Prins Philip:

Nå offentliggjøres dødsårsaken

Dronning Elizabeths ektemann døde 9. april, 99 år gammel.

DØDE: Dronning Elizabeths ektemann gikk bort 9. april, 99 år gammel. Her er de i 2015. Foto: REUTERS/Peter Nicholls/File Photo/NTB
DØDE: Dronning Elizabeths ektemann gikk bort 9. april, 99 år gammel. Her er de i 2015. Foto: REUTERS/Peter Nicholls/File Photo/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

9. april gikk dronning Elizabeths (95) ektemann prins Philip bort, 99 år gammel. De var gift i over 70 år, og monarken mistet dermed en nær venn og en lojal støttespiller.

Prinsen ble begravd i St. Georges kapell i Windsor åtte dager senere. Det ble en begravelse sterkt preget av pandemien, med ei gjesteliste på bare 30 personer, krav om munnbind og avstandsregler.

Bare den nærmeste familien tok del i avskjeden, deriblant barnebarna prins Harry (36) og William (38) som på begravelsesdagen ble gjenforent etter skandaleintervjuet med Oprah Winfrey (67) i mars.

Bildet av dronning Elizabeth som satt alene i kapellet da hun tok farvel med ektemannen gikk seinere viralt i sosiale medier. Bildet av den ensomme majesteten ble beskrevet som hjerteskjærende og opprørende, men var samtidig en påminnelse om at coronapandemien berører alle og enhver, selv de kongelige.

BEGRAVELSE: Dronning Elizabeth satt alene da hun tok et siste farvel med ektemannen sin gjennom 73 år, prins Philip. Nå rører bildet en hel verden. Foto: AP Vis mer

Offentliggjør dødsårsaken

Nå har det snart gått en måned siden prins Philip døde. Prinsen slet med en rekke helseutfordringer de siste leveårene, og var innlagt på sykehus i over en måned kort tid før han gikk bort.

Han ble utskrevet i midten av mars etter å ha gjennomgått en vellykket hjerteoperasjon. Opprinnelig ble han lagt inn på grunn av en infeksjon.

Prinsen var likevel i god form sin høye alder tatt i betraktning, og sovnet stille inn da han døde.

Nå har detaljer fra prins Philips dødsattest blitt lekket, og ifølge en rekke britiske medier, deriblant The Telegraph, er prinsens dødsårsak alderdom.

Dødsårsaken blir også bekreftet av kongefamiliens øverste lege Huw Thomas.

Dødsfallet ble registrert 13. april, fire dager etter at prinsen gikk bort, kommer det fram i dødsattesten. I attesten står prinsen oppført som marineoffiser, i tillegg til ektemann til Storbritannias monark dronning Elizabeth.

BEGRAVELSE: Ekspert kommenterer kontakten mellom prins William og prins Harry i begravelsen til prins Philip Vis mer

Takket for støtten

I anledning sin 95-årsdag 21. april benyttet dronningen muligheten til å takke for all den varme støtten hun og kongefamilien opplevde etter prins Philips bortgang i begynnelsen av april.

«Jeg har i anledning min 95-årsdag i dag mottatt mange meldinger med gode ønsker, noe jeg setter veldig høyt», skrev hun innledningsvis i uttalelsen.

Hun fortsatte:

«Samtidig som vi som familie er i en periode med dyp sorg, har det vært en trøst for oss å se og høre alle hyllestene til min ektemann, fra folk i Storbritannia og hele samveldet. Min familie og jeg vil takke for all støtten og vennligheten som har blitt vist oss de siste dagene. Vi er dypt rørt, og fortsetter å bli minnet om at prins Philip hadde en ekstraordinær virkning på folk gjennom hele sitt liv».

STILLER OPP: Her gjør dronning Elizabeth sin første kongelige opptreden etter Megan Markles mye omtalte Oprah-intervju. Video: Buckingham Palace Vis mer

Fødselsdagen ble dronningens første uten ektemannen ved sin side. Den ble feiret på rolig vis på Frogmore med lunsj og luftetur med hennes firbeinte venner.

LES OGSÅ: Kronprinsparet går glipp av den store dagen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer