Mette-Marit mottar en helt spesiell gave

14 år etter at kong Harald og dronning Sonja besøkte Canada, har vertene en overraskelse klar til kronprinsparet under dagens besøk.

UTE PÅ BYEN: Kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, CanadaS STATSMINISTER Justin Trudeau og fru Sophie på restauranten L'Oree du Bois i Chelsea, Quebec. Foto: NTB scanpix
UTE PÅ BYEN: Kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, CanadaS STATSMINISTER Justin Trudeau og fru Sophie på restauranten L'Oree du Bois i Chelsea, Quebec. Foto: NTB scanpix Vis mer

SEOGHØR.NO: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit innleder mandag sitt offisielle besøk til Canada.

Kronprinsparet ankom søndag ettermiddag luksushotellet Fairmont Chateau Laurie, som er basen under oppholdet i Ottawa. Det over 100 år gamle hotellet er med sine karakteristiske tårn bygd som et slott, og ruver over elva, som renner gjennom byen.

Søndag kveld var kronprinsparet gjester i en privat middag med statsminister Justin Trudeau og kona Sophie.

  Kronprinsparet ble tatt vel imot og fikk servert mat av ypperste klasse på den franske restauranen L'Oree du Bois i Chelsea i Quebec.

Mette-Marit og Haakon kom til Ottawa med fly fra New York, hvor de har oppholdt seg en stund for å bli vant med tidsforskjellen. Før de reiste tok de en selfie.

- Forbereder oss til vårt offisielle besøk til Canada. Ser fram til å komme tilbake til ditt vakre land, Justin Trudau, skrev Mette-Marit og Haakon på kongehusets twitterkonto - og lastet opp et bilde av seg selv fra gata i New York.

INTIMT: Mette-Marit og Haakon ble invitert ut på en intim og rustikk fransk restaurant av Canadas statsminister Justin Trudeau og Sophie.  Foto: NTB scanpix
INTIMT: Mette-Marit og Haakon ble invitert ut på en intim og rustikk fransk restaurant av Canadas statsminister Justin Trudeau og Sophie. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kronprinsparet og statsministerparet hadde valgt en helt vanlig restaurant, og satt blant folk flest inne i den rustikke, franske restauranten.

Gjestene som allerede var påplass sperrer naturligvis øynene opp da gjestene ankom restauranten. Statsministeren Justin er superstjerne i Canada, ettersom hans far også har vært statsminister i landet. Men våre egne kongelige var det trolig ingen som deo kjensel på under restaurantbesøket.

Får en nøtt

I dag startet det offisielle programmet med at Haakon og Mette-Marit se på et tre som kong Harald og dronning Sonja plantet i forbindelse med sitt statsbesøk til landet i 2002.

2002: Kong Harald og dronning Sonja fulgte i vikingenes fotspor under statsbesøket i 2002. Her er de fotografert i Canada. Foto: NTB scanpix
2002: Kong Harald og dronning Sonja fulgte i vikingenes fotspor under statsbesøket i 2002. Her er de fotografert i Canada. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kronprinsparet vil også få overlevert en liten nøtt fra det samme treet i gave. Nøtta skal siden plantes i ambassadørens hage i Ottawa.

Kronprinsparet skal både åpne et arktisk seminar, se en utstilling og være gjester på et forsvarsseminar før dagen avsluttes med en mottagelse i regi av den noske ambassaden.

Her skal Mette-Marit holde tale for de frammøtte – og deler av den skal være på fransk!

Det er midlertid ikke første gang Mette-Marit snakker fransk. Kronprinsessen talte også  fransk under en utstillingsåpning i Frankrike for noen år tilbake.

Kronprinsparet deler seg

Tirsdagen program er viet innovasjon og kultur. Kronprinsparet flyr først videre fra Ottawa  til Toronto. Her blir det for Haakon møte med representanter for Music Canada – mens Mette-Marit skal delta på et litteraturseminar.

Den norske suksessforfatteren Erlend Loe er også på plass i Canada, sammen med forfatteren Hilde Kvalvåg, som håper på et gjennombrudd i Canada. Under lunsjen skal den norske artisten Ida Jenshus synge flere sanger til ære for kronprinsparet og de andre gjestene.

Møte med Johann Olav Koss

Kronprinsparet skal også se hvordan nye teknologiske nyvinninger kan være med nyttige i hverdagen. Her vil den norske skøytestjerna Johann Olav Koss fortelle hvordan de benytter teknologi i hans veldedighetsorganisasjon Right to Play.

HJERTELIG GJENSYN: Mette-Marit har deltatt på Johann Olav Koss og Ketil Moes Mosjonsløp i Dyreparken, og kjenner skøyte-helten godt fra før. I Canada blir det derfor et hjertelig gjensyn. Foto: NTB scanpix
HJERTELIG GJENSYN: Mette-Marit har deltatt på Johann Olav Koss og Ketil Moes Mosjonsløp i Dyreparken, og kjenner skøyte-helten godt fra før. I Canada blir det derfor et hjertelig gjensyn. Foto: NTB scanpix Vis mer

Møte med norske teknologistudenter blir det også, i det som omtales som Canadas «Silicon Walley». På kvelden skal Haakon og Mette-Marit være hedersgjester under en lukket visning av «Kongens Nei» for bransjefolk i den kanadiske filmhovedstaden Toronto.

Må være nøytrale utad

Deretter blir det trolig en privat valgvake for kronprinsparet og deres innerste krets. Selv om kronprinsparet skal fremstå som politisk nøytrale er det neppe noen hemmelighet at Haakon og Mette-Marits sosiale engasjement sammenfaller mer med Hillary Clintons politikk enn Donald Trumps politikk.

Kronprinsesse Mette-Marit har også flere ganger tidligere møtt Bill og Hillary Clinton, som sammen driver Clinton Global Initiative.

Kun flaggstanga står igjen

Innovasjon og nyvinninger står også i høysetet på onsdag. Kronprinsparet vil besøke et minnesmerke for treningsbasen «Little Norway». Under andre verdenskrig fikk over 3 000 norske soldater utdannelse ved Flyvåpnenes Treningsleir «Little Norway».

Saken fortsetter under bildene.

TORONTO: Daværende prins Harald på besøk i treningsleiren Little Norway.Her med Johan Garben fra Oslo, som falt under krigen. Foto: NTB scanpix
TORONTO: Daværende prins Harald på besøk i treningsleiren Little Norway.Her med Johan Garben fra Oslo, som falt under krigen. Foto: NTB scanpix Vis mer

I TORONTO: Kronprinsesse Märtha med barna Astrid, Ragnhild Harald under besøket i Little Norway under krigen. Her klapper de bjørnen, som var maskot i leiren. Foto: NTB scanpix
I TORONTO: Kronprinsesse Märtha med barna Astrid, Ragnhild Harald under besøket i Little Norway under krigen. Her klapper de bjørnen, som var maskot i leiren. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kong Harald, prinsesse Astrid og prinsesse Ragnhild besøkte også leiren under krigen, ettersom de bodde i USA.

Treningsleiren er i dag slettet med jorda – og det eneste som står igjen etter «Little Norway» er i dag flaggstanga – og det er denne Haakon og Mette-Marit skal se på. Rundt flaggstanga er det nå bygd en liten park.

Polarnatt

På kveden flyr kronprinsparet til St. Johns – og må på ny stille klokkene, ettersom de skifter tidssone. Blant programpostene er besøk i en simulator – hvor kronprins Haakon skal kaste lasso på et isfjell.

Kronprinsparet skal også få se en egen polarnatt-utstilling. Det er den samme som kong Harald fikk se da han gjestet Anchorage i Alaska for halvannet år siden.

I St. Johns vil det også bli arrangert et litteraturevent. Her skal Erlend Loe ha bokbad – og vår litteraturinteresserte kronprinsesse skal delta.

LES OGSÅ: Mary får kritikk