TIDLIG OPPE: Allerede klokken 8 stod kronprinsfamilien klare til å hilse barnetoget som passerer Skaugum. Mens kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon så svært opplagte ut, virket prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra litt morgentrøtte. Storebror Marius Borg Høiby var stilig i mørk dress. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
TIDLIG OPPE: Allerede klokken 8 stod kronprinsfamilien klare til å hilse barnetoget som passerer Skaugum. Mens kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon så svært opplagte ut, virket prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra litt morgentrøtte. Storebror Marius Borg Høiby var stilig i mørk dress. Foto: Andreas Fadum, Se og HørVis mer

Mette-Marit hilste barnetoget

Kronprinsessen sto grytidlig opp på denne høytidelige dagen.

SEOGHØR.NO: I perfekt 17. mai-vær hilste kronprinsesse Mette-Marit (40) og kronprins Haakon (40) barnetoget i Asker velkommen i dag tidlig.

Kronprinsparet hadde begge på seg bunad fra Asker på denne høytidelige dagen. Mette-Marit har fått sin bunad i gave fra kommunen, og brukte den for første gang i 2007.

Prinsesse Ingrid Alexandra (10), prins Sverre Magnus (8) og Marius Borg Høiby (17) var også på plass i finstasen, sammen med familiens to hunder.

Gammel tradisjon

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon er det tredje kronprinsparet som vinker til barnetoget i Asker foran hovedbygningen på Skaugum. Det var daværende kronprins Olav som startet tradisjonen i 1946, da han ble spurt om skolebarna i Asker kunne komme innom:

– Det vil vi gjerne, men da må de komme tidlig for vi må være klare på slottsbalkongen i Oslo klokka 10, svarte kronprins Olav.

VINKET OG  SMILTE: Litt over åtte kom kronprinsfamilien og de to hundene deres ut for å hilse på de 26 skolene i barnetoget. Foto: Andreas Fadum
VINKET OG SMILTE: Litt over åtte kom kronprinsfamilien og de to hundene deres ut for å hilse på de 26 skolene i barnetoget. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Derfor starter barnetoget i Asker allerede klokka 8 om morgenen. Da kan kronprinsfamilien rekke å skifte til de skal stå på slottsbalkongen i Oslo klokka 1030 sammen med kong Harald og dronning Sonja for å vinke til Oslo-barnetoget.

KLARE FOR FEST: Kronprinsfamilien koste seg i sola på trappa på Skaugum i Asker lørdag morgen. Etterpå bærer ferden videre til Slottsbalkongen i Oslo. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
KLARE FOR FEST: Kronprinsfamilien koste seg i sola på trappa på Skaugum i Asker lørdag morgen. Etterpå bærer ferden videre til Slottsbalkongen i Oslo. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer

Smugtitter de i vinduet?

Etter at barnetoget har passert inviterer kong Harald og dronning Sonja til 17. mai-lunsj på Slottet for familie og nære venner.

Prinsesse Märtha Louise og familien er derimot i London, hvor de skal delta på 17. mai-feiring akkurat som i fjor.

I år skal kongefamilien videre til Eidsvoll i anledning grunnlovens 200-årsjubileum. Der vil også kong Carl Gustaf og dronning Silvia samt dronning Margrethe og prins Henrik delta.

Svenskekongen meldte først avbud til den historiske samlingen - men etter å ha fått passet påskrevet i både norsk og svensk presse ombestemte han seg, noe vertskapet selvsagt satte pris på.

Kongeparet har en lang tradisjon for å invitere venner og familie til 17. mai-lunsjen, og i år vil også kongeparene fra Danmark og Sverige være på plass inne på Slottet for å ta del i den private feiringen. 

Rørt av invitasjonen

Det vil være litt av et skue å se ut over Karl Johan på denne dagen - selv fra et lite vindu på Slottet... For de utenlandske kongelige skal ikke stå på balkongen sammen med den norske kongefamilien.

- Det er den norske kongefamiliens privilegium. Jeg regner med å stå i vinduet, et eller annet sted på Slottet, og kikke bak gardinene, fortalte dronning Margrethe i et intervju med A-magasinet publisert i går.

LES OGSÅ: Byttet ut norsk design med italiensk luksus