Dronning Margrethe:

Mister sønnens store dag

Dronning Margrethe vil sitte til sin død, og mister dermed sønnens kroningsdag.

MISTER KRONING: Dronning Margrethe er klar på at hun ikke vil være til stede under sønnens viktigste dag - nemlig kroningen. Hun vil nemlig være død. Foto: NTB Scanpix
MISTER KRONING: Dronning Margrethe er klar på at hun ikke vil være til stede under sønnens viktigste dag - nemlig kroningen. Hun vil nemlig være død. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke, torsdag 16. april, fylte dronning Margrethe av Danmark 80 år. Hun har sittet på tronen helt siden 1972, og har gjennom årene markert seg som en svært folkekjær og populær dronning.

Dermed er det kanskje ikke så rart at dronningen ikke har noen planer om å abdisere med det første - i likhet med vår egen kong Harald.

Som vi ser i kongehus i andre land, har allerede flere konger abdisert fra sin stilling som følge av alder og sykdom. I et større intervju med Dagens Næringsliv i fjor avslørte kongen imidlertid at det ikke engang er et tema for hans del.

- Jeg har avlagt en ed til Stortinget som jeg mener varer livet ut. Så enkelt er det, sa kongen til avisen den gang, og la til:

- Det er blitt tradisjon i dette landet for at vi holder på til «the bitter end».

Og skal vi tro dronning Margrethe, gjelder det samme i Danmark. De har nemlig heller ikke en tradisjon på at regenter abdiserer, og dronningen har ved flere anledninger påpekt at hun har planer om å sitte på tronen helt frem til sin død.

- I Norge er det ikke tradisjon for at kongen abdiserer, heller ikke i Storbritannia, Danmark og Sverige, har Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, tidligere uttalt.

Det betyr dermed at hun ikke vil ha muligheten til å overvære kroningen av sin eldste sønn når tiden er inne for ham å bli konge.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Skal få frihet

Da dronningen nylig fikk spørsmål om hvordan det blir å ikke være til stede på den største dagen i kronprins Frederiks liv, mener hun det blir bra for sønnen å få den friheten hun selv fikk da hun ble utnevnt til dronning.

- Det hører jo med. Men så vil man også at han aldri skal tenke «Hva sier hun om dette?». Han kan nøye seg med å tenke «Hva ville hun sagt om dette?» Det er noe helt annet, sier hun i et intervju med Ud & Se, gjengitt av danske BT, og fortsetter:

- Man skal ha friheten til å gjøre det på sin egen måte - det syns jeg er veldig viktig. Den friheten fikk jeg, og den skal også han få.

Ifølge BT mimrer også dronningen tilbake til den kalde januardagen i 1972, da hun sto på balkongen ved Christiansborg slott i København og ble utnevnt til regent. Dagen før, 14. januar, hadde hennes far, kong Frederik, gått bort.

NY REGENT: 31 år gammel ble Margrethe utnevnt til ny regent i Danmark, og ble dermed dronning. Her er hun avbildet sammen med tidligere statsminister Jens Otto Kragh under seremonien. Foto: NTB Scanpix
NY REGENT: 31 år gammel ble Margrethe utnevnt til ny regent i Danmark, og ble dermed dronning. Her er hun avbildet sammen med tidligere statsminister Jens Otto Kragh under seremonien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Som 31-åring skulle hun dermed ta over tronen - en oppgave som i utgangspunktet ikke var ment til henne ved fødselen. Det ble nemlig først avgjort i 1953, etter at danskene avholdt en stemmegivning for å endre tronfølgeloven.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

Populær dronning

Som tidligere nevnt er dronningen blitt svært populær med årene. I en spørreundersøkelse gjennomført av YouGov for BT, kommer det frem at dronningen fremdeles i stor grad har befolkningens støtte etter nesten 50 år på tronen.

76 prosent svarte nemlig at de er fornøyde eller svært fornøyde med dronningens jobb. Mindre enn tre prosent var misfornøyd.

Om kronprins Frederik oppnår det samme den dagen han blir konge, gjenstår fremdeles å se. Margrethe mener, ifølge Ud & Se, imidlertid at det kan være en fordel at sønnen skal ta over for henne, fremfor en mann - på samme måte som hun tok over for det motsatte kjønn.

Ifølge dronningen kan kronprinsen dermed ikke sammenlignes med henne på samme måte som hvis han ble utnevnt til konge etter en annen konge.

LES OGSÅ: - Jeg er ingen god farmor

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer