I likhet med kongelige rundt i Europa har også den norske kongefamilien flere dyrebare gjenstander. Det er diademer og smykker som går i arv, dyre og flotte kjoler, samt møblement forbeholdt de kongelige.

Se den rocka detaljen: - Svindyrt
En av disse møblene er den ærverdige tronstolen som står på Stortinget. Den er det bare kongen som får sitte i, og den benyttes bare en gang i året - under den storslåtte åpningen av Stortinget.
For øyeblikket er tronstolen en av 100 gjenstander i utstillingen «Slottets håndverk - skapt gjennom 200 år» i dronning Sonjas kunststall.
Det er kuratorene Silje Nome Schiander og Sandra Lorentzen som har samlet inn gjenstandene.

Ingrids favoritt - se detaljen
Et mysterium
Tronstolen er på utlån fra Stortinget, og det er ikke vanlig at folk flest får bivåne det symboltunge møblementet på kloss hold.
Stolen har detaljerte utskjæringer, er trykket i mørk rød velur og har tynne lag av bladgull på seg.
Det er imidlertid mye med tronstolen som er ukjent. Det er for eksempel ingen som kjenner til hvem som har laget den, hvor den er laget, eller når den er laget. Avisa Oslo omtalte saken først.
Lorentzen, som er fagleder for kuratering og formidling for De Kongelige samlinger på Slottet forteller følgende til avisen:
- Vi skulle gjerne ha visst hvem som har laget stolen.

Vekker oppsikt i utlandet
Finnes ikke dokumentasjon
På Stortingets nettsider kommer det frem at det eldste fotografiet som viser stolen er fra åpningen i 1903. Det finnes imidlertid ingen dokumenter om stolens anskaffelse, ei heller omtale om stolen i årene etter 1866 ifølge Morgenbladets referater.
Det råder uenighet om stolens opprinnelse. Kunsthistoriker Geir Thomas Risåsen mener at stolen ble laget til slottets tronsal. Bakgrunnen skal være en beskrivelse i Hamars Budstikke i 1847 av en ny tronstol skåret av billedhugger Wilhelm Heinrich Hoffmann i 1847.
Beskrivelsen skal være såpass lik tronstolen at han mener det er sannsynlig at Hoffman laget den. Historikeren Eystein M. Andersen mener på sin side at stolen ble laget for Oscar I's kroning.
Han viser til kilder i Finansdepartementets arkiv i Riksarkivet som omtaler en tronstol i 1846 til nettopp det formålet. Han ble kronet i Sverige i 1844 og skulle etter planen krones i Norge i 1847 - det ble imidlertid utsatt på ubestemt tid.
LES OGSÅ: - Vi er så stolte av Ingrid