Prins Sverre Magnus:

Nå har humorprinsen blitt «fjortis»

Fyller 14 år i dag - slik blir feiringen.

FYLLER ÅR: I dag blir prins Sverre Magnus 14 år. Her er den unge prinsen sammen med storesøster, prinsesse Ingrid Alexandra (15) i sommer. Foto: NTB Scanpix
FYLLER ÅR: I dag blir prins Sverre Magnus 14 år. Her er den unge prinsen sammen med storesøster, prinsesse Ingrid Alexandra (15) i sommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag fyller kronprins Haakon (46) og kronprinsesse Mette-Marits (46) yngste barn, prins Sverre Magnus 14 år - og dermed er den unge sjarmøren offisielt en «fjortis».

Den unge prinsen kom til verden 3. desember 2005, og er nummer tre i arverekken til den norske tronen, rett bak sin ett år eldre søster, prinsesse Ingrid Alexandra (15).

Da han for 14 år siden kom til verden på Rikshospitalet i Oslo var det mange som delte kronprinsfamiliens glede. Den vesle prinsen var den gang 52 centimeter lang og veide rett oppunder fire kilo. Et par dager senere kunne en stolt kong Harald (83) og kronprins Haakon avsløre navnet på den nyfødte prinsen.

Den ferske 14-åringen er godt kjent for sine ablegøyer, og mange husker nok at han utførte en såkalt «dab» på slottsbalkongen i forbindelse med besteforeldrene kong Harald (82) og dronning Sonjas (82) 80-årsfeiring i mai 2017.

HELE FAMILIEN: Her er prins Sverre Magnus sammen med mor, far, søsken og besteforeldre i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon i august i år. Foto: NTB Scanpix
HELE FAMILIEN: Her er prins Sverre Magnus sammen med mor, far, søsken og besteforeldre i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon i august i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gratulerte på Instagram

Den gang var prins Sverre Magnus 11 år gammel, og det var ingen tvil om at han benyttet den i utgangspunktet høytidelige situasjonen til å skape litt moro.

Skøyerprinsen lagde flere grimaser og viste fredstegn med fingrene, men mest oppmerksomhet fikk han nok da han gjorde en såkalt «dab», som er en slags dansebevegelse hvor man dypper hodet i armkroken samtidig som den andre armen strekkes rett opp og ut til siden.

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle sier at dagen etter alt å dømme vil bli feiret hjemme på Skaugum med familie til stede.

- Tradisjonen tro ble nok prinsen feiret med kake og gaver på senga hjemme på Skaugum. Det er fast takst når alle i familien har bursdag. Etter skoletid vil nok feiringen fortsette med familie, faddere og venner på besøk. Kronprinsfamilien lar nemlig aldri en bursdag forbigå i stillhet, sier Vagle.

I SOMMER: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus ferierte på Dvergsøya utenfor Kristiansand i sommer. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
I SOMMER: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus ferierte på Dvergsøya utenfor Kristiansand i sommer. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Det norske kongehuset har delt et bilde på Instagram i anledning prinsens fødselsdag.

- Prins Sverre Magnus - 14 år i dag- Gratulerer med dagen, skriver kongehuset i innlegget.

- Mindre humor framover

Som allerede nevnt er prins Sverre Magnus en humoristisk 14-åring, men han er også et kjærlig barnebarn for bestemor dronning Sonja (82), og det er ingen tvil om at prinsen har et godt hjerte.

Da kongefamilien og kronprinsfamilien tradisjonen tro deltok i gudstjeneste i Holmenkollen kapell under fjorårets julefeiring, stilte prinsen sporty opp og støttet farmor ut av kirken.

- Prins Sverre Magnus er kronprinsfamiliens minstemann, og har framstått som en sjarmerende spilloppmaker i alle år. Da han dabbet på slottsbalkongen, gikk videoklippet verden over. Nå begynner han imidlertid å bli ungdom, og det blir nok mindre ablegøyer å se framover, sier Vagle.

RØRENDE: En tydelig rørt Mette-Marit og kronprins Haakon hold tale for Ingrid Alexandra under den kongelige konfirmasjonslunsj. Video: NRK. Vis mer

Ifølge kongehusets nettsider er prinsen veldig aktiv, og han liker svært godt å stå på alpint, i tillegg til sykling og cross. Han deler også resten av kronprinsfamiliens interesse for vannsport, og er en ivrig surfer.

Til daglig går prinsen på Montessoriskolen i Oslo, der han begynte 14. august 2014.

LES OGSÅ: Dette sier hun om skandalen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer