Kongefamilien:

Mette-Marit rørt til tårer

Søndag inviterte kongefamilien til adventsstund i Slottskapellet.

GUDSTJENESTE: Se gudstjeneste direkte fra Slottskapellet, med blant annet artistene Frida Ånnevik og Vegard Bjørsmo. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om bare noen få dager er julaften her. I dag er det fjerde søndag i advent, og det er tid for å tenne det siste lyset i adventstakene landet rundt.

Også den norske kongefamilien markerer fjerde søndag i advent, men i år i form av en videohilsen til det norske folk.

Denne søndagen er nemlig kong Harald (83), dronning Sonja (83), kronprinsesse Mette-Marit (47), kronprins Haakon (47) og deres to barn, prinsesse Ingrid Alexandra (16) og prins Sverre-Magnus (15) samlet i Slottskappelet for en adventsstund.

  • Se adventsstunden øverst i saken!
TENNER LYS: Tredje søndag i advent avslørte kongefamilien hva som er deres juleønsker. Video: Kongehuset på Facebook Vis mer

- Et merkelig år

Adventsstunden starter med vakker sang fra artist Frida Ånnevik (36) som fremfører den klassiske norske julelåten «Romjulsdrøm» av Alf Prøysen. Etter opptredenen går prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra opp for å tenne alle de fire adventslysene.

- Velkommen til oss her i Slottskappelet. I år har vi lyst til å dele en adventsstund med dere. Jeg håper dere får en fin opplevelse sammen med oss, sier Ingrid Alexandra, før Oslos biskop Kari Veiteberg (59) holder andakt for kongefamilien.

TALTE TIL FOLKET: Prinsesse Ingrid Alexandra ønsket velkommen til adventsstunden. Foto: Det kongelige hoff
TALTE TIL FOLKET: Prinsesse Ingrid Alexandra ønsket velkommen til adventsstunden. Foto: Det kongelige hoff Vis mer

- Jeg tror de fleste julekortene starter med dette har vært et merkelig år, for det har det. Alt tyder på at det blir en merkelig og litt annerledes jul i år. Nå har vi den hardeste ria, vi sliter med å karre oss frem mot lyset og adventstiden. Mange får ikke feire sammen med sine kjære, og mange kjenner på ensomhet, sier Veiteberg innledningsvis, og legger til:

- Noen av oss er i sorg, og noen må finne på helt nye juletradisjoner. Noen gruer seg, for er ikke julen også litt press om at vi skal være glade. Vi sier jo «gledelig jul», og vi synger «glade jul», og «deilig er jorden».

KLOKE ORD: Oslos biskop Kari Veiteberg var også til stede under søndagens adventsstund. Foto: Det kongelige hoff
KLOKE ORD: Oslos biskop Kari Veiteberg var også til stede under søndagens adventsstund. Foto: Det kongelige hoff Vis mer

Biskopen påpeker videre at dette året er det viktig for henne å tenke over at de første juleordene ikke er «glede »og «deilig er jorden», men fra juleevangeliet som sier: «frykt ikke, vær ikke redde».

Taler til folket

Etter andakten blir «Nordnorsk Julesalme» fremført av Vegard Bjørsmo (19). Det var en tydelig rørt kronprinsesse Mette-Marit som måtte ta til tårene under Bjørsmos fremførelse.

Under adventsstunden benytter også kong Harald anledningen til å si noen ord til det norske folk.

TØRKET TÅRENE: Kronprinsesse Mette-Marit måtte tørke tårene sine under opptredenen til Vegard Bjørsmo. Foto: NTB
TØRKET TÅRENE: Kronprinsesse Mette-Marit måtte tørke tårene sine under opptredenen til Vegard Bjørsmo. Foto: NTB Vis mer

- Nå går vi inn mot julehøytiden som for mange blir litt annerledes i år. Jeg håper at vi tar ekstra godt vare på hverandre, og at vi viser en omtanke og omsorg som vi alle trenger. Jeg ønsker alle en riktig god jul, sier kongen.

Idet kongefamilien tenner hvert sitt lys i kirken fremfører Frida Ånnevik og Vegard Bjørsmo «Deilig er jorden», hvorav sistnevnte synger på samisk.

TENTE LYS: Her tenner kronprinsfamilien lys i kirken. Foto: Det kongelige hoff / NTB
TENTE LYS: Her tenner kronprinsfamilien lys i kirken. Foto: Det kongelige hoff / NTB Vis mer

Det er foreløpig uvisst hva slags planer kongefamilien har for årets julefeiring, men den blir trolig preget av corona i likhet med resten av befolkningen.

Da Se og Hør nylig stilte kronprins Haakon spørsmål om hvordan han håper og tror at årets julefeiring blir, svarte han:

- Jeg håper vi får muligheten til å ha en fin julefeiring. Jeg har ingen krystallkule som gjør at jeg kan se hvordan det blir. Det kommer litt an på smittesituasjonen også, men jeg håper at vi kommer til å klare å skape en fin julefeiring rundt omkring uansett.

KONTRAST: Kronprins Haakon hadde hatt et virtuelt møte med flyktninger fra Afghanistan, Irak, Jemen og Libanon. - Det er en enorm kontrast til hvordan vi lever her, sa han. Reporter: Martine Johansen Video: Det Kongelige Hoff Vis mer

LES OGSÅ: Dette tenker han om å bli konge

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer