Hertuginne Kate fødte sitt tredje barn:

Nå har hertuginne Kate født

Hertuginne Kate og prins William har fått sitt tredje barn.

FAMILIEFORØKELSE: Fire har blitt til fem når Kate og William nå har ønsket sitt tredje barn velkommen til verden. Fra før har paret barna George og Charlotte. Foto: NTB scanpix
FAMILIEFORØKELSE: Fire har blitt til fem når Kate og William nå har ønsket sitt tredje barn velkommen til verden. Fra før har paret barna George og Charlotte. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Hertuginne Kate (36) og prins William (35) har blitt foreldre for tredje gang.

Det bekrefter Kensington Palace på Twitter tidlig mandag ettermiddag:

- Hennes Kongelige Høyhet hertuginnen av Cambrigde fødte en sønn klokken 11.01. Babyen veier 3,83 kilo. Hertugen av Cambridge var til stede under fødselen. Det står bra til med både Hennes Kongelige Høyhet og barnet, heter det i meldingen.

Den kongelige babynyheten kommer få timer etter at Kensington Palace meddelte at hertuginne Kate var lagt inn på The Lindo Wing på St. Mary's Hospital med veer. Prins William fulgte med til sykehuset, og var altså til stede under fødselen.

Kensington Palace opplyser videre at dronning Elizabeth (92), prins Philip (96), prins Charles (69), hertuginne Camilla (70), prins Harry (33) og øvrige medlemmer av begge familier er blitt informert om fødselen - og at de er overlykkelige over nyheten.

Saken fortsetter nedenfor.

- Et gledens år

Hertuginne Kates tredje fødsel fant sted knappe fire uker før den neste store begivenheten i den britiske kongefamilien:

Lørdag 19. mai gifter som kjent prins Harry seg med den amerikanske tv-stjernen Meghan Markle (36).

- Kongelige fødsler er alltid populære. Snart blir det også kongelig dåp for den nyfødte, men aller først står bryllupet mellom prins Harry og Meghan Markle. Det er allerede skikkelig bryllupsfeber, og fødselen kommer bare som en ekstra bonus! Dette kommer til å bli et gledens år for den britiske kongefamilien, uttaler Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng.

Fra før har Kate og William sønnen prins George (4) og datteren prinsesse Charlotte (2).

Lille prins George kom til verden ved St. Mary's Hospital i London 22. juli 2013, mens lillesøster Charlotte ble født på samme sykehus 2. mai 2015.

- Trygt navnevalg

Etter at prinsesse Charlotte kom til verden for snart tre år siden, gikk det et par dager før hertugparet offentliggjorde navnet hennes - Charlotte Elizabeth Diana.

Foreløpig er det uvisst når navnet på den nyfødte prinsen kommer til å bli avslørt, men i Storbritannia har navnespekulasjonene allerede rullet i lang tid.

Se og Hørs kongehusekspert holder imidlertid en knapp på et relativt tradisjonelt navnevalg:

- Den britiske kongefamilien er ganske tradisjonelle, så jeg tipper de vil gi sønnen et trygt navn med kongelig tradisjon. Mange tror navn som Arthur, James og Albert kan bli gitt til sønnen, uttaler Stavseng, og tilføyer:

- Men hertugparet er som folk flest, de vil noe bruke litt tid på å se an sønnen, og se om navnet passer. Kongelig tradisjon tilsier at den nyfødte prinsen vil få flere navn. Prins William er døpt med fire navn, William Arthur Philip Louis. Ettersom storebror George Alexander Louis fikk tre navn tipper jeg den nyfødte også får tre navn. Hertugparet vil nok se etter navn fra begge sider av familien. Kanskje blir han kalt opp etter morfar Michael Francis Middleton?

Saken fortsetter nedenfor.

Slet med svangerskapsplager

Det var i starten av september i fjor at det britiske kongehuset delte nyheten om at Kate og William ventet sitt tredje barn.

«Hertugen og hertuginnen av Cambridge er veldig glade for å annonsere at hertuginnen venter sitt tredje barn», skrev kongehuset på Twitter.

Saken fortsetter under bildet.

SØT FAMILIE: Kate, William, George og Charlotte poserte for fotografen til det årlige julekortet sitt i desember i fjor. Foto: NTB scanpix
SØT FAMILIE: Kate, William, George og Charlotte poserte for fotografen til det årlige julekortet sitt i desember i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer

Nyheten om graviditeten ble kunngjort tidligere enn hva som er vanlig i kongelige kretser, og årsaken til dette var at Kate slet med den sjeldne graviditetssykdommen «hyperemesis gravidarum», eller ekstrem svangerskapskvalme - som det heter på norsk.

Det innebærer blant annet kvalme, vektnedgang og dehydrering.

Hertuginnen har lidd av samme tilstand også gjennom sine to tidligere svangerskap.

MOR OG DATTER: Kate stortrives i mammarollen. Her sammen med lille Charlotte i 2016. Foto: NTB scanpix
MOR OG DATTER: Kate stortrives i mammarollen. Her sammen med lille Charlotte i 2016. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kate måtte sette alle sine kongelige plikter til side, og var også så dårlig at hun ikke fikk fulgt lille prins George til hans første skoledag.

Det var først i oktober at kongehuset bekreftet når den nye babyen var ventet.

«Hertugen og hertuginnen av Cambridge er glade for å kunne meddele at de venter en baby i april 2018», skrev kongehuset på Twitter.

Samme dag avslørte for øvrig Kensington Palace at de vordende foreldrene skulle på Norges-besøk.

Visste ikke kjønnet

Da Kate og William besøkte Norge i februar, strålte hertuginnen i møte med folket, og formen hennes var tydelig bedre.

I NORGE: William og Kate poserte sammen med prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon da de besøkte Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark under norgesbesøket i februar. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
I NORGE: William og Kate poserte sammen med prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon da de besøkte Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark under norgesbesøket i februar. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Da paret møtte folket på Slottsplassen, fikk Kate en norsk lusekofte til den nye babyen fra Se og Hørs reporter.

- Ååå, så nydelig, sa Kate da hun fikk Marius-bodyen, og la til at hun, i likhet med sine to forrige svangerskap, heller ikke nå visste babyens kjønn.

- Jeg vet ennå ikke om det blir en gutt eller en jente.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøyde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer Vis mer

Kate sa også at hun storkoste seg i Oslo, men at hun gjerne skulle forstått språket litt bedre.

- Vi gleder oss til å møte flere nordmenn, men jeg må forbedre norsken min, kjenner jeg, la hertuginnen til.

En drøy uke før fødselen, virket det imidlertid som om prins William forsnakket seg - og kanskje røpet at paret hadde bestemt seg for å få vite kjønnet i forkant av fødselen:

Da han var til stede på fotballkampen mellom Aston Villa og Cardiff City, for øvrig sammen med John Carew, skal William ha diskutert aktuelle babynavn med fansen, ifølge Mirror.

Prins William, som er en ivrig Aston Villa fan, røpet at han ønsket å kalle opp sitt tredje barn etter Jack Grealish, som scoret det avgjørende vinnermålet.

- Jeg kommer til å insistere på at babyen blir kalt Jack, sa 35-åringen, før han etter en kort pause innså at han hadde forsnakket seg.

- Eller Jackie, la han til.

Viste frem babymagen

Da hertuginne Kate i februar dukket opp på den røde løperen til British Academy Film Awards (BAFTA), fikk 36-åringen mye oppmerksomhet for sitt kjolevalg.

Kleskoden for kvelden var nemlig sorte kjoler, for å vise sin støtte til #metoo-kampanjen mot seksuell trakassering i filmbransjen.

Kate hadde imidlertid valgt å gå for en mørkegrønn, fotsid kjole, med et sort bånd i livet. Dermed valgte hun å følge kongelig etikette fremfor å ta et standpunkt i saken, ifølge Daily Mail.

Saken fortsetter under bildet.

STRÅLTE: Kate fikk mye oppmerksomhet for sitt kjolevalg på BAFTA i februar. Foto: AP / NTB scanpix
STRÅLTE: Kate fikk mye oppmerksomhet for sitt kjolevalg på BAFTA i februar. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Som kongelig må Kate tåle mye oppmerksomhet, og mange har vært veldig opptatt av den voksende babymagen.

Mange reagerte også på at babymagen hennes denne gang har sett større ut enn den gjorde da hun var gravid med henholdsvis prins George og prinsesse Charlotte.

Grunnen er, ifølge Daily Mail, noe som kalles muskelminne.

Eksperter avisen har snakket med forklarer at når en kvinne har vært gravid to ganger tidligere, blir ofte babykulen større fordi musklene omstiller seg raskere til det som er i vente.

Drømmebrud

Det var 29. april 2011 at Kate og William ga hverandre sine ja i Westminster Abbey i London.

Bruden strålte i en spesiallaget blondekjole fra Alexander McQueen, og fikk ros fra motepressen verden over. Det var McQueens sjefsdesigner Sarah Burton som var hjernen bak drømmekjolen.

DRØMMEBRYLLUP: Kate og William hadde verdens øyne på seg da de giftet seg i London 29. april 2011. Foto: AP Photo / NTB scanpix
DRØMMEBRYLLUP: Kate og William hadde verdens øyne på seg da de giftet seg i London 29. april 2011. Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer

- Kate ønsket at kjolen skulle kombinere tradisjon og det moderne med det artistiske blikket som karakteriserer Alexander McQueens arbeid. Miss Middleton arbeidet tett med Sarah Burton i å utføre designet av kjolen, het det i en uttalelse fra Buckingham Palace den gang.

Kate ble sammenliknet med filmikon og Monaco-fyrstinne Grace Kelly, men måtte likevel tåle å dele oppmerksomheten med sin lillesøster Pippa Middleton (34) på sin store dag.

Pippa tok seg nemlig flott ut i en sensuell og utringet hvit kjole på vei inn til vielsen.

Flere mente at Pippas antrekk ikke passet seg i et bryllup, og bakenden hennes ble verdensberømt etter at storesøsteren ga sitt ja til prins William.

I fjor var det imidlertid Pippas tur til å stå brud, da hun giftet seg med den velstående fondsforvalteren og arvingen James Matthews (42) i St. Marks-kirken i Englefield 20. mai.

VAKKERT: Prinsesse Charlotte var brudepike og prins George var ringbærer da tanten, Pippa Middleton, giftet seg med James Matthews i mai i fjor. Foto: AFP Photo / NTB scanpix
VAKKERT: Prinsesse Charlotte var brudepike og prins George var ringbærer da tanten, Pippa Middleton, giftet seg med James Matthews i mai i fjor. Foto: AFP Photo / NTB scanpix Vis mer

34-åringen strålte i en nydelig brudekjole designet av Giles Deacon.

Barna til prinsen og hertuginnen var også til stede i kirken, og lille George hadde ansvaret for å bære ringene frem til alteret. Vesle prinsesse Charlotte (2) hadde rollen som brudepike.

Kongelig bryllup

Ganske nøyaktig ett år etter Pippas bryllup, venter nok en stor begivenhet, når prins Harry (33) gifter seg med Meghan Markle (36) 19. mai.

NESTE PAR UT: Meghan Markle og prins Harry gifter seg 19. mai. Foto: AFP Photo / NTB scanpix
NESTE PAR UT: Meghan Markle og prins Harry gifter seg 19. mai. Foto: AFP Photo / NTB scanpix Vis mer

De to skal gi hverandre sitt ja i St. George's Chapel i Windsor Castle, og det er knyttet store forventninger til bryllupsdagen.

Prins William og prins Harry har et nært søskenforhold, og har begge valgt partnere som sammenliknes med deres avdøde mamma, prinsesse Diana.

Det er fremdeles ikke kjent hvilke eventuelle roller prins William, hertuginne Kate og barna vil ha i bryllupet.

LES OGSÅ: Den kongelige skikken Kate og William alltid bryter

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer