INTERNASJONAL INTERESSE: En lang rekke medier har omtalt kronprinsesse Mette-Marits berettelser om sin fars alkoholmisbruk.
INTERNASJONAL INTERESSE: En lang rekke medier har omtalt kronprinsesse Mette-Marits berettelser om sin fars alkoholmisbruk. Vis mer

Mette-Marits åpenhet går verden rundt

Kronprinsessen hylles etter å ha snakket om sin fars alkoholmisbruk.

Publisert

SEOGHØR.NO: - Som liten følte jeg alltid at jeg hadde noe jeg måtte skjule, det at min far var alkoholiker visste ingen av mine venner. Jeg tror at den gleden jeg har hatt ved å kunne forsvinne inn i bøkenes verden har blitt forsterket nettopp derfor. Litteratur er viktig for å kunne forstå de aller vanskeligste tingene i livene våre. Det som gjør oss mest sårbare, det som gjør at vi bærer med oss skammen, fortalte kronprinsesse Mette-Marit under reisen med «Litteraturtoget» sist uke.

I Norge ble kronprinsessen hyllet for sin åpenhet.

- Når Kronprinsesse Mette-Marit forteller om hvordan hun som barn ble preget av farens alkoholproblemer, bidrar hun til å bryte ned tabu om alkoholproblemer, sa  Jan Elverum, generalsekretær i Blå Kors, til Dagbladet.

I utlandet går også kronprinsessens såre opplevelser fra barndommen verden rundt.

«Mette- Marits uvanlig reise med tog - og i sin egen fortid - vil folk for alltid huske. Så åpenhjertig og personlig har kronprinsessen aldri uttalt seg før», skriver det store tyske ukebladet Bunte under overskriften «Snakker ut om skandalefaren».

«Kronprinsesse Mette-Marit snakker om sitt vanskelige forhold til sin alkoholiserte far», er vinklingen til det store spanske ukebladet Hola.

Saken fortsetter under videoen der Mette-Marit snakker om sin fars alkoholmisbruk.

Den spanske avisa El Mundo vier også stor plass til Mette-Marit under overskriften «Mette-Marit snakker for første gang av farens alkoholisme», mens det tyske bladet Gala slår fast at «Mette-Marit hylles for sin åpenhet».

«Da jeg var liten følte jeg alltid at han hadde noe å skjule», siterer det spanske ukebladet Diez Minutos kronprinsessen.

Det var under «Litteraturtogets» stopp på Snåsa stasjon kronprinsessen snakket ut om fortiden. Tabu i litteraturen var tema, og kronprinsesse Mette-Marit ble svært personlig da hun snakket om sine private tabuer på Snåsa Bibliotek.

Mette-Marit var preget av alvoret da hun åpnet opp om faren død og hans alkoholisme. Ifølge Mette-Marit gjorde Knausgård-boken dypt inntrykk på henne;

- Da jeg leste Karl Ove Knausgård første gang, så var det som noe i meg gikk i stykker, og det vokste frem et stort hull i brystet mitt. Det var vinter, vi var på hytta, og når jeg gikk på ski oppe på vidda var det som om vinden blåste rett gjennom meg.

Saken fortsetter under bildet.

BOKORM: Kronprinsesse Mette-Marit reiste fra Bodø til Stjørdal for å spre leseglede.
BOKORM: Kronprinsesse Mette-Marit reiste fra Bodø til Stjørdal for å spre leseglede. Vis mer

Det er en kjent sak at forholdet mellom Sven O. Høiby og kronprinsesse Mette-Marit var anstrengt. Likevel møttes de flere ganger før hans død i 2007, både på Rikshospitalet og på sykehuset i Kristiansand.

- Da min far døde, så hadde jeg mye som var usagt, mye som jeg ikke forsto, og mye som jeg klandret meg selv for. Knausgard skrev om sin pappa. Jeg opplevde at han skrev om min. Vi brukte samme begravelsesbyrå. Jeg kjente igjen beskrivelsen av rommene, sa Mette-Marit i Snåsa.

Sven O. Høiby døde av lungekreft i 2007. Han var gift med Mette-Marits mor Marit Tjessem, men paret ble skilt i 1984.

LES OGSÅ: Mette-Marits søster skilles

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer