Prinsesse Märtha Louise:

- Mente jeg var sinnssyk

Prinsesse Märtha Louise ser tilbake på den enorme kritikken som møtte henne da hun i 2007 startet Soulspring, eller «Engleskolen» som mange kjenner det som.

SNAKKER UT: Prinsesse Märtha Louise åpner opp om kritikkstormen som møtte henne etter åpningen av «engelskolen» i 2007. Foto: Fredrik Hagen / NTB
SNAKKER UT: Prinsesse Märtha Louise åpner opp om kritikkstormen som møtte henne etter åpningen av «engelskolen» i 2007. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden prinsesse Märtha Louise (49) kom til verden i 1971, har offentligheten fulgt henne tett både i oppveksten og i hennes voksne liv.

Som kongelig lever man tilsynelatende et liv som ikke ligner mange andres, men i 2002 gjorde Märtha Louise noe drastisk. Da ga hun avkall på tiltaleformen «Hennes Kongelige Høyhet» - en tittel hun fikk ved fødselen.

Avgjørelsen sørget naturligvis for at hun fikk friere spillerom enn sin bror, kronprins Haakon (47), og sine foreldre, kong Harald (84) og dronning Sonja (83). Kongeparets eneste datter har i alle år hatt sitt eget skråblikk på verden, som har resultert i flere omdiskuterte forretningsmuligheter for prinsessen.

ANNERLEDES: Prinsesse Märtha Louise har lenge gått sin egen vei, noe som ikke alltid har blitt like godt tatt imot. Foto: Heiko Junge / NTB
ANNERLEDES: Prinsesse Märtha Louise har lenge gått sin egen vei, noe som ikke alltid har blitt like godt tatt imot. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

I 2007 lanserte hun som kjent selvutviklingskonseptet Soulspring - bedre kjent som Engleskolen, som har sørget for både ris og ros fra folket og pressen. Flere mente prinsessens engasjement for engler blant annet påvirket Kongehusets omdømme.

I 2018 kom beskjeden om at det gikk mot slutten for Soulspring, og året etter var det kroken på døren.

FIKK KRITIKK: Prinsesse Märtha Louise åpner opp om kritikkstormen som møtte henne etter åpningen av «engelskolen» i 2007. Video: Bertrands Univers / Radio Norge. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Helt sinnssyk

Når prinsesse Märtha Louise nå gjester podkasten til Erik Bertrand Larssen, «Bertrands Univers», minnes hun blant annet hvordan hun opplevde det da hun overrasket hele landet for 14 år siden.

- Fra jeg startet i 2007 og til nå har det vært en kjempeomveltning. Da (i 2007, journ.anm) var jeg «helt gal», jeg skulle «bli lagt inn» og folk mente at jeg var helt sinnssyk, liksom, at jeg ikke var trygg å ha ute i samfunnet, forteller prinsessen åpenhjertig.

Videre uttaler Märtha at en fra kirken sa at det var feil å tro på engler, og legger til at det aldri har vært noen som har spurt henne hva hun egentlig står for.

49-åringen, som altså ble født inn i en helt spesiell familie for snart 50 år siden, forteller at det ble sagt mye om henne den gang, og mange mente hun var langt utenfor det feltet hun var født til å være i.

DUREK: I andre episode av «Helt Harald» forteller prinsesse Märtha Louise om hvordan hun møtte sjaman Durek. Vis mer

- Mye å fordøye

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, tror folk rett og slett ble sjokkerte og ikke skjønte helt hva den såkalte «engleskolen» var.

- Folk visste jo at hun kanskje var litt alternativ, men ved at hun startet denne skolen ble det hele veldig konkretisert, sier Vagle, og fortsetter:

- Hun fortalte at hun var synsk og at hun så engler. Det ble mye å fordøye for mange, og som alltid når det kommer fram noe annerledes, ble det stor ståhei.

Vagle tror dette er noe prinsessen bare må akseptere.

- Sånn var det da og sånn vil det alltid være. Som kongens datter vil hun alltid ha søkelyset på seg, og det skulle bare mangle. Men når det er sagt, er det kanskje generelt mer åpenhet for alternativ tankegang i samfunnet i dag, og man har sett at kongehuset står like støtt selv om kongsdatteren driver med sitt, sier kongehuseksperten.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

- Klarere skille

Vagle mener det er viktig å påpeke at om man er uenig, så er det sak og ikke person som bør diskuteres.

- Det Märtha sier om at hun ble stemplet som gal i 2007, hører jo ikke hjemme noe sted. Selv om man er uenig, ja, i hva som helst, er det lite fruktbart å stemple motparten som gal.

Vagle synes også at dronning Sonja sa det fint til BT for noen år siden: «Jeg skjønner godt at noen reagerer. Men å avvise alt hun står for, det blir for hardt igjen. Vi vet jo ikke hvem som har rett til slutt. Vi må være åpne for at ting kanskje er annerledes enn vi tror. Märtha er en av dem som har godt utviklede evner. Jeg har det ikke. Men likevel må man respektere at andre mennesker er annerledes, og har andre evner. Tenk bare på heksene som ble brent på bålet fordi de trodde at jorden var rund».

ISOLERT: Dronning Sonja forteller under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det har vært trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Vagle påpeker også at forskjellen på nå og den gang da, også handler om at det er blitt et klarere skille mellom Kongehuset og prinsessens kommersielle prosjekter.

- Og det tenker jeg er svært viktig at de har fått på plass. I dag kan hun ikke bruke tittelen i kommersielle sammenhenger, forteller hun.

Se og Hør har vært i kontakt med prinsesse Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen, som opplyser at prinsessen ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Fikk råd av kongen

Ettersom det stormet kraftig rundt Märtha og hennes karrierevalg, kom hennes far kongen også på banen.

- Det er vel ikke alltid som foreldre vi er enige med våre barn. Det viktige for oss er at de vet vi er glad i dem, sa kong Harald til Aftenposten i 2011.

Prinsessen har selv fortalt at hennes alternative karrierevalg har vært en byrde for familien.

KONGELIG KONFIRMASJON: 31. august 2019 var det prinsesse Ingrid Alexandra sin tur til å konfirmeres, men det var hun ikke den første i kongefamilien som gjorde! Se bildene fra de andre kongeliges konfirmasjoner. Bilder: NTB. Programledere: Kine Falch og Jonas Hammer. Klipp: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

- Jo, det er klart det ble en belastning. Og det var møter på Slottet - til støtte for meg, har hun sagt i et lengre intervju med Magasinet.

Hun har likevel ikke angret.

- Min far har alltid sagt, vær ærlig og sann, ellers blir du gjennomskuet. Han har nok angret de ordene noen ganger. Men man må være sann, sa prinsessen da hun gjestet «Skavlan» i februar 2017.

Episoden av «Bertrands Univers» som Märtha Louise gjester, blir tilgjengelig førstkommende mandag.

LES OGSÅ: - Finnes mange meninger om meg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer