KRITISERES: Kronprinsesse Mette-Marit har vært spesialutsending for UNAIDS i syv år - men hennes veldedige arbeid blir betegnet som hyklersk av den danske forfatteren. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør.
KRITISERES: Kronprinsesse Mette-Marit har vært spesialutsending for UNAIDS i syv år - men hennes veldedige arbeid blir betegnet som hyklersk av den danske forfatteren. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør.Vis mer

Mette-Marit får kraftig kritikk

- Hun bruker Pucci-kjoler til 25.000 kroner stykket. For samme pris kan 5.000 smittede afrikanere ha fått en dagsrasjon livsviktig aidsmedisin.

SEOGHØR.NO: Jens Høvsgaards bok «Det koster et kongerige» avslører den danske kongefamiliens overdådige luksusliv og har skapt kraftige reaksjoner i  Danmark.

Men Det norske slottet er ikke noe særlig bedre, mener forfatteren.

– Det er et problem at kongefamiliene i både Danmark, Sverige og Norge lever et liv som er så fjernt fra vanlige folks liv. Samtidig er det skattebetalerne som finansierer luksuslivene deres. Den norske konge er den skandinaviske regenten som får størst apanasje. Så særlig den norske kongefamilien skal passe seg for å vise en for glamorøs livsstil. Men de gjør det motsatte, sier den danske journalisten og forfatteren Jens Høvsgaard til NRK.no.

Mette-Marits kamp.
Siden 2006 har kronprinsesse Mette-Marit (39) vært spesialutsending for FNs aidsprogram UNAIDS.

Før jul mottok kronprinsessen Golden Heart award 2012 i Berlin. Kronprinsesse Mette-Marit fikk utmerkelsen for sitt arbeid for barn og unge, spesielt arbeidet hun gjør gjennom Kronprinsparets Fond og for UNAIDS.

Men Høvsgaard hyller ikke Mette-Marits mangeårige arbeid. Han mener det er hyklersk av kronprinsessen å kle seg i dyre designerplagg samtidig som hun jobber for å øke bevisstheten rundt barn og unge med HIV og aids.

– Det er ikke bare forargelig, det er også signalforvirring i den høyeste og mest hyklerske potens, når kronprinsesse Mette-Marit i sin rolle som UNAIDS-ambassadør reiser rundt i verden og gjør oppmerksom på at det er behov for penger og innsats i kampen mot HIV og aids. Dette gjør hun samtidig som hun trekker i Pucci-kjoler til 25.000 kroner stykket når hun skal på slottsball. For samme pris kan 5.000 smittede afrikanere ha fått en dagsrasjon livsviktig aidsmedisin, sier Høvsgaard.

Slottet sier til NRK at de ikke ønsker å uttale seg i sakens anledning.
 
LES OGSÅ: Charles frykter tronen glipper