Tronstolen:

Mysteriet forblir uløst

Det er mye ved det norske kongehuset som er ukjent for folket - men det finnes en ting som ikke engang de kongelige vet.

STORTINGET: Tronstolen benyttes bare en gang i året. Foto: Heiko Junge / NTB
STORTINGET: Tronstolen benyttes bare en gang i året. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

I likhet med kongelige rundt i Europa har også den norske kongefamilien flere dyrebare gjenstander. Det er diademer og smykker som går i arv, dyre og flotte kjoler, samt møblement forbeholdt de kongelige.

En av disse møblene er den ærverdige tronstolen som står på Stortinget. Den er det bare kongen som får sitte i, og den benyttes bare en gang i året - under den storslåtte åpningen av Stortinget.

AVBILDET SAMMEN: Her kjører prinsesse Ingrid Alexandra og kjæresten Magnus inn til Skaugum sammen. Bilder: Andreas Fadum. Reporter: Caroline Vagle. Video: NRK. Klipp: Celina Morken. Se flere bilder her: https://www.seher.no/kongelig/tatt-pa-fersken-med-magnus/77008540 Vis mer

For øyeblikket er tronstolen en av 100 gjenstander i utstillingen «Slottets håndverk - skapt gjennom 200 år» i dronning Sonjas kunststall.

Det er kuratorene Silje Nome Schiander og Sandra Lorentzen som har samlet inn gjenstandene.

Et mysterium

Tronstolen er på utlån fra Stortinget, og det er ikke vanlig at folk flest får bivåne det symboltunge møblementet på kloss hold.

Stolen har detaljerte utskjæringer, er trykket i mørk rød velur og har tynne lag av bladgull på seg.

«NØDT ELLER SANNHET»: Vi har snakket med Isa Belle, som spiller «Olga», om hvordan hun opplevde kysset med Jonas Hammer. Video: Dagbladet og Se og Hør. Reporter: Celina Morken Vis mer

Det er imidlertid mye med tronstolen som er ukjent. Det er for eksempel ingen som kjenner til hvem som har laget den, hvor den er laget, eller når den er laget. Avisa Oslo omtalte saken først.

Lorentzen, som er fagleder for kuratering og formidling for De Kongelige samlinger på Slottet forteller følgende til avisen:

- Vi skulle gjerne ha visst hvem som har laget stolen.

Finnes ikke dokumentasjon

Stortingets nettsider kommer det frem at det eldste fotografiet som viser stolen er fra åpningen i 1903. Det finnes imidlertid ingen dokumenter om stolens anskaffelse, ei heller omtale om stolen i årene etter 1866 ifølge Morgenbladets referater.

Det råder uenighet om stolens opprinnelse. Kunsthistoriker Geir Thomas Risåsen mener at stolen ble laget til slottets tronsal. Bakgrunnen skal være en beskrivelse i Hamars Budstikke i 1847 av en ny tronstol skåret av billedhugger Wilhelm Heinrich Hoffmann i 1847.

«NØDT ELLER SANNHET»: Jonas Hammer får velge seg en valgfri kvinne å ta en bodyshot av. Video: Dagbladet TV / Se og Hør / Jenny Aas. Reporter: Celina Morken Vis mer

Beskrivelsen skal være såpass lik tronstolen at han mener det er sannsynlig at Hoffman laget den. Historikeren Eystein M. Andersen mener på sin side at stolen ble laget for Oscar I's kroning.

Han viser til kilder i Finansdepartementets arkiv i Riksarkivet som omtaler en tronstol i 1846 til nettopp det formålet. Han ble kronet i Sverige i 1844 og skulle etter planen krones i Norge i 1847 - det ble imidlertid utsatt på ubestemt tid.

LES OGSÅ: - Vi er så stolte av Ingrid

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer