Marie-Chantal:

Milliardærarvingen ble brått kongelig

Den tidligere kronprinsessen, Marie-Chantal, måtte overtales i et år før hun dro på date med kronprinsen.

KONGELIG: I 1995 giftet amerikanske Marie-Chantal Miller seg med kronprins Pavlos av Hellas og Danmark. Men det var ingen selvfølge at nettopp de to skulle ende opp sammen. Foto: NTB Scanpix
KONGELIG: I 1995 giftet amerikanske Marie-Chantal Miller seg med kronprins Pavlos av Hellas og Danmark. Men det var ingen selvfølge at nettopp de to skulle ende opp sammen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Monarki kan av mange oppleves som en utdatert styreform, kanskje særlig fordi det har blitt så få av dem på verdensbasis. I tillegg har mange kongehus mistet stort sett all reell makt med åra, som gjør at de står igjen primært som et symbol. Andre har derimot valgt å avskaffe monarkiet helt, som grekerne i Hellas.

Det betyr derimot ikke at de kongelige har gitt helt opp. Den greske kongefamilien bruker fortsatt titlene sine, selv om de fleste av dem bor andre steder i verden - i eksil.

Det er ingen tvil om at det politiske klimaet i Hellas tidvis kan være ambivalent, og for egen sikkerhet har mange rømt moderlandet.

Kronprinsesse Marie-Chantal (51) av Hellas og Danmark har derimot aldri fått oppleve et monarki i det europeiske landet førstehånds. Hun giftet seg med kronprins Pavlos (53), sønnen til kong Konstantin II av Hellas og Anne-Marie av Danmark, i 1995 - flere år etter at monarkiet i Hellas forsvant.

MANN OG KONE: Marie-Chantal og Pavlos giftet seg i 1995. Nå snakker hun om livet som kongelig i et nytt intervju. Foto: NTB Scanpix
MANN OG KONE: Marie-Chantal og Pavlos giftet seg i 1995. Nå snakker hun om livet som kongelig i et nytt intervju. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Fantastiske svigerforeldre

I dag har paret fem barn sammen, og bor i New York. Veien fra å være relativt normal til å bli kongelig har på ingen måte vært enkel for den amerikanske prinsessen. I et intervju med danske B.T. forteller hun nå åpent om alle prøvelsene hun har vært igjennom de siste 25 åra.

- Jeg er så velsignet som har så fantastiske svigerforeldre. De er en veldig sammensatt og lykkelig familie, som alltid får meg til å føle meg velkommen - uansett hva, sier hun til den danske avisa.

Svigermoren Anne-Marie er søsteren til Danmarks dronning Margrethe (80), og ektemannen Pavlos er dermed den danske monarkens nevø.

Marie-Chantals nåværende liv står imidlertid i sterk kontrast til hvordan livet hennes var for godt over 25 år siden, før hun møtte den greske kronprinsen. Marie-Chantal Miller, som hun het den gang, kom på ingen måte fra arbeiderklassen, og var vant til et liv i luksus.

Som datter av tax free-milliardæren Robert Miller (87) har hun hatt en oppvekst de færreste kan skryte på seg, og i barndommen bodde hun blant annet i Hongkong, der faren sakte, men sikkert bygget opp tax free-imperiet.

HELE HURVEN: Marie-Chantal og kronprins Pavlos har hele fem barn sammen. Her er hele gjengen i 2008. Foto: NTB Scanpix
HELE HURVEN: Marie-Chantal og kronprins Pavlos har hele fem barn sammen. Her er hele gjengen i 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Da jeg var liten, var min far travelt opptatt med å bygge opp forretningen. Men selv om han hadde det travelt, insisterte han likevel alltid på at vi skulle sitte sammen og spise frokost, sier Marie-Chantal, som minnes en fin barndom til tross for at faren jobbet mye.

Ifølge Forbes hadde Robert Miller en nettoformue på svimlende 5.5 milliarder dollar per april 2020. Marie-Chantal har selv en finger med i spillet, og sitter som styremedlem i farens selskap.

Overdådig bryllup

På midten av 1990-tallet skulle imidlertid livet til amerikanske Marie-Chantal Miller endre seg betraktelig. At hun skulle ende opp med den eldste sønnen til dronning Anne-Marie og Konstantin II, som var Hellas' kongepar fram til monarkiet ble avskaffet i 1974 - var overhodet ingen selvfølge.

Kronprinsessen har tidligere uttalt at hun møtte Pavlos på en «blinddate». Det var en av 51-åringens nære venninner som satt opp møtet mellom dem, men Marie-Chantal måtte overtales i et helt år før hun omsider møtte kronprinsen for første gang.

EVENTYRBRYLLUP: Slik så det ut da Marie-Chantal og Pavlos giftet seg i London i 1995. Foto: NTB Scanpix
EVENTYRBRYLLUP: Slik så det ut da Marie-Chantal og Pavlos giftet seg i London i 1995. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi klikket. Det var kjærlighet ved første blikk. Jeg visste at han var personen jeg skulle gifte meg med, fortalte hun i et intervju med Vanity Fair i 2008.

Og giftermål ble det. Marie-Chantal og Pavlos giftet seg i et storslått bryllup i London 1. juli 1995, i det som går for å blant de mest overdådige bryllupene i Storbritannia gjennom tida. Bryllupet ble påkostet av faren Robert Miller, og skal ha hatt en prislapp på utrolige 1.5 millioner dollar. Over 1400 gjester deltok - blant dem dronning Elizabeth (94), prins Charles (71) og nå avdøde prinsesse Diana.

Siden den gang har det gått slag i slag for ekteparet som om en drøy måned kan feire 25 år som mann og kone. Allerede året etter bryllupet kom deres førstefødte Maria Olympia (23) til verden, og i perioden 1998 til 2008 ble paret foreldre til hele fire gutter, som nå er i alderen 11 til 21 år.

KYSS PÅ KINNET: Kronprins Pavlos kysser bruden sin 1. juli 1995. Om litt over en måned har ekteparet vært gift i hele 25 år. Marie-Chantal bar en kjole fra Valentino. Foto: NTB Scanpix
KYSS PÅ KINNET: Kronprins Pavlos kysser bruden sin 1. juli 1995. Om litt over en måned har ekteparet vært gift i hele 25 år. Marie-Chantal bar en kjole fra Valentino. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mange jern i ilden

Marie-Chantal og ektemannen Pavlos har sammen med barna i mange år bodd i London, hvor den greske kongefamilien primært har hatt tilhold etter at det greske kongedømmet gikk i oppløsning.

Da kongefamilien flyktet etter at den greske militærjuntaen gjennomførte et kupp i 1967, reiste de først til Roma i eksil, før de etter hvert slo seg ned i Storbritannia. Med åra har imidlertid konfliktnivået roet seg, og i 2013 flyttet det tidligere kongeparet Konstantin II og Anne-Marie tilbake til Hellas - etter 46 år i eksil, ifølge The Guardian.

Marie-Chantal og Pavlos har på sin side bodd i førstnevntes hjemby New York de senere åra, hvor deres eldste barn har begynt å studere på universitetet.

Selv har Marie-Chantal foruten å være styremedlem i farens bedrift, slått seg opp som designer. I år 2000 lanserte hun en kolleksjon med barneklær som bærer hennes eget navn, og som består av klassiske og luksuriøse plagg for barn. Siden den gang har klærne blitt populære over hele verden, ikke minst i Asia.

Tidligere i år ga hun også ut boka «Manners Begin at Breakfast», som handler om hvordan man skal lære små barn manerer og etikette. 51-åringen er dessuten svært aktiv i sosiale medier, der hun titt og ofte deler bilder fra sin hverdag i New York. Kronprins Pavlos har for det meste jobbet med investeringer - både i London og USA.

SVIGERS: Her er Marie-Chantel og ektemannen sammen med dronning Anne-Marie og kong Konstantin II i Sverige i 2006. Foto: NTB Scanpix
SVIGERS: Her er Marie-Chantel og ektemannen sammen med dronning Anne-Marie og kong Konstantin II i Sverige i 2006. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tett forhold til kongefamilien

Den tidligere greske kongefamilien har beholdt det tette båndet med sine kongelige familiemedlemmer i Danmark, og Marie-Chantal og ektemannen har ved flere anledninger vært på besøk i Danmark de senere åra - både på gallamiddager, offisielle fester og høytider.

I intervjuet med B.T forteller Marie-Chantal at svigerforeldrene tok henne svært godt imot da hun kom inn i kongefamilien på 1990-tallet.

- I starten da jeg var forlovet med Pavlos, spurte jeg dem om forskjellige ting, som jeg ikke visste så mye om. De fikk meg aldri til å føle meg ille til mote da jeg spurte om ting - og det er for meg perfekte manerer, sier hun.

PÅ FEST: Den greske eks-kongefamilien har et nært bånd med den danske kongefamilien. Her er de samlet under kong Harald og dronning Sonjas 80-årsfeiring i mai 2017. Foto: NTB Scanpix
PÅ FEST: Den greske eks-kongefamilien har et nært bånd med den danske kongefamilien. Her er de samlet under kong Harald og dronning Sonjas 80-årsfeiring i mai 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den amerikanske prinsessen legger heller ikke skjul på at hun har stor respekt for danskenes dronning Margrethe - en kvinne hun har møtt ved flere anledninger.

- Hennes majestet er en utrolig kvinne, som har så mange talenter. Hun er så kunstnerisk og belest, og det er det jeg liker så godt med henne. Jeg er den midterste av tre søstre, så jeg elsker dynamikken mellom dronninga og hennes søstre, sier Marie-Chantal i intervjuet.

LES OGSÅ: Hardt ut mot påstander om Kate

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer