Kronprinsesse Victoria:

Én ting skiller seg ut

Kronprinsessen brøt årelang tradisjon på Victoriadagen.

UVANLIG: Kronprinsesse Victoria valgte i år å bryte en årelang tradisjon, og gikk for et noe uvanlig bursdagsantrekk. Foto: SPA
UVANLIG: Kronprinsesse Victoria valgte i år å bryte en årelang tradisjon, og gikk for et noe uvanlig bursdagsantrekk. Foto: SPA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag denne uken fylte svenske kronprinsesse Victoria 43 år. Den storslåtte feiringen av Victoriadagen ble i år rammet av coronapandemien, og dagen ble dermed feiret på en noe annerledes måte.

Hvert år feires normalt den store dagen på Öland i Sverige på storslagent vis. Feiringen finner vanligvis sted ved Borgholms Idrottsplats, med både Victoriakonserten og samling av flere tusen mennesker. Deretter går jubilanten som regel rundt og hilser på folkemassen i timevis, sammen med deler av kongefamilien.

I år ble dagen derimot feiret i en langt mindre skala, og folkemassen som vanligvis dukker opp fikk i år ikke være til stede. Konserten skjedde uten publikum på Borgholms slottsruiner, og det var kun jubilantens nærmeste familie og venner som fikk gjeste feiringen.

Det er imidlertid ikke de eneste endringene som fant sted da kronprinsessen fylte år denne gangen. Victoria tok nemlig en historisk beslutning, der hun brøt en årelang tradisjon.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

Brøt tradisjon

Det kom trolig som et lite sjokk for mange som fulgte Victoriakonserten at kronprinsessen hadde valgt å la Ölandsdräkten (folkedrakt fra Öland, journ.anm,) henge igjen i skapet. Den har hun båret på Victoriadagen så lenge man kan huske.

ÖLAND: Kronprinsesse Victoria er vanligvis å se i folkedrakten fra Öland. Her avbildet under feiringene av henholdsvis 27-, 40- og 38-årsdagen hennes. Foto: NTB Scanpix
ÖLAND: Kronprinsesse Victoria er vanligvis å se i folkedrakten fra Öland. Her avbildet under feiringene av henholdsvis 27-, 40- og 38-årsdagen hennes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I stedet fikk man se den nybakte 43-åringen i en blomstrete, hvit kjole fra det svenske klesmerket By Malina, ifølge Svensk Dam.

KJOLE: I stedet for den tradisjonsrike folkedrakten, hadde kronprinsessen på seg en sommerlig kjole fra det svenske klesmerket By Malina. Foto: NTB Scanpix
KJOLE: I stedet for den tradisjonsrike folkedrakten, hadde kronprinsessen på seg en sommerlig kjole fra det svenske klesmerket By Malina. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Der forteller Margareta Thorgren, informasjonssjef ved det svenske hoffet, at Ölandsdräkten har en spesiell plass i kronprinsessens hjerte, men at tradisjoner av og til må utvikles.

- Grunnet pandemien har jo konserten fått et annet format. Både plassen og formen er nytt, og på grunn av det har det vært mulighet for forandring og utvikling - og en mulighet til å tenke nytt - også når det gjelder klesvalget. En kjole var helt enkelt mer passende til det nye formatet, sier Thorgren til Svensk Dam.

Vis mer

God stemning

Til tross for at Victoriadagen ikke ble som vanlig dette året, kan det se ut til at stemningen var på topp.

STEMNING: Under konserten kunne man se jubilanten og familien smile og le. Foto: NTB Scanpix
STEMNING: Under konserten kunne man se jubilanten og familien smile og le. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ved sin side hadde hun ektemannen prins Daniel (46), datteren prinsesse Estelle (8) og sønnen prins Oscar (4). Prins Carl Philip (41) og prinsesse Sofia (35) var også til stede for å feire kronprinsessen.

Tidligere år har både Estelle og Oscar fått oppmerksomhet under feiringen av moren på hennes store dag, og Estelle var også på plass under kveldens konsert. Lillebror Oscar var på sin side blant annet til stede under fotograferingen på dagtid, men var ikke å se på konserten.

- Det skal være behagelig for både foreldre og barn å delta. Å sitte stille under en konsert er ganske krevende og derfor er kronprinsesseparet opptatt av at det skal kjennes bra for barna den dagen de deltar. Prins Oscar er veldig ung og derfor deltok han ikke på konserten, sier Thorgren til Expressen, og legger til at han ikke har vært med tidligere heller.

Heller ikke kong Carl Gustaf (74) eller dronning Silvia (76) var til stede under datterens feiring. Også dette skal skyldes coronapandemien, for ettersom kongeparet begge er over 70 år befinner de seg i risikogruppen.

Prinsesse Madeleine (38) og hennes familie er for tiden isolert i Florida der de bor, og hadde derfor ikke mulighet til å være med på feiringen.

LES OGSÅ: Victorias varme gest mot prinsesse Ingrid Alexandra

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer