Elizabeth II er død:

- Mye smerte

Kongehusekspert håper bestemorens død vil avslutte striden mellom prins Harry og prins William.

KJØLIG: Forholdet mellom de kongelige brødrene har de siste årene vært nærmest ikke-eksisterende. Foto: Dominic Lipinski / AFP / NTB
KJØLIG: Forholdet mellom de kongelige brødrene har de siste årene vært nærmest ikke-eksisterende. Foto: Dominic Lipinski / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag døde Storbritannias lengstlevende monark, Elizabeth II. Hun ble 96 år gammel. Hennes siste år var preget av flere familieskandaler.

Prins Andrews nære forhold og koblinger til avdøde Jeffrey Epstein er et langt, tornete kapittel for seg selv.

Men også prins Harrys ekteskap med hertuginne Meghan har slått sprekker i den britiske kongefamilien.

GÅTT BORT: Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Slik var hennes liv. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Kjølig forhold

Ekteparet trakk seg fra sine kongelige plikter i starten av 2020, og i fjor sendte de sjokkbølger over Storbritannia og resten av verden da de stilte opp i et omfattende intervju med Oprah Winfrey, som mange vil betegne som en drittpakke mot kongehuset.

Uttalelsene bidro ikke til at prins Harrys forhold til familien ble nærere, tvert imot. Og prins Harry og storebror prins William har tilsynelatende satt opp en høy mur mellom seg, og er ikke på talefot.

Kongelige fans fikk imidlertid håp om en forsoning da de to brødrene ble gjenforent da deres bestefar, prins Philip, døde i april i fjor. Da hadde de ikke møttes på 15 måneder. Brødrene skal ha fått muligheten til å snakke sammen, og planlegge sin neste gjenforening - avdukingen av prinsesse Diana-statuen to måneder senere.

NY KONGE: Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, om at kong Charles nå tar over tronen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Den gang trodde man at brødrene ville legge striden til side, men siden har de to ikke møttes. Prins Harry bor som kjent i California med kona og deres to barn.

Nå får de nok en mulighet til å legge konfliktene bak seg.

- Kan trigge forsoning

For selv om prins Harry har hatt et anstrengt forhold til kongefamilien, ikke bare sin egen bror, de siste åra, så har han tilsynelatende fortsatt sitt nære forhold til bestemoren.

- Vi vet at det er en rift mellom de kongelige brødrene som går dypt. Vi vet at det er en rift som har forårsaket dronningen mye smerte, og brødrene vil være sammen på Balmoral. Dette er første gang de har vært sammen, egentlig, siden hertugen av Edinburghs begravelse for nesten 18 måneder siden, sier kongehusekspert ved Vanity Fair, Katie Nicholl til ET.

- ALLTID VÆRT DER: Kulturkommentator i NRK og forfatter av boka «Årene med Elizabeth», Inger Merete Hobbelstad, om dronning Elizabeth og hennes betydning for britene. Reporter/video: Maja Walberg Klev Vis mer

- Jeg tror det er all grunn til å håpe at dette forhåpentligvis blir triggeren for en slags forsoning mellom disse to brødrene, som de siste 19 månedene egentlig har vært brødre krig, fortsetter hun.

Prins Harry dro som kjent til Balmoral torsdag, men rakk ikke fram i tide for å si farvel til bestemoren. Hertuginne Meghan ble igjen i England.

Nå gjenstår det å se om de to brødrene kan begrave stridsøksene når nok en sorg binder dem sammen.

LES OGSÅ: Får ny tittel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer