Prins Harry:

Nå er prins Harry i Norge

Landet på Bardufoss torsdag formiddag.

ANKOMMET: Prins Harry ankom Bardufoss lufthavn like før halv tolv torsdag formiddag. Foto: NTB scanpix
ANKOMMET: Prins Harry ankom Bardufoss lufthavn like før halv tolv torsdag formiddag. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag formiddag ankom den britisk prinsen Harry (34) Bardufoss i Troms. Det var meldt kraftig uvær ved ankomst, men det virket som om hele reisen gikk fint for seg.

Han skulle egentlig lande nærmere 11:30, men var litt foran skjema. Medier fra både Norge og Storbritannia hadde møtt opp for å ønske prinsen velkommen. Han hadde på seg et militært antrekk, klar for øvelse.

Grunnen til at prinsen, som giftet seg i mai med amerikanske hertuginnen Meghan (37), har kommet til Norge akkurat i dag, er at han skal delta på den arktiske vinterøvelsen Exercise Clockwork som skal foregå der oppe.

HILSTE PÅ: Harry tok seg god tid til å hilse på og prate med den oppmøtte delegasjonen. Foto: NTB scanpix
HILSTE PÅ: Harry tok seg god tid til å hilse på og prate med den oppmøtte delegasjonen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hertugen av Sussex skal besøkte øvelsen Clockwork for å feire 50-årsjubileet til operasjonen i Bardufoss i Norge torsdag 14. februar, skrev Kensington Palace på Twitter i slutten av januar.

FLØY PRIVAT: Prins Harry ankom Norge i et privatfly torsdag formiddag. Foto: NTB scanpix
FLØY PRIVAT: Prins Harry ankom Norge i et privatfly torsdag formiddag. Foto: NTB scanpix Vis mer

På flyplassen ble han ønsket velkommen av flere som skulle delta på øvelsen, som han ble observert pratende med. Deretter gikk alle inn i en minibuss, før de forlot rullebanen.

- Ekstremt viktig

Overfor NRK har Richard Wood, Storbritannias ambassadør til Norge, uttalt at dette samarbeidet er viktig.

Artikkelen fortsetter under bildene.

PÅ BESØK: Prins Harry besøker helikopterdetasjementet «Clockwork» på Bardufoss i forbindelse med 50-årsjubileum her. Her blir han briefet av sjef for 139 luftving, oberst Eirik Stueland. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
PÅ BESØK: Prins Harry besøker helikopterdetasjementet «Clockwork» på Bardufoss i forbindelse med 50-årsjubileum her. Her blir han briefet av sjef for 139 luftving, oberst Eirik Stueland. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
PLANLEGGER: Prins Harry sammen med norske og britiske militære. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
PLANLEGGER: Prins Harry sammen med norske og britiske militære. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
SPENT: Prins Harry ser svært spent ut i møte med norske militære. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
SPENT: Prins Harry ser svært spent ut i møte med norske militære. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
MANGE Å HILSE PÅ: Prins Harry tok også turen ut for å hilse på Royal Marines ute i felt. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
MANGE Å HILSE PÅ: Prins Harry tok også turen ut for å hilse på Royal Marines ute i felt. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

- Samarbeidet mellom det norske og britiske forsvaret er ekstremt viktig, og dagen i dag symboliserer en fortsettelse av samarbeide, forteller han, og understreker at de britiske styrkene har planer om å returnere til Norge hvert år fremover for å trene med de norske.

Anders Johan Stavseng, kongehusekspert i Se og Hør, forteller følgende om det historiske norgesbesøket prinsen nå er på.

I FORSVARET: Prins Harry har vært en del av det britiske forsvaret i en årrekke. Her i 2015. Foto: NTB Scanpix
I FORSVARET: Prins Harry har vært en del av det britiske forsvaret i en årrekke. Her i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Prinsen har vært i Norge flere ganger tidligere. Han har også vist sin kone hertuginne Meghan den vakre naturen i nord. I 2017 tilbrakte de noen netter utenfor Tromsø, og målet var å vise Meghan nordlyset. Det er veldig moro at prins Harry er i Norge nå igjen. Den jordnære prinsen har en veldig høy «standing» hjemme i England, mye fordi han har vært soldat selv og vært med å kjempe side om side med britiske soldater i Afghanistan, sier han.

Han beskriver prinsen som «barsk og muskuløs». Det er ingen hemmelighet at Harry har levd et utagerende liv, men nå har han både stumpet røyken og lagt alkoholen på hylla.

- Prins Harry trener hver eneste dag, for å få tilbake sin gamle soldatkropp, sier Stavseng.

Valentinsdagen alene

Det betyr med andre ord at den britiske prinsen skal tilbringe valentinsdagen i Norge, uten sin gravide kone. Hun ble igjen i Storbritannia mens ektemannen deltar på Storbritannias største militærøvelse «mot Russland» på over 20 år.

Likevel sørget de britiske soldatene for at prinsen skulle få seg en liten Valentine-feiring. I en snøhule, som de inviterte prinsen inn til, hadde de pyntet med bilder av ham og kona Meghan fra da de giftet seg i mai.

PYNTET FOR PRINSEN: Prins Harry besøkte også en snøhule laget av britiske soldater som hadde pyntet med bryllupsbilder av ham og Meghan. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
PYNTET FOR PRINSEN: Prins Harry besøkte også en snøhule laget av britiske soldater som hadde pyntet med bryllupsbilder av ham og Meghan. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Selv om det rådet stor usikkerhet rundt prins Harrys faktiske involvering i øvelsen, kunne det norske Forsvaret bekrefte i januar fortelle at det kommer britiske styrker til Norge i løpet av vinteren.

Her skal de delta på en type arktisk øvelse som avholdes på jevnlig basis - vanligvis i februar eller mars.

Major Elisabeth Eikeland, pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter, uttalte til Dagbladet at hun verken kunne bekrefte eller avkrefte prins Harrys deltakelse.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

«SKREMMENDE»: I desember 2018 ble de levende voksfigurene av hertuginne Meghan og prins Harry vist frem ved Madame Tussauds i Berlin. Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Video: NTB Scanpix / Madame Tussauds Vis mer

- Det skal være en samtrening i indre Troms, Porsangermoen og Harstad i løpet av vinteren. Opptil 2500 soldater fra Norge, Storbritannia, USA, Tyskland og Nederland deltar, opplyste hun.

Snart far

At den britiske prinsen skulle ta turen over til Norge, uten kona, vekket stor oppmerksomhet i internasjonale medier.

Ifølge blant andre People er prins Harry og hertuginne Meghans barn ventet i april, bare to måneder etter at Harry har reist til Norge.

Helt siden oktober, da hertuginne Meghan kunne avsløre at hun venter sitt første barn med den britiske prinsen, har fans og utenlandsk presse spekulert voldsomt rundt den kommende babyen.

Under et offisielt oppdrag i Birkenhead i England tidligere denne måneden, avslørte imidlertid hertuginnen flere detaljer rundt graviditeten.

I møte med den fansen røpet hertuginnen at hun er seks måneder på vei. Hun skal også ha sagt at de selv ikke vet hvilket kjønn de får.

LES OGSÅ: Endringen etter prins Henriks død: - Usedvanlig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer