Den norske kongefamiliens julebilder:

- Én stor forskjell fra tidligere år

Kongefamilien hilser til det norske folk med nye bilder idet vi trer inn i julen.

ÉN METER: Kongefamilien hilser det norske folk god jul, med én meter mellom seg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ÉN METER: Kongefamilien hilser det norske folk god jul, med én meter mellom seg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julen nærmer seg med stormskritt, og fjerde advent er allerede passert. Det betyr forhåpentligvis at de fleste kan senke skuldrene litt og nyte høytidsdagene som nå ligger fremfor oss.

Det er derimot ikke til å legge skjul på at dette blir en annerledes jul for de aller fleste, med strenge restriksjoner og dermed kanskje en noe mindre feiring enn tidligere.

KONTRAST: Kronprins Haakon har hatt et virtuelt møte med flyktninger fra Afghanistan, Irak, Jemen og Libanon. - Det er en enorm kontrast til hvordan vi lever her, sier han. Reporter: Martine Johansen Video: Det Kongelige Hoff Vis mer

Vår alles kjære kong Harald (83) oppfordret av den grunn folk å vise ekstra omtanke i tiden som kommer, da han i helgen holdt tale i forbindelse med en gudstjeneste i Slottskapellet, hvor kongen og dronning Sonja (83), sammen med kronprinsfamilien, nøt sang og musikk.

Helgens opptreden var imidlertid ikke det eneste glimtet vi får av kongefamilien denne julen. Ikke bare hører det med julen å høre kongen tale, men det er heller ikke sjelden at kongefamilien deler en julehilsen til det norske folk - noe de også har gjort i år.

Holder meteren

Årets julehilsen kommer blant annet i form av en rekke nye bilder. Bildene er tatt i Slottskapellet i anledning adventsstunden som ble sendt på tv i helgen, og viser både kong Harald og dronning Sonja, samt kronprins Haakon (47), kronprinsesse Mette-Marit (47), prinsesse Ingrid Alexandra (16) og prins Sverre Magnus (15).

PENSTAS: Kronprinsfamilien har kledd seg pent i anledning nye julebilder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PENSTAS: Kronprinsfamilien har kledd seg pent i anledning nye julebilder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Kongefamilien stråler i penstasen, og har ikke overraskende noen flotte smil om munnen.

I år er derimot ikke kongeparet og kronprinsfamilien avbildet slik de pleier. Det påpeker Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.

SAMME KOHORT: Kronprinsfamilien tilhører samme kohort, og kan dermed posere tett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SAMME KOHORT: Kronprinsfamilien tilhører samme kohort, og kan dermed posere tett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Det er én stor forskjell fra tidligere år. Kronprinsfamilien og kongeparet står med stor avstand. Den berømte meteren. Dette er selvsagt av smittevernhensyn, og det faktum at de er to ulike kohorter, sier Vagle.

Står med stokk

Vagle legger også spesielt merke til kongen, som i år har slitt en del med helsen. Det resulterte blant annet i at kongen i høst ble innlagt på Rikshospitalet i Oslo, for det som skulle vise seg å bli en vellykket hjerteoperasjon.

- Kong Harald ser veldig godt ut etter operasjonen, noe som er svært gledelig, uttaler Vagle.

I GOD FORM: Kong Harald ser ut til å være i god form, der han poserer sammen med dronning Sonja. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
I GOD FORM: Kong Harald ser ut til å være i god form, der han poserer sammen med dronning Sonja. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Til tross for at kong Harald er i god form igjen, står han med stokk på bildet. Vagle beroliger derimot de som skulle være bekymret.

- Kong Harald har slitt med gangen lenge, noe som er helt uavhengig av sykdomsforløpet hans det siste året. Jeg tenker at det er bra at han nå tar i bruk stokk, sier Vagle.

Slik blir julen

Det har hittil dvelt noe usikkerhet rundt hvor kongefamilien skal feire julaften i år. Tradisjonen tro feirer kongeparet julaften sammen med kronprinsparet og Märtha Louise (49) og barna på Kongsseteren i Oslo annethvert år.

Det skal ikke ha vært planen i år.

I en pressemelding fra kongehuset kommer det nå frem hvordan deler av kongefamiliens jul blir.

GUDSTJENESTE: Se gudstjeneste direkte fra Slottskapellet, med blant annet artistene Frida Ånnevik og Vegard Bjørsmo. Video: NTB Vis mer

«I år vil kongeparet være sammen med barn og barnebarn julaften og første juledag på Skaugum. Kongeparet vil disse dagene bo på Bygdø kongsgård. Ellers i julen vil kongeparet være på Kongsseteren», kommer det frem i pressemeldingen.

Der opplyses det også at kronprinsfamilien vil være i Uvdal i romjulen.

Ifølge pressemeldingen vektlegger kongefamilien smittevernreglene, både de nasjonale og de lokale, når de skal feire jul sammen.

Annerledes på flere måter

Det er ikke til å legge skjul på at kongefamilien i år går inn i en litt spesiell julefeiring. Ikke bare på grunn av coronapandemien, men også fordi 1. juledag markerer ett år siden Ari Behn brått gikk bort.

KAN REDDE LIV: Maud Angelica Behns tale fra faren Ari Behns begravelse ble hyllet. Nå snakker hun igjen om selvmord - denne gangen i en kampanje for Helse Vest. Video: Helse Vest Vis mer

I løpet av året som har gått er det flere som sto Behn nær som har vært åpen om sorgen. Blant dem er datteren Maud Angelica Behn (17), som i bisettelsen i januar holdt en hjerteskjærende tale over sin fars kiste.

Talen har hun blitt roset for fra alle kanter i ettertid, og ble i høst tildelt Tara-prisen 2020 for «Årets modigste kvinne».

LES OGSÅ: Derfor gir han ikke julegaver

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer