye skjermtid.

Penelope Knatchbulls ektemann er tremenning med prins Charles. De har vært kamerater siden de gikk på skolen som små barn. Det er likevel kona som har hatt det nærmeste forholdet med den britiske kongefamilien de senere åra.

Hun var stadig vekk på hestevogn-arrangementer sammen med prins Philip. De skal også ha drevet med akvarellmaling sammen. 68-åringen har dessuten stadig besøkt prinsen på Sandringham-godset i Norfolk.

Begraves lørdag

Prins Philip blir stedt til hvile i St. Georges kapell i Windsor klokka 16.00 lørdag, norsk tid. Den kongelige begravelsen blir som kjent kraftig nedskalert på grunn av pandemien, og bare et utvalgt knippe gjester er derfor til stede når kongefamilien tar et siste farvel med prinsen.

Ifølge BBC vil prinsens kiste bli fraktet fra kongefamiliens private kapell i Windsor og ned til St. Georges kapell kort tid før seremonien starter lørdag.

MISTET PAPPA: Prins Andrew bryter tausheten etter prins Philips bortgang. Foto: Stephen Simpson/Shutterstock/NTB. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

Kista vil være dekket med en rekke elementer som representerer prinsens liv, blant annet hans eget flagg som viser hans tilknytning til Hellas, Danmark, Edinburgh og Mountbatten-familien. Ei matroslue og et sverd er også noen av gjenstandene som vil pryde kisten.

Ifølge BBC er det ventet at medlemmer av kongefamilien vil gå bak kista fram til kapellet. Dronning Elizabeth kommer seg dit med bil.

LES OGSÅ: Ut mot reaksjonene: - Ikke slemt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer