MISTER TITLENE: Prins Harry og hertuginne Meghan mister titlene sine til våren. Foto: NTB scanpix
MISTER TITLENE: Prins Harry og hertuginne Meghan mister titlene sine til våren. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prins Harry og hertuginne Meghan:

Mister titler og pengene

Dronning Elizabeth støtter barnebarnets avgjørelse.

Publisert

Dronning Elizabeth har talt. Etter alt bråket som har stått på med prins Harry og hertuginne Meghan, kommer hun nå med en uttalelse.

«Jeg anerkjenner utfordringene de har opplevd som følge av den intense situasjonen de siste to åra, og jeg støtter deres ønske om et selvstendig liv», heter det i en uttalelse.

Det kommer også frem at de mister titlene sine til våren. Det bekrefter Buckingham Palace, ifølge Sky News. Det er i hovedsak snakk om betegnelsen HRH, eller Hennes/Hans Kongelige Høyhet. Her i Norge har prinsesse Märtha Louise sagt fra seg det samme.

Nytt liv

Paret har også sagt seg villige til å tilbakebetale midler de har mottatt for å pusse opp Frogmore Cottage, deres hjem i England.

- Hertugparet av Sussex er takknemlige overfor dronningen og resten av den kongelige familien for den pågående støtten de har fått mens de nå går videre til det neste kapittelet i livene deres, heter det i en uttalelse.

STRID: Det skal være stor uenighet innad i den britiske kongefamilien etter at det ble klart at Meghan og Harry ønsker å trekke seg tilbake. Se og Hørs kongehusekspert forklarer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Videre står det at de er innforstått med at de må trekke seg tilbake fra alle kongelige plikter, også det som handler om offisielle militære tilstellinger. Derfor vil de heller ikke motta apanasje, slik resten av familien gjør.

- Med dronningas velsignelse vil Sussex-paret fortsette å opprettholde sine private affærer. Selv om de ikke lenger representerer dronningen formelt sett, har de sagt at alt de gjør fremover skal være i tråd med dronningas verdigrunnlag.

Lommeboka lukkes og titlene forsvinner fra våren 2020, opplyser Buckingham om. De vil tvilsomt lide noe økonomisk nød. Paret har fått jobbtilbud både her og der, og kan trolig tjene millioner ganske enkelt om de vil det.

- En nedgradering

Anders Johan Stavseng, kongehusekspert i Se og Hør, forteller at avgjørelsen lå i kortene.

- Det lå i kortene at Meghan og Harry ville bryte ut, men at dronning Elizabeth stripper de for titler kom overraskende på. Å frata hertugparet Kongelig Høyhet-titler er en nedgradering. Det er kanskje dette Meghan og Harry ønsker, sier han til Dagbladet, men understreker at de fortsatt er kongelige - selv om de mister en tiltaleform.

Dersom hertugparet ønsker å bli et forretningspar kan avgjørelsen være lur, mener Stavseng. Det var nemlig derfor prinsesse Märtha Louise sa fra seg sin tittel. Han tror pengene vil komme på løpende bånd for paret framover.

- Harry og Meghan kommer til å håve inn penger på sine hertugtitler. Selv om de takker. nei til apanasje er den bare småtterier i forhold til hva som vil vente dem på utsiden av kongehuset. Paret har fortsatt tenkt å bruke Sussex Royal som varemerke, så på en måte vil de dra inn penger i egenskap av å være kongelige, mener han.

Kaotisk uke

Det var vanskelig å forutse at hertugparet forrige uke brått kunngjorde at de ønsket å trekke seg tilbake fra sine offisielle plikter. De ønsker å være økonomisk uavhengige, mindre synlige og vil dele tida si mellom Storbritannia og Nord-Amerika.

- Etter mange måneder med tenking og interne diskusjoner, har vi truffet en beslutning om å dette året gjøre en overgang for å skille ut en ny progressiv rolle i institusjonen, uttalte hertugparet i en melding.

Både internt og eksternt slo nyheten ned som lyn fra klar himmel, og et hav av overskrifter, påstander og spekulasjoner var i gang. Dronningen har nå stilt seg bak avgjørelsen, men skal ikke ha vært begeistret i starten. Flere andre har også uttrykt sin støtte til de to - som nå skaper rojal historie med beslutningen.

Se og Hør kommer med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer