Kronprinsesse Mette-Marit:

Mette-Marit fikk kaffe i nesa

- Den er veldig sterk.

PÅ PRØVESMAKING: Kronprinsesse Mette-Marit prøvesmakte kaffe under kronprinsparets besøk i Etiopia. Video: Andreas FadumVis mer Vis mer

ETIOPIA (Se og Hør): Under kronprins Haakon (44) og kronprinsesse Mette-Marits (44) offisielle reise til Etiopia besøkte kronprinsparet den norske gründerbedriften Nordic Approach, som har kontor i hovedstaden Addis Abeba.

Bedriften ble grunnlagt for seks år siden. Den kjøper opp kaffebønner fra lokale leverandører og selger kaffen over hele verden.

Den norske kaffedistributøren arrangerte en egen «Coffe Cupping Ceremony» for de kongelige gjestene fra Norge.

Hvert år selger de 1500 tonn til ulike kaffebrennerier rundt om i hele verden. 700 tonn kommer fra Etiopia alene.

PÅ AFRIKANSK BESØK: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon har vært på et flere dager langt besøk i Etopia. Foto: Andreas Fadum.
PÅ AFRIKANSK BESØK: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon har vært på et flere dager langt besøk i Etopia. Foto: Andreas Fadum. Vis mer

Bedriften leverer mest til England, men også Norge får mange kaffebønner fra Etiopia.

Coffe cupping er en teknikk for å evaluere og plukke ut god kaffe. Kronprinsparet fikk både lukte på oppmalte bønner og slurpe kaffe med skje.

Nordic Approach hadde satt fram flere smaksprøver fra ulike deler av Etiopia, og Mette-Marit og Haakon smakte seg fra nord til sør i det afrikanske landet.

Mette-Marit tok sats og trakk inn odøren fra en leverandør - og det ble litt i meste laget.

Lukten var veldig sterk, og Mette-Marit var ikke helt forberedt på den kaffelukten hun fikk inn i nesa.

- Den lukter veldig godt, men den er veldig sterk, sa Mette-Marit og lo godt etter at hun hadde skjært en ordentlig grimase.

Kronprinsessen spurte også hvor man kunne få kjøpt kaffen i Oslo.

Etter seremonien fikk kronprinsparet også med seg en blanding kaffebønner fra ulike bønder i regionen Yirgacheffe i Etiopia, noe Mette-Marit satte veldig stor pris på.

- Tusen takk, sa Mette-Marit og smilte godt.

Nordic Approach leverer grønne kaffebønner, og de trener også opp lokale kaffebønder for å øke kvaliteten på kaffen.

Bøndene får dermed en høyere pris for sine kaffebønner - og Nordic Approach får topp kvalitet på kaffen.

IVRIG KAFFESMAKER: Kronprinsesse Mette-Marit fulgte ivrig med under forklaringen om de forskjellige kaffesortene. Foto: Andreas Fadum
IVRIG KAFFESMAKER: Kronprinsesse Mette-Marit fulgte ivrig med under forklaringen om de forskjellige kaffesortene. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Det kongelige besøket betyr mye for det norske selskapet: - Det er veldig fint at Haakon og Mette-Marit er interessert i oss og at de tar seg tid til å komme hit.

Det betyr veldig mye, sier gründer Morten Wennersgaard til Se og Hør.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var torsdag på besøk i flyktningleiren Hitsats nordøst i Etiopia.

Etiopia er et land som praktiserer åpen dør-politikk ovenfor flyktninger. Det oppholder for tiden nærmere en million flyktninger i landet.

Flyktninghjelpen har flere prosjekter gående i flere leire i Etiopia. Kronprinsparet fikk også se hvordan flyktningene får yrkesopplæring i leirene. Både skjønnhetssalong,

GOD STEMNING: Latteren satt løst under den kongelige kaffedrikkingen. Foto: Andreas Fadum
GOD STEMNING: Latteren satt løst under den kongelige kaffedrikkingen. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Tre- og metall og matlaging-prosjektene fikk kongelig besøk.

Hensikten er å gi barn og unge tilpasset grunnopplæring og yrkeskompetanse, slik at de på sikt kan skaffe seg egen inntekt. Siden oppstarten har over 3000 barn og unge fått hjelp, og støtten til prosjektet i Shire vil også fortsette de neste tre årene.

I leiren Hitsats fikk Mette-Marit og Haakon besøke en liten familie. De fortalte åpent om flukten og livet i leiren.

Den sterke historien gjorde et sterkt inntrykk på gjestene i Norge. Kronprinsparet har vært i Etiopia hele uken, og flyr i natt hjem til Norge. Det fargerike landet har satt dype spor hos Haakon og Mette-Marit, og de har nok mye å fortelle barna hjemme på Skaugum.

LES OGSÅ: Møter flyktninger og spedalske i Afrika