Mette-Marit har med mamma på tur

Kronprinsessen gjentar suksessreisen.

FØRSTE POST: Tirsdag morgen ankom Kronprinsesse Mette-Marit Trondheim bibliotek sammen med sin mor Marit Tjessem (t.v.) for å delta i et bokbad sammen i med forfatterne Roy Jacobsen og Helga Flatland. Foto: NTB scanpix
FØRSTE POST: Tirsdag morgen ankom Kronprinsesse Mette-Marit Trondheim bibliotek sammen med sin mor Marit Tjessem (t.v.) for å delta i et bokbad sammen i med forfatterne Roy Jacobsen og Helga Flatland. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Tirsdag morgen gikk startskuddet for kronprinsesse Mette-Marits litterære togreise. I år som i fjor har lesehesten fra Skaugum lagt ut på tur med et helt tog fullt av bøker - og det med et sterkt ønske om å skape leselyst blant folk i vårt langstrakte land. 

LESEDRONNINGEN: Kronprinsesse Mette-Marit på Rognan stasjon under fjorårets litterære togreise.  Foto: NTB scanpix
LESEDRONNINGEN: Kronprinsesse Mette-Marit på Rognan stasjon under fjorårets litterære togreise. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mens togreisen i fjor gikk gjennom fylkene Nordland og Nord-Trøndelag, går ruten i år fra Trondheim til Hamar. Det hele startet på Trondheim Folkebibliotek onsdag morgen klokken ni.

Kronprinsessen kom morgenfrisk ikledd skyhøyhæler - og ble tatt imot av blomsterbarna Anna og Andreas Berge Solli samt forfatterne Roy Jacobsen og Helga Flatland.

Fra Trondheim går reisen videre sørover. Første stopp etter trønderhovedtaden er Oppdal, hvor Mette-Marit sammen med sitt reisefølge, forfatterne Tore Renberg og Harald Rosenløw Eeg, skal innom biblioteket.

Saken fortsetter under bildet.


Deretter går turen til Ringebu, før kronprinsessen avslutter den første dagen på Lillehammer. Her skal hun foreta den offisielle åpningen av Norsk Litteraturfestival. Onsdag morgen leder hun en litteratursalong her, før toget går videre til årets siste stopp - Hamar.

For kronprinsessen er dette en svært viktig reise - et tema hun virkelig brenner for. Hun er selverlært bokorm, og leser hvor enn hun er:

- Jeg lever meg så mye inn i en bok at ingen får tak i meg. For meg er det litteraturens gave. Gjennom den forstår jeg meg selv og livet mitt bedre, fortalte Mette-Marit i forbindelse med togreisen i fjor. 

Saken fortsetter under bildet.

GJENTAR SUKSESSEN: Fjorårets litterære togreise ble en såpass stor suksess, at kronprinsesse Mette-Marit gjentar turen i år. Foto: NTB scanpix
GJENTAR SUKSESSEN: Fjorårets litterære togreise ble en såpass stor suksess, at kronprinsesse Mette-Marit gjentar turen i år. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er liten tvil om at bøkene betyr og har betydd mye for Mette-Marit i alle år, og debutreisen med Litteraturtoget i 2014 ble derfor svært personlig. Det var blant annet da hun for første gang snakket om sin egen fars alkoholmisbruk.

- Som liten følte jeg alltid at jeg hadde noe jeg måtte skjule, det at min far var alkoholiker visste ingen av mine venner. Jeg tror den gleden jeg har hatt ved å forsvinne inn i bøkenes verden har blitt forsterket nettopp derfor. Litteratur er viktig for å kunne forstå de aller vanskeligste tingene i livene våre. Det som gjør oss mest sårbare, det som gjør at vi bærer med oss skammen, sa Mette-Marit da hun snakket om tabu på Snåsa bibliotek.

I år er det imidlertid forfattermøter som er den røde tråden, og det vites ikke om kronprinsessen vil by like mye på sine private opplevelser. I et Twitter-intervju med NRKbok svarer Mette-Marit følgende på om dette vil bli en mindre personlig reise:

- Både ja og nei. Jeg skal jo intervjue alle ti, så det blir jo nødvenigvis preget av det.

Men også i forbindelse med årets tur har kronprinsessen allerede snakket om sitt aller største forbildet, nemlig hun som introduserte henne for litteraturen. Mamma Marit Tjessem, som ifjor fikk være med på reisen i form av et lydopptak hvor hun leste fra en barnebok.

- Jeg har alltid elsket å gå på biblioteket med mamma, sier hun i NRKs Twitter-intervju som ble gjort tirsdagskveld.

I år får også kronprinsessens mor være med på selve turen. Mette-Marit la nemlig selv ut et bilde av seg selv sammen med mamma Marit med teksten:

- Min hovedgjest på #litteraturtoget i år...Hun leser «Om bare» av Vigdis Hjort #minbok.

Saken fortsetter under bildet.


Kronprins Haakon er imidlertid ikke med på reisen, men følger garantert med på sin kones togtur hjemmefra. I fjor engasterte han seg i bokpraten langs Nordlandsbanen på Twitter, og det hele utviklet seg til en aldri så liten flørt i sosiale medier for kronprinsparet.

Se og Hør er med på kronprinsessens togreise, og vil rapportere herfra både på Seoghør.no samt i tirsdagsbladet.

LES OGSÅ: Kong Harald spøkte om konkurransen med Sonja

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer