Prins Philips begravelse:

- Møtt av en kald skulder

William, Harry og Kate slo følge etter begravelsen - men familiekonflikten er angivelig ikke løst av den grunn.

ET SISTE FARVEL: I bestefarens begravelse ble Harry og William gjenforent etter skandaleintervjuet i mars. Foto: Ruba / Backgrid UK / NTB
ET SISTE FARVEL: I bestefarens begravelse ble Harry og William gjenforent etter skandaleintervjuet i mars. Foto: Ruba / Backgrid UK / NTB Vis mer
Publisert

Lørdag tok den britiske kongefamilien et siste farvel med prins Philip i St. Georges kapell i Windsor. Dronning Elizabeths (94) ektemann døde fredag 9. april, 99 år gammel.

Begravelsesseremonien gikk rolig for seg. Kun 30 gjester var til stede på grunn av pandemien, i all hovedsak den nærmeste familien - deriblant barnebarna prins William (38) og prins Harry (36).

De tok også del i begravelsesprosesjonen som gikk fra Windsor slott. Dette er første gang prinsebrødrene har vist seg sammen i offentligheten på godt over ett år, da Harry og kona hertuginne Meghan (39) trakk seg tilbake fra sine kongelige plikter.

Mange hadde nok Meghan og Harrys famøse intervju med Oprah Winfrey (67) i tankene da prinsene ble gjenforent lørdag. Det dukket opp utallige overskrifter om et trøblete brødreforhold etter at intervjuet gikk på lufta i begynnelsen av mars - og «alles øyne» var rettet mot Harry og William på bestefarens begravelsesdag.

PRINS PHILIP: Prins William og prins Harry går sammen ut av begravelsen til prins Philip. Vis mer

Gikk sammen

Prinsebrødrene tok del i begravelsesprosesjonen - men gikk ikke ved siden av hverandre. Fetteren Peter Phillips (43) hadde nemlig plassen mellom dem i følget bak prins Philips kiste.

William og Harry gikk heller ikke sammen inn i St. Georges kapell - men det gjorde de på vei ut. Da seremonien var over rundt klokka 17.00 norsk tid, slo prins Harry følge med broren og kona hertuginne Kate (39) tilbake til Windsor slott.

Etter at trioen hadde takket biskop David Conner for seremonien, gikk prins Harry mellom broren og svigerinnen mens de småsnakket med hverandre.

CNNs kongehuskommentator Victoria Arbiter skrev på Twitter lørdag at mange av gjestene droppet å kjøre bil tilbake til Windsor slott etter begravelsen, og heller tok beina fatt.

- Etter å ha vært separert i kapellet, kunne de nå komme sammen og være en trøst for dronningen, skrev Arbiter.

«FREDSMEGLER»: Kate lot etter hvert prinsene gå for seg selv opp til Windsor slott. Foto: Ruba / Backgrid UK / NTB
«FREDSMEGLER»: Kate lot etter hvert prinsene gå for seg selv opp til Windsor slott. Foto: Ruba / Backgrid UK / NTB Vis mer

Bildene av brødrene har fått mye oppmerksomhet, og i britiske medier blir hertuginne Kate søndag omtalt som en «fredsmegler» etter begravelsen. På vei til Windsor slott etter seremonien trakk hun seg tilbake slik at bare de to brødrene gikk ved siden av hverandre, skriver Daily Mail.

Likevel skal ikke prins Harry ha blitt tatt særlig godt imot av familien etter at han ankom hjemlandet for å delta i bestefarens begravelse. En kilde hevder at han skal ha blitt møtt av en kald skulder.

BEGRAVELSE: Dronning Elizabeth satt alene da hun tok et siste farvel med ektemannen sin gjennom 73 år, prins Philip. Nå rører bildet en hel verden. Foto: AP Vis mer

- Ironisk nok er prins Andrew den eneste som har vist sympati for ham. Han vet hvordan det oppleves å være på utsiden, både selv og på grunn av Sarah Ferguson (ekskona, journ.anm.) sier kilden til tabloidavisen.

- Det er lite sympati for ham etter det han og Meghan sa i Oprah-intervjuet, legger kilden til.

Kilden hevder også at prinsesse Anne (70), prins Edward (57) og grevinne Sophie (56) er blant dem som angivelig fortsatt er opprørt på grunn av Harry og Meghans intervju med Winfrey.

Går verden rundt

Prins Philips begravelse lørdag ettermiddag ble sterkt preget av den pågående pandemien. Alle gjestene bar munnbind og holdt avstand. Av smittevernhensyn satt også dronningen for seg selv under seremonien.

Bildet av den enslige majesteten har gått verden rundt etter begravelsen.

I et eget hjørne i St. Georges kapell, kledd i sort og med munnbind på seg, tok hun et siste farvel med ektemannen sin gjennom 73 år.

FRIVILLIG: Prins William avslører hvordan han og hertuginne Kate har bidratt under coronakrisen. Video: Kensington Royal Vis mer

Mange har latt seg røre av bildet av dronningen.

«Med coronarestriksjoner strengt håndhevet så satt noen av dronning Elizabeths slektninger i små familiegrupper med ektefeller og barn for å minnes hennes ektemann prins Philip. Mens hun satt alene på enden av en seterad - og for mange som så på hjemme i stuene var synet av en dronning som nylig var blitt enke dagens tristeste bilde», skrev storavisen New York Times.

TV-profil Piers Morgan (56) har reagert slik:

«Har dere noen gang sett et mer hjerteskjærende bilde av dronningen? Den grusomme separasjonen og ensomheten som så mange har lidd under pandemien er nå vist av verdens mest berømte kvinne, i det hun tar farvel med mannen sin gjennom 73 år. Bare trist», skrev Morgan på Twitter.

LES OGSÅ: Røper koronasykdom

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer