Märtha Louise vil ri for sin døde onkel

- Det er alltid trist når et familiemedlem dør, sier comeback-klare prinsesse Märtha Louise.

RIR FOR ONKELEN: Prinsesse Märtha Louise kunne fortelle til Seoghør.no fra pressekonferansen i forbindelse med hennes comeback på Oslo Horse Show at hun skal ri for sin avdøde onkel, Haakon Haraldsen.  Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
RIR FOR ONKELEN: Prinsesse Märtha Louise kunne fortelle til Seoghør.no fra pressekonferansen i forbindelse med hennes comeback på Oslo Horse Show at hun skal ri for sin avdøde onkel, Haakon Haraldsen. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Førstkommende lørdag gjør prinsesse Märtha Louise (45) comeback i Oslo Horse Show - 25 år etter at hun åpnet ridekonkurransen.

Der skal hun møte noen av verdens beste sprangryttere i duell, sammen med tre andre tidligere norske sprangprofiler.

Torsdag formiddag ble det arrangert en pressekonferanse om prinsessens tilbakekomst på hesteryggen, der de oppmøtte fikk se henne på hesteryggen igjen.

Rir for onkelen
Kun få timer etter at det ble kjent at prinsessens onkel, Haakon Haraldsen (95), hadde gått bort, stilte hun på pressekonferansen. 

Haakon var blant annet  fadder til prinsessen. Til Seoghør.no forteller hun under pressekonferansen at hun har planer om å ri for sin avdøde onkel. 


 - Det er alltid trist når et familiemedlem dør, men det er også sånn at jeg vil gjøre det for ham, sier Mãrtha Louise.

GIKK BORT: Torsdag ble det kjent at dronning Sonjas bror, Haakon Haraldsen, har gått bort. Her er han sammen med kona Lis. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
GIKK BORT: Torsdag ble det kjent at dronning Sonjas bror, Haakon Haraldsen, har gått bort. Her er han sammen med kona Lis. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer

- «Grugler» meg

Det var ikke bare prinsessen pressekonferansen ble arrangert for. I forbindelse med det som omtales som «tidenes comeback» skal fire pensjonerte ryttere ri denne helga. Blant dem er Märtha Louise, som for anledningen var i lattermildt humør. 

- Jeg tror vi «grugler» oss, som barna sier. En følelse av å glede og å grue seg. Det gjør i hvert fall jeg, sier prinsessen på konferansen. 

I helgen er det ventet over 20 000 besøkende på Oslo Horse Show. Prinsessen forteller at hun er nervøs, men at hun gleder seg til å hoppe i salen igjen. 

Hun har imidlertid ingen planer om å komme på toppnivå igjen.

- Jeg vil ikke konkurrere aktivt igjen, men jeg vil være med barna på stevner. Jeg har et visst konkurranseinstinkt, men vil først og fremst være med barna. Det kan hende at jeg trer litt tilbake, sier hun, men benekter at hun har planer om å kjøpe egen hest.

Derfor sluttet hun

Under pressekonferansen kastet også prinsessen lys over hvorfor hun ga seg på toppen i 2000.

Hun forklarer at det var stevner hver helg, mye reising, store avstander og mye fokus på sporten.

- Jeg kjente at jeg ikke hadde den samme entusiasmen lenger. Jeg kjente at jeg ville ha et vanlig liv med venner og helgeturer. Det er et ganske høyt tempo, og jeg hadde nådd grensen. Og har man først kommet dit, går resultatene også nedover, forklarer Märtha.

HESTEGLAD: Prinsesse Märtha Louise var en dreven sprangrytter i mange år. Her i Lier i 1999, sammen med hesten Lenaro.  Foto: NTB scanpix
HESTEGLAD: Prinsesse Märtha Louise var en dreven sprangrytter i mange år. Her i Lier i 1999, sammen med hesten Lenaro. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prinsessen forklarer at det er spesielt å kunne få kontakt med dyrene, og at man får en slags ro inne i stallen. Hun kjenner ikke hesten hun skal ri med på lørdag spesielt godt, men merker allerede at hun har fått en kjemi med den.

- Det var som om den skjønte min måte å ri på, sier hun. 

Begynte som åtteåring 

Prinsessen har ligget i hardtrening en lang periode i forkant av konkurransen, og setter seg i salen med «skrekkblandet fryd», het det i pressemeldingen fra Kingsland Oslo Horse Show som ble sendt ut forrige uke.

Märtha Louise begynte med ridning allerede som åtteåring, men la opp som profesjonell sprangrytter for 15 år siden. Hun var på et høyt nivå i sprangridning i mange år. Hun fikk mange gode plasseringer i en rekke internasjonale mesterskap før hun la opp.

Imidlertid gjorde prinsessen et slags «hestecomeback» allerede i våres.

Da ble det nemlig kjent at hun er blitt bidragsyter i det nye, norskeide og eneste internasjonale hestemagasinet på markedet, EQUILIFE.

PROFF: Prinsessen begynte å ri allerede som åtteåring. Her er hun fotografert i 1996, på heten Midnight Bay.  Foto: NTB scanpix
PROFF: Prinsessen begynte å ri allerede som åtteåring. Her er hun fotografert i 1996, på heten Midnight Bay. Foto: NTB scanpix Vis mer

30. september publiserte EQUILIFE en video på YouTube i anledning Märtha Louises comeback. Der forteller hun om hva hun har savnet mest ved det å tilbringe tid i stallen:

- Den kontakten med hestene. Det å høre kjevene stå og tygge, og ha den kontakten. Stå og gråte på skulderen deres, le med dem... De er jo så utrolig sterke, og følsomme, og flotte. Lyttende.

Ridende far

I starten av august kom meldingen om at prinsessen skulle skille seg fra sin mangeårige ektemann, forfatter og kunstner Ari Behn.  Sammen har de barna Maud Angelica (13), Leah Isadora (11) og Emma Tallulah (8). 

At paret på tross av skilsmissen har like hobbyer, hersker det liten tvil om. Forrige uke kunne følgere av Ari på Instagram se at forfatteren var på rideferie i Spania, hos «Det Store Spranget»-profilen Don Alfonso.

Til Dagbladet fortalte han at oppholdet var bra. 

- Verdens beste lekegrind. Og med verdens beste lekekamerater, Magnus Rønningen og Don Alfonso. Helt ærlig? Magnus den råeste rytter jeg har sett. Det nærmeste jeg kommer Ronaldo på hesteryggen, skriver Behn til Dagbladet.

Han forteller at Rønningen filmet han fra hesteryggen, både sittende baklengs og delvis hengende under hesten. Han er svært fornøyd med resultatet.

Det hadde aldri blitt en så bra video fra bil, hehe, skriver 44-åringen.

Foruten å kose seg på hesteryggen, sparte ikke Ari på komplimentene når det kommer til hvordan han ville beskrive området i Spania.

- Andalucia er hjertet av spansk kultur. Hest og okse. Rødt kjøtt, vin og sherry. Matadorer og hestefolk. Lær og sand, forklarte han blant annet. 

LAG OGSÅ: Kong Carl Gustafs søster rammet av blodkreft

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer