SEATTLE: Her møter kong Harald Washingtons guvernør Jay Inslee utenfor restaurant Aqua i Seattle torsdag ettermiddag amerikansk tid. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
SEATTLE: Her møter kong Harald Washingtons guvernør Jay Inslee utenfor restaurant Aqua i Seattle torsdag ettermiddag amerikansk tid. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoffVis mer

Nå starter Kongens jubelferd

I år har Harald besøkt Antarktis og Australia. Nå står Alaska for tur.

SEOGHØR.NO: Selv om kong Harald er fylt 78 år har han ingen intensjon om å abdisere. Harald står på for fullt, og allerede rukket å besøke Antarktis og Australia tidligere i år.

I dag landet kong Harald i Seattle, hvor han skal besøke byen før kongen og hans følge drar videre til Anchorage i Alaska.

Første post på programmet torsdag var et lunsjmøte med Washingtons guvernør Jay Inslee på restaurant Aqua.

Skal møte Northwestern-Sig

Kong Harald skal både selge Norge som turistnasjon og være med på å kaste lys over klimaspørsmål i Nordområdene.

I morgen får han også møte den kjente skipperen Sig Hansen på Northwestern. Norskættede Sig er den største stjernen i TV-serien «Livsfarlig fangst» på Discovery Channel, og reality-dokumentaren fra krabbebankene i Beringstredet når ut til 160 over hele verden!

Under besøket skal han også være hedersgjest på en gallamiddag med det norsk-amerikanske miljøet i Washington State.

Besøk på et universitet står også på planen, for Harald skal utnevnes til æresdoktor. Han skal også møte norske studenter - og amerikanske studenter som lærer norsk.

Ville Alaska

Ett av høydepunktene på reisen er besøket i Alaska. Den amerikanske delstaten langt mot nord har en svært rik natur. Kongen skal også få oppleve den knøttlille fiskelandsbyen Homer, som ligger vest for Anchorage mot Beringhavet. 

Saken fortsetter under bildet

RUNDTUR: Alaska har store uberørte områder. Kong Harald skal besøke flere steder, fly helikopter og kjøre båt. Foto: AP
RUNDTUR: Alaska har store uberørte områder. Kong Harald skal besøke flere steder, fly helikopter og kjøre båt. Foto: AP Vis mer

Homer ligger avsides til, og National Guard i Alaska stiller hele fire helikopter til rådighet for kong Harald og hans følge, som skal fly i halvannen time over en nasjonalpark før helikopteret kan lande i Homer. Kongen har allerede fått reservert en kremplass ved vinduet, og forhåpentligvis får han se både hval i sjøen og bjørner på land.

Kong Harald er den første kongen som besøker Alaska - og både lokalbefolkningen og det «offisielle Alaska» gleder seg til besøket.

Saken fortsetter under bildet

ENGASJERT: Polfarer Børge Ousland  skal møte kong Harald i Alaska. Her fra Nordpolen i 1994. Foto: NTB scanpix
ENGASJERT: Polfarer Børge Ousland skal møte kong Harald i Alaska. Her fra Nordpolen i 1994. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den norske kongefamilien har engasjert seg i miljøspørsmål, og kong Harald skal også møte den norske polfareren Børge Ousland på et Arktis-seminar. Her skal det etter planen også bli en «live» linje til Polarinstituttets forskningsskip Lance, som ligger innefrosset i isen nord for Svalbard.

Tidligere i år besøkte kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon båten, og de overnattet ute på isen i telt under besøket! 

Se og Hør er med på hele turen til USA og Alaska, og kommer med jevnlige oppdateringer på Seoghør.no.

LES OGSÅ: Ser du hva som er galt på dette kongebildet?