Mette-Marit hilste barnetoget

Kronprinsessen sto grytidlig opp på denne høytidelige dagen.

TIDLIG OPPE: Allerede klokken 8 stod kronprinsfamilien klare til å hilse barnetoget som passerer Skaugum. Mens kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon så svært opplagte ut, virket prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra litt morgentrøtte. Storebror Marius Borg Høiby var stilig i mørk dress. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
TIDLIG OPPE: Allerede klokken 8 stod kronprinsfamilien klare til å hilse barnetoget som passerer Skaugum. Mens kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon så svært opplagte ut, virket prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra litt morgentrøtte. Storebror Marius Borg Høiby var stilig i mørk dress. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: I perfekt 17. mai-vær hilste kronprinsesse Mette-Marit (40) og kronprins Haakon (40) barnetoget i Asker velkommen i dag tidlig.

Kronprinsparet hadde begge på seg bunad fra Asker på denne høytidelige dagen. Mette-Marit har fått sin bunad i gave fra kommunen, og brukte den for første gang i 2007.

Prinsesse Ingrid Alexandra (10), prins Sverre Magnus (8) og Marius Borg Høiby (17) var også på plass i finstasen, sammen med familiens to hunder.

Gammel tradisjon

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon er det tredje kronprinsparet som vinker til barnetoget i Asker foran hovedbygningen på Skaugum. Det var daværende kronprins Olav som startet tradisjonen i 1946, da han ble spurt om skolebarna i Asker kunne komme innom:

– Det vil vi gjerne, men da må de komme tidlig for vi må være klare på slottsbalkongen i Oslo klokka 10, svarte kronprins Olav.

VINKET OG  SMILTE: Litt over åtte kom kronprinsfamilien og de to hundene deres ut for å hilse på de 26 skolene i barnetoget. Foto: Andreas Fadum
VINKET OG SMILTE: Litt over åtte kom kronprinsfamilien og de to hundene deres ut for å hilse på de 26 skolene i barnetoget. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Derfor starter barnetoget i Asker allerede klokka 8 om morgenen. Da kan kronprinsfamilien rekke å skifte til de skal stå på slottsbalkongen i Oslo klokka 1030 sammen med kong Harald og dronning Sonja for å vinke til Oslo-barnetoget.

KLARE FOR FEST: Kronprinsfamilien koste seg i sola på trappa på Skaugum i Asker lørdag morgen. Etterpå bærer ferden videre til Slottsbalkongen i Oslo. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
KLARE FOR FEST: Kronprinsfamilien koste seg i sola på trappa på Skaugum i Asker lørdag morgen. Etterpå bærer ferden videre til Slottsbalkongen i Oslo. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer

Smugtitter de i vinduet?

Etter at barnetoget har passert inviterer kong Harald og dronning Sonja til 17. mai-lunsj på Slottet for familie og nære venner.

Prinsesse Märtha Louise og familien er derimot i London, hvor de skal delta på 17. mai-feiring akkurat som i fjor.

I år skal kongefamilien videre til Eidsvoll i anledning grunnlovens 200-årsjubileum. Der vil også kong Carl Gustaf og dronning Silvia samt dronning Margrethe og prins Henrik delta.

Svenskekongen meldte først avbud til den historiske samlingen - men etter å ha fått passet påskrevet i både norsk og svensk presse ombestemte han seg, noe vertskapet selvsagt satte pris på.

Kongeparet har en lang tradisjon for å invitere venner og familie til 17. mai-lunsjen, og i år vil også kongeparene fra Danmark og Sverige være på plass inne på Slottet for å ta del i den private feiringen. 

Rørt av invitasjonen

Det vil være litt av et skue å se ut over Karl Johan på denne dagen - selv fra et lite vindu på Slottet... For de utenlandske kongelige skal ikke stå på balkongen sammen med den norske kongefamilien.

- Det er den norske kongefamiliens privilegium. Jeg regner med å stå i vinduet, et eller annet sted på Slottet, og kikke bak gardinene, fortalte dronning Margrethe i et intervju med A-magasinet publisert i går.

LES OGSÅ: Byttet ut norsk design med italiensk luksus

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer