TØFF OG MODERNE: Mette-Marit er ikke redd for å få møkk under neglene. Neste uke skal hun plukke søppel i skjærgården sammen med frivillige. Foto: All Over Press
TØFF OG MODERNE: Mette-Marit er ikke redd for å få møkk under neglene. Neste uke skal hun plukke søppel i skjærgården sammen med frivillige. Foto: All Over PressVis mer

Mette-Marit skal plukke søppel

- Kan de kongelige være med å rydde så kan hvem som helst bidra.

SEOGHØR.NO: Neste uke skal kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon besøke Østre Bolærne utenfor Tønsberg, og Kronprinsparet skal gjøre noe helt annet enn de pleier.

Sammen med en rekke frivillige skal de gå i strandkanten og rydde opp griseri som har blitt skylt inn i strandkanten.

I forbindelse med Strandryddedagen - som arrangeres over hele Norge - skal Mette-Marit og Haakon brette opp ermene og gjøre en ekstra innsats for miljøet. Plast, ølbokser, Q-tips og annet søppel skal samles inn og leveres til gjenvinning.

Mette-Marit og Haakon er godt kjent i området, for paret har vært i farvannet i båt, ettersom kongehytta på Mågerø ligger like ved.

Strandryddedagen arrangeres i regi av «Hold Norge rent».

Tidligere i år ble det avholdt en konferanse på Ballroom i oslo, hvor temaet var forsøpling og opphoping av plast langs kysten og på havbunnen. Hvert år havner 6,4 milloner tonn søppel i havet. Det blir anslått at 15% av det marine avfallet ligger på strender og langs kysten, mens 15% flyter, enten på eller under vannoverflaten. De resterende 70% av den marine forsøplingen blir liggende på havbunnen, ifølge nettsiden til holdnorgerent.no.

Strandryddedagen ble første gang arrangert i 2011, og over to tusen ryddere var i aksjon. Siden oppstarten har man doblet ryddeaksjonene og mangedoblet mengden avfall man har plukket opp.

Kampanjeleder Mali Hole Skogen i «Hold Norge rent» er svært glad for at kronprinsparet bretter opp ermene denne dagen og blir med på miljødugnad:

- Det klart det har kjempestor betydning. Kan de kongelige være med å rydde så kan hvem som helst bidra. Dette er en enkel og positiv miljøsak. Alle rydder sin lokale strand, dermed bidrar man også til å løse det globale problemet, sier Mali til Se og Hør.

Østre Bolærne, hvor Kronprinsparet skal rydde, er en del av en nasjonalpark utenfor Vestfold og mye brukt av båtfolk.

- Øya er veldig forsøplet, full av plast, forteller Skogen videre.

Har du lyst å delta kan du lese mer på her

Saken fortsetter under bildet:

MILJØAGENT: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra på åpningen av det nye Miljøhuset i Oslo. Foto: Andreas Fadum
MILJØAGENT: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra på åpningen av det nye Miljøhuset i Oslo. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Kronprinsesse Mette-Marit er brennende opptatt av miljøet, og har også tidligere vist stor interesse for avfallshåndtering. I fjor besøkte hun det nye kildesorteringsanlegget i Oslo, som er et av Europas mest moderne anlegg.

Prinsesse Ingrid Alexandra er også engasjert i Miljøagentene, og var med Haakon og Mette-Marit på jobb da de deltok på åpningen av det nye Miljøhuset i Oslo.

LES OGSÅ: Blir det ny kongelig nakenskandale?