Kongeparet følger påsketradisjonen

- Nå skal det bli deilig med påskeferie!

Kongeparet strålte om kapp med sola, da de satte kursen mot hytta i Sikkilsdalen.

TOGTUR: Fredag dro kong Harald og dronning Sonja til hytta i Sikkilsdalen. Her avbildet utenfor toget på Oslo sentralstasjon. Foto: Andreas Fadum
TOGTUR: Fredag dro kong Harald og dronning Sonja til hytta i Sikkilsdalen. Her avbildet utenfor toget på Oslo sentralstasjon. Foto: Andreas Fadum

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): Tradisjonen tro satte kongeparet kurset mot hytta i Sikkilsdalen for sin påskeferie fredag formiddag.

Kongefamilien har feriert på den nevnte hytta i en årrekke, og tradisjonen med den årlige turen til «påskefjellet», vil neppe brytes med det første.

Klokken 14.45 forlot NSBs «kongevogn» perrongen på Oslo sentralstasjon, og satte kursen til Vinstra. Deretter føres kongeparet med bil til Sikkilsdalen.

Avbrekk fra hverdagen

På vei inn på toget fredag fortalte kong Harald (80) og dronning Sonja (79) at det blir deilig med avbrekk fra hverdagen på Slottet.

- Det skal bli deilig med litt ferie, sa dronningen til den oppmøtte pressen.

SKINTE I SOLA: Dronning Sonja på vei inn i NSBs «kongevogn». Foto: 
SKINTE I SOLA: Dronning Sonja på vei inn i NSBs «kongevogn». Foto:  Vis mer

Kongeparet var i strålende humør i solskinnet.

- God påske, ønsket kong Harald.

Når kongeparet ankommer Vinstra, blir de plukket opp og fraktet videre til hytta, som ligger i den østlige delen av Jotunheimen.

Reiser alene

Ifølge NSB.no tar en togtur fra Oslo sentrum og til Vinstra litt over tre timer, og videre er det cirka én time og 20 minutter å kjøre fra togstasjonen og til hytta.

Ingen av barna eller barnebarna var med, men det er tradisjon at kongeparet ofte får besøk deler av påsken.

Den flotte hytta i Sikkilsdalen ble designet av slottsforvalter Hjalmar Welhaven, og byggingen sto ferdig i 1902. Den gang ble den gitt i gave til de svenske prinsene Gustaf Adolf, Wilhelm og Erik.

Kronprins Gustaf Adolf ga senere hytta videre til daværende kronprins Olav, da han ble myndig i 1924.

Brøt tradisjonen

I 2014 brøt kong Harald og dronning Sonja påsketradisjonen og reiste på en hemmelig påskeferie i utlandet.

Flere måneder senere ble det avslørt at kongeparet hadde oppfylt en langvarig drøm, nemlig å gå Thor Heyerdahls fotspor på Påskeøya i Stillehavet.

HER ER FERIEMÅLET: Hytta i Sikkilsdalen var en gave til kronprins Olav fra prinsene i den svenske kongefamilien. Foto: NTB Scanpix
HER ER FERIEMÅLET: Hytta i Sikkilsdalen var en gave til kronprins Olav fra prinsene i den svenske kongefamilien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Det var en utrolig opplevelse å reise til Påskeøya. Det var en praktfull øy. Da Thor Heyerdahl var der, var den brun og det fantes omtrent ikke et grønt gresstrå eller et tre. Nå er det en helt annen øy. Det var et grønt og nydelig sted med mange trær, sa Kong Harald på kongehuset.no.

Bygget egen hytte

Det er flere år siden kronprins Haakon (43) og Mette-Marit (43) og barna Ingrid Alexandra (13), Sverre Magnus (11) og Marius Borg Høiby (20) har vært med kongen og dronningen til Sikkildalen.

Paret kjøpte nemlig to tomter i Uvdal i 2007, og året etter sto hytta klar. Det flotte vinterparadiset er 150 kvadratmeter, og er bygget i massivt tre.

De årene kronprinsfamilien har tilbragt påskeferien i Norge, har de lagt turen til hytta i Ulvdal.

LES OGSÅ: Dansk TV3 beskyldes for lureri etter Paradise Hotel-bryllup

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer