Mild kritikk i PFU

Se og Hør fikk i dag den mildeste form for irettesettelse i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for å ha tatt bilder i vinter av Maud Angelica, hennes ridelærer og mamma Märtha Louise.

Oslo 20050611 Lørdag ettermiddag besøkte de kongelige Voksenåsen kurs og konferansesenter. Der var det avdukning av en byste av Torgny Segerstedt. Etterpå var det lunsj. 

Prinsesse Märtha Louise 

POOL-FOTO: ANDREAS FADUM / SE OG HØR Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
Oslo 20050611 Lørdag ettermiddag besøkte de kongelige Voksenåsen kurs og konferansesenter. Der var det avdukning av en byste av Torgny Segerstedt. Etterpå var det lunsj. Prinsesse Märtha Louise POOL-FOTO: ANDREAS FADUM / SE OG HØR Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fotograferingen fant sted på en skogsvei i Lommedalen, i ett av de mest populære friområdene i nærheten av prinsessens bolig i Bærum.

- Vi registrerer at vi har fått medhold på de fleste punkter i denne saken og at vi på ett punkt får det som må karakteriseres som en mild kritikk, sier assisterende sjefredaktør Harald Haave i Se og Hør.

- Imidlertid synes vi det er svært beklagelig at Eva Sannum ikke måtte vike plass i utvalget under behandlingen av klagesaken. Hun har i alle år hatt et anstrengt forhold til Se og Hør etter at hun var sammen med Spanias arveprins Felipe, og også i det siste kommet med krasse og tildels feilaktige uttalelser om bladet, sier Haave og fortsetter:

- Hun har i tillegg i mange år vært en nær venn av kongefamilien og vanket på Slottet. Med en slik bakgrunn blir du ikke nøytral.

Se og Hør mener at det i Norge hersker en lang og uavbrutt tradisjon for at pressen kan fotografere medlemmer av kongefamilien når de er ute og ferdes blant folk flest, med eller uten samtykke.

Utvalget noterer seg at treningen fant sted i offentlig turområde og at det derfor ikke måtte foreligge samtykke til at det ble tatt bilder.

- Dette er vi fornøyd med, sier ass. sjefredaktør Haave.

I det påklagede tilfellet kan utvalget heller ikke se at oppslaget har en karakter som isolert sett får negative konsekvenser for barnet.

Se og Hør får mild kritikk av PFU for "ikke å ha tilstrebet samtykke til eksponering og lyttet til de innvendinger som kom fra barnas foresatte".

- Utvalget sier at bildene ikke er krenkende og ikke får negative konsekvenser for barnet. Likevel mener de at vi skal lytte til innvendingene fra barnas foresatte. Hvor er logikken? Dessverre ender konklusjonen fra PFU i en suppe som det er umulig å styre etter for norsk presse fremover, sier ass.sjefredaktør Haave i Se og Hør.

- Men først og fremst er vi jo fornøyd med at vi ikke er dømt for brudd på god presseskikk, understreker Haave.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer