<strong>FÅR OPPMERKSOMHET:</strong> Det er Mette-Marits åpenhet om krystallsyken som har skapt overskrifter i utlandet. Foto: NTB Scanpix
FÅR OPPMERKSOMHET: Det er Mette-Marits åpenhet om krystallsyken som har skapt overskrifter i utlandet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kronprinsesse Mette-Marit og krystallsyken:

Mette-Marits avsløring vekker oppsikt i utlandet

Kronprinsessens radiointervju på «P3morgen» skaper overskrifter.

Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): I november ble det kjent at kronprinsesse Mette-Marit (44) hadde fått krystallsyken, og da hun før jul gjestet «P3morgen» fortalte hun åpenhjertig om hvordan hun opplever sykdommen.

Nå, flere uker etter at radioinnslaget ble sendt på lufta i Norge, vekker kronprinsessens intervju oppmerksomhet i utlandet.

En rekke internasjonale medier, deriblant People Magazine, New York Daily News, Hello! Magazine og Daily Mail har omtalt kronprinsessens ærlige skildringer av krystallsyken den siste uken.

Det er spesielt Mette-Marits uttalelse om at hun først trodde hun var kommet i overgangsalderen, som har nådd overskriftene i utenlandsk presse:

Faksimile: People Magazine
Faksimile: People Magazine Vis mer
Faksimile: Hello! Magazine
Faksimile: Hello! Magazine Vis mer
Faksimile: New York Daily News
Faksimile: New York Daily News Vis mer
Faksimile: Daily Mail
Faksimile: Daily Mail Vis mer

- Skjønte ikke hva som skjedde

I radiointervjuet fortalte kronprinsesse Mette-Marit blant annet om hvordan hun først opplevde krystallsyken:

- Jeg satt i et møte med Haakon og svigermor og svigerfar og flere fra ledergruppa vår, og så snudde jeg hodet raskt, og da var det akkurat som om hele verden begynte å bevege seg, sa Mette-Marit på «P3morgen» den 19. desember. Hun fortsatte:

- Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde, jeg trodde kanskje jeg hadde kommet tidlig i overgangsalderen.

- Berømmer for åpenhet

Se og Hørs hoffreporter Anders Johan Stavseng mener at kronprinsessens radiointervju trolig har vekket oppsikt fordi åpenhet blant kongelige kan virke forfriskende i utlandet:

- Åpenheten de viser er ganske annerledes enn mange andre kongehus. Kronprinsesse Mette-Marit var dønn ærlig i sitt radiointervju på P3. Som hun også har vært tidligere, sier kongehuseksperten.

Stavseng fortsetter:

- Hun har snakket om tabuer, og løftet folk som har det vanskelig og som blir stigmatisert. Hun har tidligere snakket både om mensen og sin fars alkoholisme. Temaer som er helt vanlige, men fortsatt litt tabubelagte.

Saken fortsetter under bildet.

<strong>FRISK:</strong> Kronprinsesse Mette-Marit ankom Idrettsgallaen den 6. januar på Hamar med et stort smil. Foto: NTB Scanpix
FRISK: Kronprinsesse Mette-Marit ankom Idrettsgallaen den 6. januar på Hamar med et stort smil. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Daily Mail siterer Mette-Marit der hun sammenliknet krystallsyken med en følelse av å være på danskebåten.

De skriver også at hun forteller at hun har vært flink til å trene i høst, men de legger størst vekt på at kronprinsessen trodde hun hadde kommet i tidlig overgangsalder.

Applauderer kronprinsessen

- Mette-Marits personlige historier blir slått stort opp i utlandet fordi det er uvanlig at en kronprinsesse er så ærlig. Men resultatet er jo at Mette-Marit også bryter ned tabuer i utlandet. Det viser hvor stor innflytelse Mette-Marit har. Det er bare å klappe og si «bra dame»!, sier Stavseng.

Britiske Daily Mail skriver også om kronprinsessen engasjement med UNAIDS, FNs avdeling som jobber med HIV og AIDS, samt hennes arbeid med frivillige organisasjoner og NORAD.

Amerikanske People skriver også i overskriften at Mette-Marit trodde hun hadde kommet tidlig i overgangsalderen.

De forteller at kronprinsessen heldigvis er på bedringens vei, mens de viser bilde som Det Norske Kongehus la ut, av hele kongefamilien, på sin Instagram i forbindelse med jule-fotograferingen.

<strong>BESØKER SYKEHJEM:</strong> Her er Mette-Marit på vei til å besøke Lørenskog sykehjem i desember i fjor. Foto: NTB Scanpix
BESØKER SYKEHJEM: Her er Mette-Marit på vei til å besøke Lørenskog sykehjem i desember i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Måtte oppsøke legen

Nyheten om at kronprinsessen hadde blitt rammet av krystallsyke meldte Kongehuset på sine nettsider.

Kommunikasjonssjef Sven G. Gjeruldsen bekreftet opplysningene overfor Dagbladet.

«Kronprinsessen er i bedring, men etter råd fra legen reiser Kronprinsessen ikke til Tromsø i dag. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen vil derfor gjennomføre Gjestebudet alene», het det i meldingen.

Kronprinsesse Mette-Marit fortalte selv at hun oppsøkte legen, etter at litt søvn ikke hjalp på formen.

- Jeg ble videresendt til en øre-nese-hals-spesialist som med en gang fant ut at det var krystallsyken, også tok han en manøver på meg. Jeg ble snurra litt rundt, sa hun.

- Det var veldig ubehagelig, fortsatte hun.

TALTE: Kronprinsesse Mette-Marit talte i dag på FNs hovedforsamling i New York. Kronprinsessens innlegg handlet om global helse og rettigheter, særlig knyttet til bekjempelsen av hiv og aids. Video: NTB scanpix Vis mer Vis mer

​​LES OGSÅ: Hugh Grant venter sitt tredje barn

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer