Hertuginne Meghan røper spontanabort:

Mistet sitt andre barn

«Timer senere lå jeg i en sykeseng og holdt min ektemanns hånd», skriver hertuginnen.

ÅPEN: Hertuginne Meghan avslører at hun mistet ufødt barn. Hoffekspertene hyller henne. Video: Caroline Vagle og Anders Johan Stavseng. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag formiddag skriver hertuginne Meghan (39) åpenhjertig om å ha opplevd spontanabort. Det gjør hun i en kronikk i New York Times.

Det hele startet som en vanlig juli-morgen, men plutselig skjønte hertuginnen at noe var galt.

Hertuginne Meghan skriver at hun nettopp hadde skiftet bleie på sønnen Archie (1) da smerten fra en skarp krampe hugget til i henne. Hun sank sammen på gulvet, med sønnen i armene.

- Jeg visste, mens jeg knuget mitt førstefødte barn, at jeg mistet mitt andre, skriver Meghan åpenhjertig.

- Uutholdelig sorg

«Timer senere lå jeg i en sykeseng og holdt min ektemanns hånd. Jeg kjente den klamme håndflaten hans og kysset knokene hans, våte av begges tårer», skriver hun videre, og forteller at hun forestilte seg hvordan de skulle komme seg gjennom det.

ÅPENHJERTIG: Hertuginne Meghan avslører at hun mistet sitt ufødte, andre barn. Foto: Splash News / NTB
ÅPENHJERTIG: Hertuginne Meghan avslører at hun mistet sitt ufødte, andre barn. Foto: Splash News / NTB Vis mer

Det var ikke kjent at hertuginnen og prins Harry (36) ventet nok et barn.

«Å miste et barn betyr å bære en nesten uutholdelig sorg, opplevd av mange, men snakket om av få. I smerten av tapet vårt innså ektemannen min og jeg at i et rom med 100 kvinner, har 10 til 20 av dem opplevd spontanabort. Likevel forblir samtalen tabu, full av uberettiget skam, og en evig sirkel av ensom sorg», fortsetter hun.

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Hertuginnen skriver videre at når noen snakker ut, åpner de opp for at andre skal følge etter. Hun forteller også at sorgen ofte blir lettere når noen bryr seg og ønsker å lytte.

«Ved å bli invitert til å dele vår smerte, tar vi det første steget mot å leges», fortsetter hun, og oppfordrer leserne til å spørre hverandre om de har det bra.

Roser hertugparet

Det ble hun nemlig selv i et intervju i fjor, som hun i kronikken også ser tilbake på. Hertuginnen forteller at hun kjente på et press om å fremstå på en måte hvor alt latet til å være i skjønneste orden uten at det var det.

39-åringen retter også fokus mot den politiske situasjonen i USA - blant annet «Black Lives Matter»-bevegelsen og coronapandemien. Hertuginnen skriver at det er mange som har opplevd sorg og smerte dette året.

TAR TIL TÅRENE: Prins Harry blir svært sentimental når han snakket om foreldrerollen under den årlige WellChild Awards i London. Video: NTB Scanpix / Rød Løper Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, roser hertugparet for åpenheten.

- Jeg tenker det er viktig at Meghan snakker høyt om dette. På den måten fjerner hun tabu, og setter ord på en sorg mange har følt og føler på. For som hun skriver selv er det veldig mange som opplever å spontanabortere, men likevel få som snakker om det, sier Vagle

Verner om privatlivet

Meghan og prins Harry (36) ble 6. mai i fjor foreldre for første gang. De kunne da ønske vesle Archie Harrison Mountbatten-Windsor velkommen til verden.

Hertugparet av Sussex har det siste halvåret befunnet seg i Los Angeles, etter å ha flyttet rundt om i Nord-Amerika en god stund. Da de kunngjorde at de skulle takke for seg og sine kongelige plikter, tok det ikke lang tid før nyheten om at de var på flyttefot ble sluppet.

STOLTE: Hertuginne Meghan og Prins Harry er takknemlige for at covid-19 har gjort at de reiser mindre - de har fått med seg flere av sønnen Archies milepæler. Video: Malala Fund Vis mer

De to uttaler seg sjelden om privatlivet sitt, og verner spesielt godt om den lille sønnen. Det kom derfor overraskende på mange da de delte detaljer om ham tidligere i høst.

- Vi tilbringer så mye tid med den lille som mulig, sa paret i forbindelse med en prat med fredsprisvinneren Malala Yousafzai.

- Vi har begge vært der for hans første skritt, hans første løping, hans første fall. Hans første alt, sa prins Harry stolt.

Kongelig baby

Det var en meget stolt prins Harry som i mai 2019 kunngjorde at han og kona hadde fått en sønn.

- Jeg har ikke vært til stede under mange fødsler, dette er faktisk min første. Det var fantastisk, overveldende og jeg er utrolig stolt av min kone. Som enhver far og forelder sier er barnet helt fantastisk, så denne lille krabaten er til å dø for. Jeg er i himmelen, sa han.

STOLT PAPPA: Hertuginne Meghan og prins Harry viste frem sønnen Archie på offisiell reise til Cape Town. Video: Instagram/@sussexroyal / Rød Løper Vis mer

Paret valgte å gi ham navnet Archie Harrison Mountbatten-Windsor, som overrasket mange. The Guardian skrev på kommentatorplass at navnet trolig er valgt fordi foreldrene vil at sønnen skal få en så normal oppvekst som mulig.

LES OGSÅ: - Nektet å oppfylle Harrys ønske

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer