Mette-Marit drar på boktur med mamma for andre år på rad

Marit Tjessem er en av kronprinsessens ivrigste støttespillere på hennes kjære Litteraturtogprosjekt.

FÅR SELSKAP AV MAMMA:  Kronprinsesse Mette-Marit smilte bredt da hun hilste på sin mor Marit Tjessem (t.v.) på biblioteket i Hamar under et stopp med Litteraturtoget i 2015. Også i år er kronprinsessens mor med på turnéen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
FÅR SELSKAP AV MAMMA: Kronprinsesse Mette-Marit smilte bredt da hun hilste på sin mor Marit Tjessem (t.v.) på biblioteket i Hamar under et stopp med Litteraturtoget i 2015. Også i år er kronprinsessens mor med på turnéen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Kronprinsesse Mette-Marit legger i dag ut på sin tredje reise med Litteraturtoget i Norge.

Mette-Marit har i år valgt Bergensbanen, og skal innom vakre Voss, Gol og Hønefoss før toget stopper på Oslo S.

Med på turen er kronprinsessens mor Marit Tjessem, som i likhet med sin datter er svært litteraturinteressert.

Både i 2014 og 2015 støttet Marit datterens prosjekt, og de to hilste blant annet hjertelig på hverandre da de i fjor møtte hverandre under ett av togets stopp, på Hamar.

På hvert stopp er bibliotekvognen åpen for besøk og det er også duket for bokquiz. Fredag kveld avsluttes Mette-Marits litterære togreise på Litteraturhuset i Oslo.

Men allerede i går tyvstartet Mette-Marit årets togtur med to arrangementer i Bergen - og alt gikk på skinner for Mette-Marit.

TOK LEDELSEN: Kronprinsesse Mette-Marit ledet samtalen ved et av bordene på Språkkafeen på Bergen offentlige bibliotek onsdag ettermiddag. Yemen, Polen, Spania, Somalia og Norge var representert ved bordet. Foto: NTB scanpix
TOK LEDELSEN: Kronprinsesse Mette-Marit ledet samtalen ved et av bordene på Språkkafeen på Bergen offentlige bibliotek onsdag ettermiddag. Yemen, Polen, Spania, Somalia og Norge var representert ved bordet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Bokbad-dronning

Kronprinsessen gjestet først Språkcafeen på Bergen offentlige bibliotek og deltok i en samtalegruppe med innvandrerungdom.

Senere på dagen holdt hun bokbad på Litteraturhuset i Bergen med en av sine favorittforfattere, svensken Jonas Hassen Khemiri.

Også her var hennes mor tilstede og fulgte spent med fra første rad.

Kronprinsesse Mette-Marit fortalte i fjor hvordan hun gir moren mye av æren for sin leselyst:

- Jeg har alltid elsket å gå på biblioteket med mamma, sa hun i et Twitter-intervju med NRK.

Mette-Marit la i fjor også selv ut et bilde av seg selv sammen med mamma Marit med teksten:

- Min hovedgjest på #litteraturtoget i år...Hun leser «Om bare» av Vigdis Hjort #minbok.

Samtalen mellom Mette-Marit og forfatteren i Bergen skulle egentlig vare en time, men Mette-Marit var så engasjert at hun ville fortsette på overtid, selv om hovedbibliotekaren skulle passe tiden og ristet på hodet.

- Jeg tror jeg bestemmer at vi fortsetter, sa Mette-Marit, til publikums store begeistring.

PÅ FØRSTE RAD: Marit Tjessem fulgte interessert med da kronprinsesse Mette-Marit deltok på møte i Litteraturhuset i Bergen onsdag. Foto: NTB scanpix
PÅ FØRSTE RAD: Marit Tjessem fulgte interessert med da kronprinsesse Mette-Marit deltok på møte i Litteraturhuset i Bergen onsdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kronprinsessen var godt forberedt, og fikk også stilt forfatteren mange spørsnål hun hadde lurt på da hun leste bøkene.

Forfatteren Jonas avslørte etterpå at han syntes det var stor stas å ha boksamtale med Mette-Marit. - Dere tror kanskje dette er vanlig, å sitte her emd en kronprinsesse. Men om to dager er jeg tilbake i mitt vanlige i i Sverige og skal passe mine små barn!

Snakket om farens akoholisme

Under Litteraturtogene pleier Mette-Marit å bli svært personlig og dra fram egne erfaringer. Det knyttes derfor stor spenning til hva Mette-Marit vil fortelle omsi sine møter med forfattere langs skinnegangen.

I 2014 åpnet hun opp om farens alkoholisme, noe hun fikk mye skryt for i etterkant.

TRYGT: Kronprinsesse Mette-Marits mor Marit Tjessem satt på første rad under datterens bokbad i Bergen. Også kronprins Haakon og prinsesse Märthas barnepike Berit Tversland (bak) er med på årets Litteraturtog. Foto: NTB scanpix
TRYGT: Kronprinsesse Mette-Marits mor Marit Tjessem satt på første rad under datterens bokbad i Bergen. Også kronprins Haakon og prinsesse Märthas barnepike Berit Tversland (bak) er med på årets Litteraturtog. Foto: NTB scanpix Vis mer

Gleder seg til reisen

Iår er temaet for reisen med Litteraturtoget "Utenforskap":

- Jeg tror det er et tema som veldig mange forfattere tar opp, jeg tror det er en veldig viktig del av den menneskelige erfaringen og jeg opplever litteraturen som et sted hvor jeg lett finner fellesskap, og det tror jeg mange andre gjør også, så for oss var det et tema hvor det var lett å lage et Litteraturtog på, for du kan tolke det så veldig vidt, sier hun til Se og Hør.

Agnes Ravatn, Kim Friele og Lars Saabye Chriestensen er noen av menneskene Mette-Marit vil at befolkningen skal bli enda bedre kjent med. I tillegg opptrer skuespillere fra Det norske teatret langs ruten.

- Vi skal snakke med forfattere underveis som har behandlet temaet utenforskap i sine tekster på veldig mange måter måter, så jeg gleder meg veldig, fortsetter Mette-Marit.

- Hva slag minner vil folk langs Bergensbanen sitte igjen med etter at Litteraturtoget har passert?

- Jeg håper folk vil sitte igjen med en opplevelse av å ha lært noe nytt om seg selv, om en forfatter eller om en bok. Det er derfor jeg reiser ut, for at jeg ønsker å bidra til at folk i landet vårt skal lese enda mer enn i dag, avslutttet Mette-Marit til Se og Hør.

Se og Hør er med på hele Litteraturtoget og vil komme med oppdateringer underveis. Følg også Se og Hørs Mette-Marit-oppdateringer langs Bergensbanene på Instagram og Snapchat (@seoghoer).

PARAPLY: Byen er Bergen og laget er Brann... Selvsagt regnet det når Mette-Marit kom til byen, men kronprinsessen smilte! Foto: NTB scanpix
PARAPLY: Byen er Bergen og laget er Brann... Selvsagt regnet det når Mette-Marit kom til byen, men kronprinsessen smilte! Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Sjekk Yoga-prinsen!

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer