Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit:

Møter flyktninger og spedalske i Afrika

Kronprinsparets offisielle besøk i Etiopia er i gang.

ETIOPIA: Etiopia er et stort transittland for flyktninger, og de får også en jevn strøm mennesker over grensa fra mange av nabolandene. Leiren kronprinsparet skal besøke ligger i nord-øst og huser mange flytninger fra nabolandet Eritrea. Her er kronprinsparet på besøk i en liten landsby i Ghana i 2011. Foto: NTB Scanpix
ETIOPIA: Etiopia er et stort transittland for flyktninger, og de får også en jevn strøm mennesker over grensa fra mange av nabolandene. Leiren kronprinsparet skal besøke ligger i nord-øst og huser mange flytninger fra nabolandet Eritrea. Her er kronprinsparet på besøk i en liten landsby i Ghana i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Se og Hør): Kronprins Haakon (44) og kronprinsesse Mette-Marit (44) har i dag, mandag, ankommet Addis Abeba, hovedstaden i Etiopia.

Kronprinsparet skal i løpet av de kommende dagene gjennom et variert program.

Ettersom det er et offisielt besøk, er første post på programmet en høytidelig velkomstseremoni i presidentpalasset.

Mette-Marit og Haakon blir ønsket velkommen til landet av president Maluta Teshome, som har sittet med makten siden 2013.

Forberedt av ambassadøren

Kronprinsparet skal også benytte sin første dag av besøket til en arbeidslunsj med Norges ambassadør til Etiopia, Andreas Gaarder.

Gaarder har også vært i Oslo og hatt en orientering for de kongelige på Slottet. Dette er vanlig før store offisielle reiser, slik at de kongelige skal møte best mulig forberedt.

Dagen før det offisielle besøket startet i Vietnam, startet danset Haakon og Mette-Marit i en park, og la ut bilde på sosiale medier. Da de besøkte Orknøyene gjemte de seg bort på en romantisk italiensk restaurant.

I Canada gikk de på restaurant med statsminister Justin Trudeau og kona, men ingen vet foreløpig hva de skal gjøre på den eneste «frikvelden» i Etiopia.

Saken fortsetter nedenfor.

5-STJERNERSHOTELL: Kronprinsparet bor på 5-stjernershotellet Sheraton under sitt besøk i Etiopia. Foto: Andreas Fadum
5-STJERNERSHOTELL: Kronprinsparet bor på 5-stjernershotellet Sheraton under sitt besøk i Etiopia. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Kaffesmaking og sykehusbesøk

Etiopia er et av verdens aller fattigste land, og ifølge FN lever 39% av innbyggerne i ekstrem fattigdom.

Mette-Marit og Haakon har en rekke poster på programmet under det offisielle besøket. I tillegg til statsbankett og formelle møter med presidenten skal også kronprinsparet ut i felten.

Mette-Marit og Haakon skal blant annet på en utflukt på landsbygda og se på et prosjekt som forhindrer jorderosjon.

Flere norske bistands- og misjonsorganisasjoner er representert i Etiopia, og kronprinsparet skal også få innblikk i arbeidet som nedlegges i landet.

FARGEKLATTER: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er glade i Afrika. Her fra besøket i Ghana 2011, hvor de kledde seg i lokale drakter. Foto: NTB Scanpix
FARGEKLATTER: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er glade i Afrika. Her fra besøket i Ghana 2011, hvor de kledde seg i lokale drakter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etiopia er en stor kaffeeksportør, og flere norske kaffebarer serverer rykende fersk morgenkaffe brygget på etiopiske kaffebønner.

De kongelige gjestene fra Norge skal også delta på kaffesmaking.

MØTER MENNESKER: Hjertevarme Mette-Marit har godt lag med barn. Under besøket i Etiopia står også flere møter med barn på programmet . Foto: NTB Scanpix
MØTER MENNESKER: Hjertevarme Mette-Marit har godt lag med barn. Under besøket i Etiopia står også flere møter med barn på programmet . Foto: NTB Scanpix Vis mer

Både Haakon og Mette-Marit er for øvrig svært glade i kaffe. Da de stilte opp for pressen for aller første gang, gikk det nyforelskede paret innom en kaffebar på St. Hanshaugen før de satte seg på en benk i parken og drakk kaffe mens pressen tok bilder.

Helse og utdanning står også på programmet. Til tross for at Etiopia er et fattig land bruker de nesten 25 % av statsbudsjettet på utdanning.

Mette-Marit og Haakon skal dessuten møte spedalske pasienter på et sykehus. Og på besøkets siste dag flyr følget nordover til flyktningleiren Hitsats Refugee Camp i Shire.

I leiren er det satt i gang en rekke prosjekter for å utdanne flyktningene, som kronprinsparet skal få innblikk i. De fleste flyktningene kommer fra nabolandet Eritrea.

Etter planen skal kronprinsparet også møte en familie og få innblikk i deres sterke historie.

Dette er for øvrig ikke første gangen kronprinsparet er i Afrika.

Kronprinsessen har flere ganger besøkt kontinentet, og 2011 reiste kronprinsparet til Ghana på Afrikas vestkyst.

Mette-Marit og Haakon har også besøkt flyktningeleire tidligere. Under besøket i Jordan i 2014 ble det et gripende møte med syriske flyktninger i verdens største flyktningeleir.

Se og Hørs team er med på hele Afrika-reisen og kommer med daglige oppdateringer fra Etiopia.

LES OGSÅ: Hadde tenkt å kalle prinsesse Ingrid Alexandra noe helt annet